שתף קטע נבחר

דו"ח: פי 2.5 תינוקות ערבים מתים בישראל - לעומת יהודים

הדו"ח, שחובר במחלקה לאם ולילד במשרד הבריאות, מצא כי הסיבה העיקרית לתמותה הגבוהה בקרב תינוקות באוכלוסייה הערבית היא מומים ומחלות גנטיות, שנגרמים בשל נישואי קרובים ומיעוט הפסקות ההריון. עוד נמצא: תמותת התינוקות לאמהות צעירות או מבוגרות יותר מכפולה, לעומת בנות 30

מומים ומחלות גנטיות, פגות ומוות בעריסה: אלו הסיבות העקריות לתמותת תינוקות באוכלוסייה הערבית, הגבוהה פי 2.5 מתמותת התינוקות באוכלוסייה היהודית. בעוד שבאוכלוסייה היהודית שיעור תמותת התינוקות עומד על 2.6 לאלף לידות, הרי שבקרב האוכלוסייה הערבית הנתון הוא 6.4 לכל אלף תינוקות. הנתונים המדאיגים הללו מוצגים בדו"ח משרד הבריאות שמתפרסם היום (ה').

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

לפי הנתונים, שרלוונטיים לשנת 2011, בסך הכל מתים בישראל 3.5 תינוקות עד גיל שנה לכל אלף לידות של תינוק חי. בקרב יהודים תמותת התינוקות נמצאת בירידה מתמדת, כאשר בשנת 2008 הנתון עמד על 2.9. בקרב הערבים, לעומת זאת, הייתה עלייה בתמותה בשנת 2009, אז עמד הנתון על ל-7.3 לכל אלף תינוקות, לעומת 2008, אז עמד הנתון על 6.5 לאלף תינוקות. יש לציין כי מאז הנתון שוב יורד.

 

התמותה הגבוהה ביותר היא באזור הדרום: 3.7 לאלף תינוקות בקרב היהודים ו-11.4 לאלף תינוקות בקרב הערבים.

בדרום גם יש את הפער הגבוה ביותר בין היהודים לערבים, שעומד על 3.1. הפער הקטן ביותר הוא באזור הצפון ועומד על 1.6: 3 לכל אלף תינוקות אצל היהודים ו-4.9 לכל אלף תינוקות אצל הערבים.

 

בקרב התינוקות היהודים, 54% ממקרי המוות נגרמים כתוצאה מלידת פג, 26% עקב מומים ומחלות גנטיות, 7% ממוות בעריסה, והשאר מסיבות שונות כמו זיהומים, סרטן, סיבוכים הקשורים בלידה ועוד. בקרב התינוקות הערבים סיבת המוות המובילה היא מומים ומחלות גנטיות, הגורמת ל-44% מהמקרים. פגות גורמת ל-37% אחוז מהמקרים, מוות בעריסה ל-6% והשאר עקב סיבות שונות.

 

פי 2.9 סיכון למות התינוק בקרב אמהות צעירות

ומי נמצא בסיכון הגבוה ביותר? תינוקות שנולדו לנשים צעירות או מבוגרות במיוחד. התמותה בקרב ילדים לאמהות מתחת לגיל 20 גבוהה פי 2.9 מאימהות בגילאי 30 עד 34. בקרב אמהות מעל גיל 45 הסיכון הוא פי 2.43.

 

גם משקל התינוק משפיע על התמותה: בקרב פעוטות ששוקלים פחות מקילוגרם אחד התמותה עומדת על 410.8 לכל אלף תינוקות,

לעומת 1.4 לכל אלף בתינוקות ששוקלים מעל ל-2.5 קילו. משקל התינוק הוא תוצאה של פגות, כמו שבוע הלידה, והתמותה בקרב תינוקות שנולדו בשבוע ה-30, למשל, היא 48.8 לכל אלף תינוקו, וגבוהה בהרבה מהשבוע ה-37 להריון, שם עומדים הנתונים על 2.6 לכל אלף לידות. סיכון נוסף הוא הריון מרובה עוברים: 13.7 לכל אלף תינוקות, לעומת 3 לכל אלף בהריון של עובר יחיד.

 

לפי הדו"ח, שחובר במחלקה לאם ולילד במשרד הבריאות, צמצום הפער בין יהודים לערבים הוא משימה עיקרית. שיעור המומים והמחלות הגנטיות הגבוה יחסית נובע באופן משמעותי מנישואי קרובים, וגם מכיוון שבאוכלוסייה הערבית מבצעים פחות הפסקות הריון במקרה של מום או מחלה שמתגלה בעובר. גם גיל הלידה בקרב הנשים הערביות הוא צעיר יותר, ולכן נוטה יותר לסיבוכים, לעומת הנשים היהודיות.

 

"יש לנו תוכנית התערבות במגזר הבדואי שבמסגרתה מבוצעות בדיקות למניעת מחלות תורשתיות, שיפור תזונה וכן היא מאפשרת טיפול טוב יותר לפגים", אומר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "אנחנו גם מעודדים את האוכלוסייה הערבית לקחת חומצה פולית, שמסייעת למניעת מומים מולדים במערכת העצבים המרכזית, וברהט אנחנו מסבסדים הוספה של חומצה פולית במאפיות. בשנים האחרונות נכנסו גם חיסונים לסל הבריאות, וההיענות באוכלוסייה הערבית היא גבוהה מאוד, כך שאנחנו מצפים שזה יוריד את שיעור התמותה".

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תמותת תינוקות. גבוהה פי 3.1 בדרום
צילום: shutterstock
מומלצים