שתף קטע נבחר

יהודי איראן מרוצים מרוחאני: 'לא רוצים לעזוב'

20 אלף יהודים חיים באיראן, וסוכנות AP תפסה כמה מהם לשיחה במהלך עלייה לרגל לעיר יזד. הם טוענים שתחת שלטון רוחאני מצבם השתפר מאוד

יותר מאלף בני אדם צעדו בשבוע האחרון באיראן כדי לבקר באתר קדוש בעיר הפרסית העתיקה יזד. לכאורה הייתה זו עלייה לרגל כמו עליות לרגל רבות אחרות ברפובליקה האיסלאמית - רק שהפעם בלט לעין כי הגברים חובשים כיפה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

באיראן, שם חיים יהודים כבר יותר מ-3,000 שנה, נמצאת הקהילה היהודית הגדולה ביותר במזרח התיכון למעט ישראל, האויבת המרה של משמרות המהפכה. אבל בעוד שבשנים האחרונות נתקלו יהודי איראן בביקורת מתמשכת על אמונתם מצד ממשלת איראן, כעת הם מוצאים קבלה מחודשת מצד ממשלתו של הנשיא המתון יחסית, חסן רוחאני.

יהודים בבית כנסת בעיר יזד באיראן (צילום: AP) (צילום: AP)
יהודים בבית כנסת בעיר יזד באיראן(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"הממשלה הקשיבה לתלונות ולבקשות שלנו", אומר הומיאון סמיה, מנהיג התאחדות יהודי איראן, "העובדה שמתייעצים איתנו היא צעד חשוב קדימה. בימי כהונתו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד אף אחד לא הקשיב לנו, וכל בקשותינו נפלו על אוזניים ערלות".

 

רוב תושבי איראן, מדינה של 77 מיליון איש, הם מוסלמים שיעים, והמשטר שלה מונהג על-ידי אנשי דת המטיפים ליישום גרסה נוקשה של האיסלאם. יהודים רבים ברחו מאיראן אחרי המהפכה האסלאמית ב-1979. לפי ההערכות, כיום חיים באיראן כ-20 אלף יהודים.

 

המתיחות גברה בימי אחמדינג'אד, שכינה שוב ושוב את השואה "מיתוס" ואפילו מימן בשנת 2006 ועידה בינלאומית שבמרכזה עמדה השאלה האם שואת העם היהודי בכלל התרחשה. סגן הנשיא מוחמד רזא רחימי האשים פעם את היהודים כולם כי הם סוחרים סמים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אלא שמאז שרוחאני עלה לשלטון בשנה שעברה אומרים היהודים כי הם מעודדים מהתמיכה שהם מקבלים. ממשלתו הסכימה לאפשר לבתי ספר יהודיים לסגור את שעריהם בימי שבת, ורוחאני הקצה כ-400 אלף דולר לבית חולים יהודי בטהרן והזמין את חבר הפרלמנט היהודי היחיד במדינה ללוות אותו לכינוס העצרת הכללית של האו"ם בשנה שעברה.

 

"בשנות ה-80' חיינו בפחד. הרגשנו את הלחץ. עכשיו אנחנו כבר לא מודאגים. אנחנו מרגישים בטוחים ונהנים מחירויות", אומרת מהבאש כהן, עולה לרגל יהודייה שבאה לעיר יזד משירז. "בעבר, ישראל וגורמים אחרים סיפקו תמריצים כמו הבטחת דיור כדי לפתות יהודים. עכשיו זה לא כך, וליהודים איראנים יש תנאי חיים ועבודה טובים יותר באיראן. אז אף אחד לא רוצה לעזוב עכשיו".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

למרות זאת, ארגוני זכויות אדם אומרים כי יהודים ומיעוטים אחרים באיראן סובלים מאפליה. בשנה שעברה הכחיש גורם בלשכת הנשיאות של

איראן כי לרוחאני יש חשבון טוויטר, אחרי שבציוץ מחשבון טוויטר של הנשיא לכאורה נכתב כי הוא מאחל שנה טובה ליהודים לרגל ראש השנה. גם הטלוויזיה הממלכתית של איראן שידרה תוכניות אנטישמיות.

 

המשתתפים בעלייה לרגל ליזד, עם זאת, שיבחו את הושטת היד של ממשלת איראן. "התאספנו כאן כדי להתפלל ולחגוג את יהדותנו", אמרה כהן, "אנחנו גאים שאנחנו מממשים בחופשיות את הדת שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים