שתף קטע נבחר

מדריך: כך תשמרו על יציבות העסק שלכם

רוצים שהעסק ישגשג? אל תחכו למשבר הבא, תתכוננו מראש. שליטה בהוצאות, תזרים מזומנים נכון, ניהול מלאי ועוד יכינו אתכם היטב לכל צרה שלא תבוא. במסגרת תחרות העסקים הקטנים של ynet, ידיעות אחרונות ובנק הפועלים, נשיא לשכת רואי החשבון, דודי גולדברג מציע כמה עצות מועילות

עסק שמתנהל נכון צריך גם להיערך מראש כדי למנוע משבר. ניהול נכון יגרום לכך שגם אם העסק בכל זאת נקלע למשבר, יהיו לו את הכלים להתמודד עם המצב.

 

כתבות נוספות בערוץ העסקים הקטנים

להרשמה לתחרות העסקים הקטנים - לחצו כאן

 

כשם שרבים מאיתנו דואגים למלא את מיכל הדלק במכונית עוד לפני שנדלקת הנורה האדומה, כך גם צריך להתנהל בניהול עסק. אסור לבעל עסק להיות מופתע מכך שהעסק שבבעלותו נקלע למשבר בלי להיערך מראש כדי למנוע מצב כזה.

 

איך עושים את זה? מתנהלים נכון: בודקים מהן ההוצאות שנדרשות ואיפה אפשר לצמצם, שומרים על תקציב הוצאות והכנסות מאוזן, מצמצמים ומבטלים הוצאות מיותרות ונשארים עם "אצבע על הדופק". כל אלו יצמצמו עד כמה שניתן את האפשרות להיקלע למשבר.

 

אבל איפה להתחיל? הנה כמה עצות שכל בעל עסק יכול ליישם בעסק שלו:

 

חשוב שעסק יצמצם את ההוצאות הקבועות שלו. ככל שההוצאות הקבועות גבוהות, כך הסיכון העסקי גדל. למשל, החזקת שטח גורמת להוצאה קבועה של שכר דירה, דמי ניהול ומסי עירייה. שטח לא מנוצל או שטח שהוא לא יצרני מעיק על עסק בתקופה בה יש ירידה בהכנסות. במקרה זה חשוב לצמצם את השטח שלא מניב הכנסות.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

לבחון את היחס בין ההוצאות המשתנות להכנסות. בכל ענף קיימים יחסים תמחיריים ומדידה של ההוצאות המשתנות יחסית למחזור. חריגה מהיחס שקבוע באותו ענף תגרום לפגיעה כלכלית בעסק. למשל בבתי קפה ובמסעדות עלות המזון צריכה לנוע בין 25% לשיעור מקסימאלי של עד 33%.

 

כך גם לגבי היחסים בין שכר העבודה שמשולם לעובדים לבין מחזור ההכנסות. אם עסק לא עומד בטווח של היחסים התמחיריים שמקובלים בענף בו הוא פועל, סופו להיפגע.

 

רצוי מאוד שרמת המלאי תהיה מינימלית ככל האפשר מאחר ואחזקת המלאי כרוכה בהוצאות נוספות לעסק.

 

חשוב שאשראי הספקים יהיה גבוה מהאשראי שניתן ללקוחות כדי למנוע היווצרות של הוצאות מימון שעלותם לעסק גבוהה ומיותרת. כלומר שתזרים המזומנים שמתקבל מהלקוחות יתקבל מוקדם יותר מזמן התשלומים לספקים.

 

מימון של פעילות העסק צריך להיעשות לא רק על ידי מימון בנקאי אלא ע"י שילוב של מימון בנקאי והון עצמי. מימון בנקאי יוצר נטל של הוצאות על העסק בשל תשלומי ריבית.

 

השארת רווחים ויתרות מזומנים בעסק: גם בשנים הטובות, כשעסק מסיים עם רווחים, צריך להשאיר חלק מהרווחים והמזומנים בתוך העסק. זאת על מנת שמצד אחד תשמר רמת הנזילות הדרושה להתפתחות העסקית, ומצד שני עודף הרווחים ישמש לתקופות שבהן העסק צובר הפסדים. לא נכון להוציא את כל הרווחים של העסק כמשכורת או כדיבידנד, זו מדיניות שגויה.

 

קיזוז הפסדים כנגד רווחים עתידיים: במידה ועסק כבר נקלע למשבר ויש לו הפסדים, הוא יכול לקזז את ההפסדים ברווחים עתידיים שיוצרו בשנים קדימה כתוצאה מההתייעלות של העסק.

 

כל הפעולות והצעדים שמוזכרים קודם צריכים להיעשות גם בתקופות הטובות. לצערי יש עסקים שמתעוררים רק כשמתחילה התקופה הקשה ומגלים בדיעבד כמה יכלו לחסוך ולהיטיב עם העסק באותן התקופות שנהגו בפזרנות בשל המצב העסקי הטוב. התנהלות נכונה ואימוץ פעולות אלו בשוטף יסייעו לשמירה על האיזון הכלכלי של העסק.

 

הכותב הוא נשיא לשכת רואי החשבון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: יוסי זליגר
רו"ח דודי גולדברג
צילום: יוסי זליגר
מומלצים