שתף קטע נבחר

אובמה אילץ את הייגל לפרוש: חלש מול דאעש

נשיא ארה"ב לא השאיר לשר ההגנה שלו ברירה, אלא לעזוב. מקורבים נימקו: "אין להייגל את הכישורים המתאימים להתמודד מול דאעש". הרפובליקני היחיד בצוות הביטחון הלאומי של אובמה הוא הראשון שנאלץ להתפטר אחרי הכישלון בבחירות. אובמה: "הייגל ביקש בחודש שעבר לסיים את תפקידו"

אחד מבכירי ממשל אובמה עוזב את תפקידו: שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל פורש בעקבות לחץ שהופעל עליו לאחר כשנתיים בלבד בתפקיד. ב"ניו יורק טיימס", שחשף היום (יום ב') את דבר פרישתו הקרובה של הייגל, נכתב כי שר ההגנה הוא הבכיר ביותר בממשלו של ברק אובמה שעוזב את תפקידו לאחר הכישלון בבחירות האמצע לקונגרס.

 
עוד
חדשות בעולם :

ארדואן: נשים לא שוות לגברים. שיהיו אימהות

 

הנשיא אובמה הודיע הערב רשמית על פרישתו של הייגל במסיבת עיתונאים בבית הלבן, והוא זה שביקש ממנו לעזוב את תפקידו. "צ'אק הייגל אמר לי בחודש שעבר שהוא מעוניין לסיים את שירותו כשר ההגנה", אמר אובמה במסיבת העיתונאים ולצדו שר ההגנה היוצא וסגן הנשיא ג'ו ביידן. אובמה אמר כי הייגל יישאר בתפקידו עד שמינוי מחליפו יאושר על ידי הסנאט.

 

לא מתאים לאיום מצד דאעש. הייגל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא מתאים לאיום מצד דאעש. הייגל(צילום: AFP)

אובמה כינה את הייגל "שר הגנה למופת" שניהל בצורה יציבה את האסטרטגיה והתקציב, והוסיף שהוא אסיר תודה לו משום שתמיד דיבר איתו בצורה ישירה. 

 

הרפובליקני היחיד בצוות הביטחוני של אובמה

הייגל אמר שהוא "מרוצה ממה שהשגנו" ושארה"ב הכינה את עצמה, את בעלות בריתה ואת צבא אפגניסטן לקראת העברה מוצלחת של השליטה הביטחונית לידי הכוחות האפגניים לאחר הנסיגה הזרה מהמדינה. הוא הוסיף שארצו חיזקה בריתות ושותפויות מעבר לים, ובמקביל הגיבה בהצלחה למשברים גלובליים. לדבריו, הפנטגון יצא ברפורמות שיכינו את הצבא האמריקני לאתגרי העתיד.

 

הייגל הוא הרפובליקני היחיד בצוות של הנשיא לביטחון לאומי. גורמים בסביבת הנשיא נימקו את החלטת אובמה להעזיב את הייגל בן ה-68 בכך ש"אין לו את הכישורים המתאימים להתמודד מול איום ארגון 'המדינה האיסלאמית' (דאעש) ואיומים אחרים".  

 

גורמים פוליטיים בוושינגטון העריכו מוקדם יותר כי אובמה חייב לרענן את צוות המועצה לביטחון לאומי, ושני שמות עלו כמועמדים להדחה: שר ההגנה הייגל והיועצת לביטחון לאומי סוזן רייס. אלא שרייס נחשבת לאחת האנשים המקורבים ביותר לאובמה והייתה כזו עוד לפני שהוא נבחר לנשיא. הייגל, לעומת זאת, התקרב לאובמה במהלך שירותם המשותף בסנאט והתנגדותם למלחמה בעיראק, אולם הוא מעולם לא נחשב למקורב לנשיא הדמוקרטי.

 

הייגל הוא סנאטור לשעבר מנברסקה וגיבור מלחמת וייטנאם. במשך 12 שנה הוא היה סנאטור רפובליקני, אולם בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2008 הוא הביע תמיכה דווקא באובמה הדמוקרטי על חשבון ג'ון מקיין, עמיתו ל"קליקה" של יוצאי מלחמת וייטנאם בסנאט. מאז שהתפרסם רצונו של אובמה למנות את הייגל לשר ההגנה, החלו סנאטורים להטיח בהייגל האשמות קשות, והבהירו כי המינוי - שחייב לקבל את אישור הסנאט - ייתקל בקשיים, בין השאר בשל מה שהצטייר בעיניהם כעוינות מסוימת מצדו כלפי ישראל.

