שתף קטע נבחר

30 שנה לתעלומה: מי רצח את החיילת הדס?

ב-29 בנובמבר 1984 נעלמה החיילת הדס קדמי. חיפושים נרחבים הובילו למציאת צרור המפתחות שלה - ואחר כך לאיתור גופתה בחניון ליד בית אורן. עשרות נחקרו ונעצרו, אך הרוצח מעולם לא נתפס

30 שנה לתעלומת הרצח שהסעיר את המדינה: ב-29 באוקטובר 1984 יצאה החיילת הדס קדמי מבסיסה ועלתה על רכב יחד עם חיילת נוספת לחיפה. הנהג סיפר במשטרה כי הוריד אותה באזור הכניסה הדרומית לחיפה ושם היא נראתה לאחרונה. בתום כמה ימים של חיפושים נרחבים נמצאה גופתה ליד קיבוץ בית אורן בכרמל. למרות שהמשטרה חקרה מאות בני אדם ועצרה כמה חשודים במעורבות ברצח - הרוצח טרם נתפס.

 

השבוע לפני - כל הכתבות 

 

קדמי, בת 20 מקיבוץ כפר מסריק שליד עכו, יצאה מהבסיס שבו שירתה ביום חמישי. בטרמפיאדה שבצומת גלילות היא עלתה יחד עם חברתה על מכונית שבה נסעו שלושה גברים – מהנדס, קבלן ונהג. השלושה, שהתקשרו למשטרה כשנודע להם דבר ההיעדרות, סיפרו כי הסיעו את שתי החיילות לכיוון חיפה. החיילת השנייה ירדה באזור טירת הכרמל ואילו קדמי ירדה בצומת שבין כביש החוף לדרך הים המובילה למרכז הכרמל. בשעה 18:15 בערב היא נשארה לבד בשולי הכביש, שהיה חשוך. את מה שקרה מהרגע הזה ועד מציאת גופתה, איש לא יודע.

 



 

לדברי חברים מהקיבוץ, קדמי נזהרה לא לנסוע בטרמפים, אך הפעם חרגה ממנהגה משום שהייתה עם חברתה ומכיוון שהמכונית שעצרה "עשתה רושם טוב". לפני שיצאה מהבסיס התקשרה הדס קדמי לבית הוריה שבקיבוץ והודיעה לאביה כי תגיע הביתה לפנות ערב. האב יצא לשער הקיבוץ, בשעה שבה עמדה להגיע לפי הערכתו, אך היא לא באה. כשעברו השעות והחיילת לא הגיעה התכנסו חברי המשק ודיווחו למשטרה על ההיעדרות ופתחו במבצע חיפושים יחד עם חברי קיבוצים נוספים. זמן קצר לאחר היעלמותה עלתה האפשרות כי הרקע הוא לאומני.

 

חיפושים נרחבים הובילו למציאת צרור מפתחות של קדמי

בחיפושים השתתפו כ-20 אלף בני-אדם – חיילים, שוטרים, אנשי משמר הגבול והמשמר האזרחי, אזרחים מתנדבים וגם תלמידים, בין היתר, מסכנין. במשטרה הגדירו את מבצע החיפושים כ"אחד הגדולים ביותר בארץ בשנים האחרונות". המחפשים סרקו כמעט כל פיסת קרקע מאזור חדרה ואת טבריה, ונעזרו בגששים, בכלבים ובמסוקים. במשטרה בדקו את האפשרות כי מדובר בחוליית מחבלים שחבריה חטפו ורצחו בחיפה את החייל דוד מנוס כמה שבועות קודם לכן.

 

במסגרת הסריקות נערכו בדיקות מדוקדקות ביישובי הערבים בגליל. כמו כן, נבדקו המערה שבה נמצאה שנה קודם לכן גופתו של הנער דני כץ, וגם במקום שבו נמצאה שנתיים קודם לכן גופתה של החיילת דפנה כרמון. בשני המקרים האלה הורשעו ערבים-ישראלים ברצח.

 

אביה של הדס פנה לחוטפים בקריאה לשחרר את בתו: "אני האבא של הדס, יחד עם אחותה, האמא והאח הקטן פונים אליך, אנא שחרר את הדס. היא לא מביאה לך שום תועלת. אנחנו מבקשים, שחרר אותה בכל דרך שתמצא לנכון. היא נפש קסומה שלא הזיקה לאיש ורק חיפשה איך לעזור לזולת. כולם מחכים שתשוב הביתה".



 

בכפר מסריק ישבו חבריה של הדס מקבוצת "עלומים" וחיכו לבשורות. הם קיבלו חופשה מהצבא ובאו לעזור בחיפושים. אורי, אחד החברים, אמר: "אני מתחיל להתגעגע אליה. כולנו מחפשים, אבל אף אחד לא רוצה למצוא. אנחנו פוחדים מפני מה שנמצא. אתמול חיפשנו ליד עכו. פתחנו מקררים ישנים והלב דפק. אנחנו לא רוצים את הדס במצב אחר. אנחנו רוצים אותה חיה".

 

חיילים רבים הגיעו לאזור בחיפושים – בהם שני פרחי טייס מקריית אונו שקיבלו רגילה לארבעה ימים. "אנחנו פה כל זמן שתצטרכו אותנו ונעזור בעת החופשה", הם אמרו. "אל תדאגו לנו יותר מדי. יש לנו שקי שינה ואם יהיה צורך נישן על הדשא. אנחנו רגילים לכך".

