שתף קטע נבחר

גם חדיש, גם מיירט. דור העתיד של המל"טים

בעידן שבו איראן ודאעש מצהירים על הפלת כלי טיס מערביים, בתעשייה האווירית לא לוקחים סיכון ושוקדים על פיתוח מל"טים שיוכלו להתגונן מפני לוחמה אלקטרונית, כמו גם מפני טילים. יעד נוסף: להאזין לאויב מהמל"ט

מוקדם יותר החודש חשפה איראן את טיסת הבכורה של המל"ט שפיתחה לאחר שלכאורה יירטה מל"ט אמריקני. חודש קודם לכן גם פעילי ארגון דאעש בעיראק הודיעו בגאווה על הפלת מל"ט של הכוחות הקואליציה. אמיתות הדיווחים האלו אמנם מוטלת בספק, אבל בתעשיות הביטחוניות בישראל לא לוקחים סיכון. האתגר הבא, כך מספרים יודעי דבר, הוא פיתוח מל"טים שיכולים לא רק לתקוף, אלא גם להתגונן.

 

בשיחה עם ynet הסביר סמנכ"ל התעשייה האווירית וראש חטיבת כלי טיס בלתי מאוישים, שאול שחר, כי "הצד השני מצטייד במערכות שיאפשרו לו לפגוע במל"טים. זו כבר עובדה מוגמרת שהצד השני מודע היטב ליכולות של המל"טים". במערכת הביטחון שוקדים על פיתוח אמצעי התגוננות משני סוגים - פסיביים ואקטיביים.

 

 

הראשונים יאפשרו למל"טים של דור העתיד להתגונן מאיומים דוגמת מערכות לחימה אלקטרונית, תקיפות סייבר, אמצעי שיבוש וניסיונות השתלטות מרחוק, בעוד האחרונים יאפשרו לכלי הטיס הלא מאויש לשגר טילים או נורים ליירוט הטיל שנורה לכיוונו מהאוויר או מהקרקע. שחר נמנע מלפרט, אך הבהיר שאינו פוסל את האפשרות כי אמצעי הגנה משני הסוגים יותקנו על המל"טים.

 

"האויב הוא תלמיד חרוץ שלומד אותנו לא פחות טוב משאנו לומדים אותם", הוא הדגיש היום (ד') במהלך כנס המל"טים שנערך בראשון לציון. טכנולוגיה נוספת שממשיכים לפתח בתעשייה האווירית היא התקנת אמצעים שיאפשרו להאזין לאויב מהמל"ט ובחודשים האחרונים כבר הותקנו פיתוחים בתחום זה בסדרת מטוסי ההרון.

 

היבט נוסף בפיתוח המל"טים - שחשיבתו הובלטה במערכה האחרונה ברצועת עזה - הוא קידום הפעילות בתווך התת-קרקעי, בכל הנוגע לאתגר גילוי המנהרות. "זהו תחום שנמצא בחיתולים", הודה שחר. "המרחב התת-קרקעי הפך לממד לחימה בפני עצמו, ואני לא רואה שעולם המל"טים יביא לפתרון הסוגיה ב-100%", הוא המשיך. "יש כל מיני פיתוחים בנושא שנמצאים בשלבים ראשוניים, בדגש על מל"טים קטנים שיכולים לפעול באופן נקודתי, להמריא ולנחות אנכית ולהיות בגובה נמוך מעל הקרקע".

 

במהלך "צוק איתן" כבר באה לידי ביטוי תרומתו של מל"ט איתן, הגדול ביותר של

חיל האוויר, שמיועד ללחימה בטווחים שמגיעים עד איראן. השימוש הנרחב בו נבע מיכולותיו המתקדמות לסרוק שטח נרחב, ולזהות במהירות פעילי טרור זוטרים ובכירים כשהגיעו לרגעים ספורים אל מעל פני הקרקע.

 

לצד הפיתוח של מל"טים חדשים, בתעשייה האווירית שוקדים עדיין על מכירת ה"סופר הרון" - המל"ט הענק שעלות יחידה אחת יכולה להגיע לכ-80 מליון שקלים - ללקוח ישראלי או זר. בחברה מקווים שמכירה ראשונה תירשם בשנה הבאה. "יש מגעים מתקדמים בנושא", אמר שחר. מל"טי התעשייה האווירית מעורבים זה שנים בלחימה של בעלות הברית באפגניסטן, אך טרם דווח על שימוש של מל"טים מתוצרת כחול לבן בתקיפות של יעדי דעאש בעיראק ובסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: התעשייה האווירית לישראל בע"מ
הסופר הרון שחשפה התעשייה האווירית בתחילת השנה
צילום: התעשייה האווירית לישראל בע"מ
צילום: יוגב אטיאס
שאול שחר. "בצד השני מודעים ליכולות שלנו"
צילום: יוגב אטיאס
מומלצים