 

שר ההגנה מתח ביקורת על מדיניות הנשיא בסוריה ובאפגניסטן. אובמה והייגל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר ההגנה מתח ביקורת על מדיניות הנשיא בסוריה ובאפגניסטן. אובמה והייגל(צילום: EPA)

הייגל מונה על ידי אובמה על רקע תוכנית הנשיא להוציא את הכוחות האמריקניים מאפגניסטן ומעיראק ולבצע קיצוצים גדולים בתקציב ההגנה. אלא שבפועל ארה"ב אינה עוזבת את אפגניסטן וגם חוזרת בהדרגה לעיראק, והייגל נתפש כאדם שלא מתאים למשימות החדשות ולהובלת השלב הבא במלחמה בדאעש.

 

הייגל עצמו מתח באחרונה ביקורת על התנהלות הממשל, שהוא חלק ממנו, לגבי האסטרטגיה בסוריה ובאפגסניטן וייתכן שזו הייתה אחת הסיבות לעזיבתו את התפקיד שלא מרצון. מקורבים להייגל אמרו שהוא רצה לסיים את כהונתו בתום ארבע שנים, אך בבית הלבן רצו כנראה להראות את רגישותם לביקורת על הממשל מפי גורם בכיר בממשל.

 

בתקופה האחרונה היו כמה דיווחים בארה"ב לפיהם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל מרטין דמפסי, ולא הייגל, הוא האיש הקרוב ביותר לאוזנו של אובמה בנושאי ביטחון. בעיתון "ניו יורק טיימס" דיווחו כי שר ההגנה התקשה להשתלב במעגל הקרוב של הנשיא האמריקני, וגם שאובמה לא רצה שר הגנה דומיננטי ובולט דוגמת רוברט גייטס, שלאחר כהונתו פרסם ספר זיכרונות על שנותיו לצד הנשיא הדמוקרטי ומתח בו ביקורת על אובמה ומדיניותו.

 

פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מוסיף כי בישראל ובעיקר, במערכת הביטחון, קיבלו בצער את הידיעה על פרישת הייגל. הוא אמנם הואשם טרם מינויו בעמדה שאינה אוהדת לישראל, אך הוכיח בשנתיים שכיהן בתפקיד כי הוא ידיד אמת לישראל וכי אוזנו קשובה לצרכיה בכל התחומים.

 

שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, ראה בהייגל ידיד נאמן לישראל ולו עצמו. בשיא הקיפאון ביחסים בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו היה הייגל החוליה שהקשר הרציף והחברי עימה מעולם לא פסק. בעת ביקורו האחרון של יעלון בוושינגטון היה הייגל האישיות הבכירה ביותר בממשל אובמה שנפגשה עם שר הביטחון, בשעה שממשל אובמה רצה להבליט את חוסר שביעות רצונו מהתבטאויותיו של יעלון כלפי שר החוץ ג'ון קרי - ומנע מבכיריו להיפגש עמו.

 

הייגל נענה כמעט לכל בקשות ישראל לאספקת מערכות נשק וציוד, ובתקופת "צוק איתן" אף ביטל את הקפאת משלוחי ציוד הלחימה שיזם הממשל כדי להביע מורת רוח מפעולות ישראל. מערכת היחסים בין הפנטגון לבין מערכת הביטחון הישראלית הייתה טובה מאוד בשנים האחרונות, לא מעט בגלל מדיניותו של הייגל וקשריו עם יעלון.

 

לאחת המועמדים להחלפת הייגל, סגנית שר ההגנה מישל פלורנוי, היכרות טובה מאוד עם המזרח התיכון ועם בעיות הביטחון של ישראל והיא נחשבת במערכת הביטחון לידידה קרובה שלנו. פלורנוי, שאם תמונה לתפקיד תהיה מזכירת ההגנה הראשונה בתולדות ארה"ב, ביקרה פעמים רבות בארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים