שתף קטע נבחר

רק בישראל: רבע מהשכירים עובדים יותר מ-50 שעות

למעלה ממחצית מהשכירים בישראל עובדים בהיקף גדול יותר ממשרה מלאה וכרבע מועסקים במספר השעות המקסימאלי ברוב המדינות המערביות. כך עולה מנתוני בנק ישראל שהוצגו בכנס שדרות. מנטליות זו פוגעת בבריאות העובדים, בחינוך של הדור הבא ובעיקר - באפשרויות הקידום של אימהות

למעלה ממחצית מהשכירים בישראל עובדים בפועל בהיקף שעות גדול יותר ממשרה מלאה. כך עולה מדברים שאמרה היום (ג') מנהלת תחום שוק העבודה ומדיניות הרווחה בבנק ישראל, ד"ר ניצה קסיר, בכנס שדרות לחברה וידידות שנערך במכללה האקדמית ספיר.

 

לכתבות נוספות ערוץ קריירה

 

קיסר, שהשתתפה בפאנל שעות עבודה ומנוחה, הציגה נתונים מהם עולה כי כרבע מהעובדים בישראל מועסקים בפועל מעל ל-50 שעות בשבוע - מספר השעות המקסימלי ברוב המדינות המערביות. מנטליות זו פוגעת לדבריה בבריאות העובד, פיזית ונפשית ובחינוך של הדור הבא, אבל בראש ובראשונה - באפשרויות הקידום של אימהות בישראל.

 

קציר הזכירה גם על אף שעות העובדה הרבות - הרי שפיריון העבודה של העובד הישראלי נמוך ביחס למדינות ה-OECD". "אחת הסיבות לפיריון הנמוך הוא שעות העבודה המרובות", טענה. "ב-OECD, רוב המדינות מצמצמות את היקף שעות העבודה – זה לא קורה בישראל. ברוב המדינות המערביות שבוע העבודה מוגדר על בין 35-43 שעות שבועיות. אנחנו לעומת זאת נמצאים באותה קטגוריה עם אפריקה ואמריקה הלטינית".

 

עוןד היא ציינה כי חוק שעות עבודה ומנוחה, שנחקק ב-1951, הינו "חוק אנכרוניסטי", שמקשה על העובדים לשלב בין עבודה לפנאי. "גם המעסיקים לא מרוצים", טענה. "החוק מגדיר בצורה מאוד נוקשה את מספר שעות העבודה שעובד יכול לעבוד". 

 

"מעבידים את יותר מהשעות המקובלות"

חנה זוהר, מייסדת עמותת קו לעובד, אמרה כי "אם השכר הבסיסי היה גבוה יותר אולי העובדים היו יכולים להרשות לעצמם לעבוד "רק" 8 שעות ולהקדיש את יתר הזמן לחיים. המעסיקים מעוניינים להעביד את עובדיהם שעות רבות יותר ולא משלמים על שעות נוספות זכויות סוציאליות. לעובד נדמה שהוא מקבל ששכר גבוה יותר, אבל כשהוא מגיע לגיל הפרישה הוא מגלה שלא שילמו לו פנסיה על השעות האלה".

 

ח"כ מיכל בירן (העבודה) אמרה כי להערכתה, הסיבה שבישראל עובדים יותר לעומת אירופה, היא היחלשות העבודה המאורגנת. "באירופה מבינים ששעות פנאי או "זמן מחשבה" כפי שהם מגדירים זאת", סיפרה. "הם בסופו של דבר לטובתם ומגבירים את הפיריון".

 

מיכל צוק, המשנה למנכ"ל וממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה, סיפרה כי הם בוחנים רפורמה חדשה שתאפשר לפרוס את שעות העבודה בישראל בגמישות גדולה יותר. "אנחנו רוצים לקחת את שעות העבודה שיש היום ולפרוש אותן אחרת. אף אחד לא ייפגע בשכר שלו אבל חיתוך ופריסת שעות העבודה ישתנו. אם היום על שעה נוספת יומית מקבל עובד 175%, הפריסה תהיה חופשית יותר. צריך איזון בין הצורך של המעסיקים לבין השמירה על העובדים ועל מי שמשתכר שכר נמוך יותר".

 

ח"כ בירן אמרה כי היא מתנגדת לרפורמה זו - מכיוון שהיא לא תאפשר לאכוף את השמירה על זכויות העובדים. "היום הסיבה שמשלמים על שעות נוספות היא בעצם פיצוי על כך שמעבידים את העובד יותר מהשעות המקובלות", טענה. "זה יהיה בלתי ישים ואי אפשר יהיה לאכוף את זה. אנשים לא מתפרנסים כאן – הם ייקחו עוד חצי משרה ועוד עבודה ויתחילו לעבוד מהבית. צריך לעשות הסדרה של עבודה מהבית".

 

אבי שקד, יו"ר סניף דרום של התאחדות התעשיינים, אמר בדבריו כי "השיח הוא רע. אנחנו לא משתמשים בעובדים, העובדים הם שותפים שלנו ויחד איתם אנחנו יוצרים תוצרת. העובדים שלי מבקשים לעבוד". עוד הוא טען, כי "לא כל ילד צריך אייפון או אדידס. אנחנו לא יכולים לפתור את כל בעיות המדינה. אף אחד לא מועבד בכפייה. מי שרוצה לעבוד – יעבוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים