שתף קטע נבחר

ילדים חולצו ממיניבוס בשיטפון באשקלון

הסערה החורפית נחלשה, אבל במקומות שונים בארץ עדיין יורד גשם כבד לפרקים. רחוב עליית הנוער באשקלון הפך לנהר וכמה מכוניות, בהן מיניבוס ובו 14 ילדים, נתקעו. מכבי האש הוזעקו לחלצם

צוות מתחנת כיבוי אש אשקלון פעל הבוקר (יום ה') לחילוץ 14 ילדים מתוך מיניבוס שנלכד בהצפה ברחוב עליית הנוער באשקלון. הרחוב והרחובות הסמוכים לו נראים הבוקר כמו נהרות של מים ומכוניות שנסעו שם שקעו. אזור אשקלון זכה בשיא המשקעים במערכת החורפית האחרונה.

 

 

אשקלון, הבוקר  (צילום: כיבוי אש אשקלון ) (צילום: כיבוי אש אשקלון )
אשקלון, הבוקר (צילום: כיבוי אש אשקלון )

 

 

הילדים שנלכדו במיניבוס הם תלמידי חטיבת ביניים בעיר, תלמידי כיתות ז' ומעלה. כוחות החילוץ שהגיעו למקום הצליחו להוציא את הילדים מהרכב, ללא נפגעים. 

 

מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: "תשתיות הניקוז בעיר מתוכננות לקליטת כמות מסוימת של מים בפרקי זמן קצובים. ביומיים האחרונים ירדו יותר מ-180 מ"מ גשם, כמות עצומה לכל הדעות. לצערנו, שיקול דעת מוטעה של נהג המיניבוס היא שהביאה למצב הבעייתי. התלמידים חולצו במהירות וללא פגע".

בשלושת ימים האחרונים פועלים כל צוותי אגף שפ"ע של העירייה בנקודות שונות בעיר ומטפלים במאות פניות המגיעות למוקד העירוני. ראש העירייה הנחה למפות את כל מוקדי הניקוז הבעייתיים ברחבי העיר במטרה לתת לבעיות אלו פתרון מיידי בטווח הקרוב, ולטווח הרחוק ינחה להגיש תוכנית כוללת לשיקום תשתיות הניקוז במטרה למנוע מראות שכאלה בעתיד.

  

והמנצח הוא: קיבוץ עין צורים

בקיבוץ הדתי עין צורים ליד קריית מלאכי ירדה כמות הגשמים הגדולה ביותר במערכת הגשם האחרונה - 194 מילימטר. כך עולה מהנתונים של השירות המטאורולוגי שפורסמו הבוקר.

 

שוכי שימרון, שאחראי על מדידת הגשמים בקיבוץ, הוא גם החזן בבית הכנסת שמדי שנה מנחה את תפילת הגשם. "זה משמח מאוד, מרגש. ביומיים האחרונים ניגשתי כמה פעמים לרוקן את המדיד כדי שהמים לא יגלשו וכדי שאוכל לדייק במדידה. כל הקיבוץ שמח ונרגש, אבל בעיקר רטוב. אני לא זוכר כמות כזו של גשמים אצלנו בזמן כל-כך קצר. השדות שלנו מוצפים במים, יש שלוליות ענקיות ואין מראה יפה מזה".

 

 (צילום: שוכי שימרון) (צילום: שוכי שימרון)
(צילום: שוכי שימרון)

שלוליות ליד קיבוץ עין צורים. "התפילות לגשם נענו" (צילום: שוכי שימרון) (צילום: שוכי שימרון)
שלוליות ליד קיבוץ עין צורים. "התפילות לגשם נענו"(צילום: שוכי שימרון)
 

מעבר לשמחה, כמויות הגשם הגדולות עוזרות לענפי החקלאות בעין צורים. "אנחנו חקלאים וזקוקים לכל טיפת גשם. היום אנחנו מגדלים חיטה, ירקות, תפוח אדמה, כותנה, ארטישוק ועוד גידולים רבים. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים. התפילות לגשם נענו ואנחנו מודים לאלוהים על הברכה. מעבר לזה, הקיבוץ שלנו מוצף, ממש כמו ונציה. השבילים, המדשאות ואפילו המבנים - יש מים בכל מקום".

 

אשר אברג'יל, ראש המועצה האזורית שפיר, שבתחומה נמצא קיבוץ עין צורים: "אנחנו מברכים ומודים לשם שמקיים את ברכת הגשם בשנה השביעית, שנת שמיטה. אנחנו מקבלים תנובה כפולה".

 

"פי שלושה מהממוצע בנובמבר"

ד"ר עמוס פורת, מנהל אגף האקלים בשירות המטאורולוגי: "מי שבעצם קיבל עדיפות משמעותית במערכת הזו, זה האזור של מישור החוף הדרומי, השפלה הדרומית ואזור הרי יהודה. כמויות הגשם נעו באזורים האלה בין 100 לכמעט 200 מילימטר. התחנה שעל פי הנתונים שלנו קיבלה כרגע את הכמויות הגדולות ביותר זאת תחנת עין צורים, שנמצאת ליד קריית מלאכי, עם יותר מ-194 מילימטר ביומיים האחרונים. זה לא סופי, הנתונים עדיין זורמים ויש עוד תחנות שהנתונים מהן יגיעו בעוד כמה ימים, לכן זה מקום ראשון על תנאי".

 

איפה עוד ירדו כמויות גדולות של גשם?

"בבית ג'אמל ליד בית שמש נמדדו 160 מילימטר, ובתחנת נגבה, גם היא במישור החוף, שקיבלה 154 מילימטר. כל הנתונים האלה נכונים ליומיים האחרונים. הכמויות בהחלט גדולות, אבל היו אירועים כאלה בעבר, רק לפני שנה היה לנו את האירוע הגדול של דצמבר שכלל גם הרבה שלג, הדברים האלה קורים, אך לא מדי שנה".

 

עץ שקרס בצפת. בצפון ירדו פחות גשמים מאשר בשפלה (צילום: דוברות עיריית צפת) (צילום: דוברות עיריית צפת)
עץ שקרס בצפת. בצפון ירדו פחות גשמים מאשר בשפלה(צילום: דוברות עיריית צפת)

זרימה חזקה בנחל קלט. היום עדיין צפויים שיטפונות (צילום: איתי פוגל) (צילום: איתי פוגל)
זרימה חזקה בנחל קלט. היום עדיין צפויים שיטפונות(צילום: איתי פוגל)
  

איך אנחנו בהשוואה לשנים עברו?

"בסך הכול ההתחלה היא טובה, קיבלנו לא רק את המערכת הזו אלא גם את זו שלפניה, קיבלנו עוד שלוש-ארבע מערכות, כך שהכמויות המצטברות יפות, של יותר מ-200 ואפילו 300 מילימטר מתחילת השנה. שוב, הדגש הוא יותר על אזור המרכז-דרום, מישור החוף הדרומי, שקיבלו פי שניים ואפילו פי שלושה מהממוצע למה שאמור להיות עד סוף נובמבר".

 

זהו חודש נובמבר הגשום ביותר לפי המדידות?

"לא הגשום ביותר. קודם כול נובמבר נוטה לקיצוניות - או שאנחנו מקבלים נובמבר כמעט ללא גשם, כמו בשנה שעברה, או שאתה מקבל נובמבר עם כמויות גדולות. מה שראוי לציין זה את הכמויות מתחילת השנה, שהן הגדולות ביותר באזורי מישור החוף הדרומי-מרכזי והרי יהודה ב-20 השנים האחרונות".

 

יש צפי לשלג בהמשך החורף?

"את זה אי-אפשר לדעת. אין כרגע תחזית איך יהיו המערכות בחורף הנוכחי, הכול פתוח. אנחנו יכולים ללכת לכל כיוון בהמשך החורף. יכול להיות שהעסק ייעצר ונקבל תקופה של יובש, ויכול להיות שנקבל עוד מערכות של גשם ושלג. בשורה התחתונה אי-אפשר לדעת".

 

והתחזית להיום?

"היום זה השלב הסופי של המערכת, אם כי עדיין יורדים גשמים והתחזית היא בעצם להפסקה ממחר".

  

הכינרת: עוד אין זרימה משמעותית

למרות מערכת הגשם החזקה שפקדה את ישראל בימים האחרונים, העלייה שנרשמה במפלס הכינרת היא מינורית, והסתכמה מאז יום שלישי ב-4.5 ס"מ בלבד. 3.5 ס"מ נוספו ביממה שבין שלישי לרביעי, ועוד סנטימטר נוסף ביממה האחרונה. העלייה היא מתונה משתי סיבות: האחת, צפון הארץ קיבל כמות נמוכה של משקעים ביחס למרכז הארץ ולדרומה. השנייה, למרות נובמבר הגשום, הגירעון במשק המים גורם לכך שבנחלי האכזב בגליל ובגולן, שמזינים את הכינרת, אין עדיין זרימה ובנחלים האיתנים היא לא התגברה דיה.

 

מזג אוויר אירופי ליד קיבוץ מנרה, היום (צילום: ענת זיסוביץ ) (צילום: ענת זיסוביץ )
מזג אוויר אירופי ליד קיבוץ מנרה, היום(צילום: ענת זיסוביץ )

נחל החצבני. הזרימה עדיין לא משפיעה על מפלס הכינרת (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
נחל החצבני. הזרימה עדיין לא משפיעה על מפלס הכינרת(צילום: אביהו שפירא)
 

ברשות המים אומרים כי המשמעות היא שהעלייה במפלס נובעת כמעט אך ורק מכמות המשקעים הישירה שירדה על האגם וסביבתו. מבדיקה שערכו הבוקר פקחי רשות ניקוז ונחלים כינרת, עולה כי אין שינוי מהותי בזרימת

המים בנחלים האיתנים. שפיעת הדן עדיין לא הגיעה לשלושה קוב לדקה. רק זרימה של יותר משלושה קוב לדקה היא למעשה "נקודת הפתיחה של החורף", שמתחילה להשפיע על המאגרים ועל הכינרת.

 

"הנחלים אמנם נצבעו בצבע חום, עקב סחף של אדמה שמגיעה מאזור הלבנון, אך עדיין אין מספיק משקעים לשינוי דרמטי בנחלים או במאגרי המים", אומר מהנדס הרשות, רן מולכו. "יש צורך במספר רב של ימי גשם רצופים כדי שהזרימה תהיה שופעת ומשמעותית".

 

החקלאים בצפון, לעומת זאת, מברכים על הגשמים שהגיעו הפעם – לפחות מבחינתם – ללא נזקים. "אלה גשמי ברכה", אומר עמוס לוין מכפר גלעדי, סמנכ"ל פיתוח החקלאות בחברה לפיתוח הגליל. "בעמק החולה נזרעו 25 אלף דונם של חיטה וגזר, והגשמים הללו מבורכים לגידולים אלה. גם המגדלים של העצים הנשירים בגליל ובגולן נהנו מגשמי הברכה, והעצים צמאים למים ולמנות קור טובות. הגשם מצוין גם למטעי הבננות, הליצ'י והמנגו שנטועים סביב הכינרת. מי ייתן והגשמים ימשיכו לרדת באופן הזה, ישקו את השדות הצמאים וימלאו את מאגרי המים, הנחלים והכינרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כיבוי אש אשקלון
החילוץ באשקלון
צילום: כיבוי אש אשקלון
מומלצים