 

שבוע אחרי ההעלמות החיפושים הרשמיים הופסקו - כשהממצא היחיד שבידי החוקרים היה צרור מפתחות שהוכח כי הם שייכים לחיילת. מפקד משטרת מרחב חיפה, תת-ניצב משולם עמית, אמר כי ננקטו אמצעים לאורך הגבולות כדי למנוע את הברחתה של הדס מחוץ למדינה. הוא אמר כי החיפושים יעברו למישור המודיעיני. אבל בקיבוץ כפר מסריק אמרו כי ימשיכו בחיפושים, עד שתהיה תשובה לשאלה מה קרה להדס. בינתיים, נעצר נער בן 17 מקריית ים, בחשד שהתחזה בשיחה טלפונית לקיבוץ כפר מסריק כי הוא החוטף ודרש כופר תמורת שחרורה של החיילת.

 


 

בחדר האוכל בקיבוץ נתלה שלט: "הדס שלנו איננה"

התקווה למצוא את הדס בחיים נגוזה ב-11 בדצמבר. גופתה נמצאה על-ידי חיילים מיחידת מובחרת של צה"ל, שהיו בתרגיל ניווט באזור בית אורן. החיילים הפסיקו את האימון והתקשרו למשטרת חיפה. "מצאנו גופה של צעירה בחניון 'פיתולים' ליד בית אורן", הודיעו החיילים. בתוך זמן קצר האזור כולו היה מוצף במכוניות משטרה.

 

אנשי כפר מסריק, שהיו בחיפושים במרחק של חמש דקות נסיעה, הבחינו בתנועה של רכבי המשטרה והם ביקשו להתקרב לחניון. מבט אחד של טכנאי המעבדה לזיהוי פלילי של המשטרה הספיק כדי לקבוע בהחלטיות. "כן, זו הדס", הוא אמר בעצב. המשטרה הודיעה כי ככל הנראה היא נרצחה על-ידי יותר מאדם אחד. ההערכה הייתה כי היא נרצחה בלילה שבו נעלמה.

 



 

ב-17:00 אחר-הצהריים, ביום שבו נמצאה גופתו של החיילת, הגיעה תת ניצב עמית לקיבוץ. חברי המשק הבינו מיד כי הרע מכל קרה. קצין המשטרה שוחח בקצרה עם מזכיר הקיבוץ, יאיר בן-דוד, ועם מרכז המשק. אחר כך הלכו השלושה לדירת משפחת קדמי. כאשר יצאו מהדירה ראשיהם היו מורכנים ובעיניהם היו דמעות. כמה מחברי הקיבוץ בכו בקול גדול, בלי לנסות להסתיר את רגשותיהם.

 

מזכיר הקיבוץ ניגש לחדר האוכל ותלה שלט עליו נכתב: "הדס שלנו איננה. גופתה נמצאה ללא רוח חיים בכרמל". כמה שעות לאחר מכן פרסם קיבוץ כפר מסריק הודעה מיוחדת: "אנו חברי הקיבוץ שבו נולדה הדס קדמי שרויים באבל וביגון עם היוודע לנו שהתקוות למצוא אותה בחיים נתבדו. ביחד עם בני משפחתה אנחנו מבכים את מותה של הדס, כל כך יפה, כל כך צעירה וכל כך אהובה".




למחרת הובאה הדס קדמי למנוחת עולמים בקיבוצה כפר מסריק. שישה חיילים מיחידתה של הדס נשאו את הארון. מאות הצטופפו על הדשא, מתחת לעצי הדקל הזקנים כדי להיפרד מהחיילת הצעירה. זיו, חברה של הדס, ספרד לה בקול חנוק מדמעות: "את כל כולך נתת לי, הכל היה כנה, פתוח ואמיתי... תמיד ראיתי בך משהו מיוחד במינו... הפכנו לנפש אחת וגוף אחד, וכאבי נורא שאת נלקחת ממני... בלעדייך עולמי יהיה שומם. לא אבין שבמקום חתונה יש הלוויה. אוהב אותך ולעולם לא אוכל לשכוח". החושך ירד ובני משפחתה של הדס סירבו לעזוב את הקבר הטרי. הם הביטו בזרים ונפרדו מהחיילת שנרצחה. כעבור זמן קצר הם שבו לקבר והאם מיררה בבכי קורע לב: "הדס, הדס".

 

שר הביטחון יצחק רבין כתב על הדס למשפחתה: "סמל הדס קדמי נתנה את חייה למען מולדתה. היא נרצחה ביערות הכרמל ליד קיבוץ בית אורן, כשהיתה בדרכה ממקום שירותה לביתה. הדס היתה חיילת למופת, אחראית, מסודרת, מסורה לעבודתה, הפגינה רמה מקצועית גבוהה, עצמאית, רגועה, ישרה ורגישה לצדק חברתי, חברותית, נחלצה לעזרת חברותיה וסייעה להן ככל יכולתה. בחורה מוכשרת ואינטליגנטית, אהובה על כל מי שהכירה".


   

"קרובים לתפיסת הרוצח"

בינתיים השוטרים המשיכו לחקור את הרצח. צוות החקירה המיוחד תיחקר עשרות בני אדם, אך בימים שלאחר מציאת הגופה לא נעצר איש. המחשב המשטרתי נתבקש לאתר אנשים שנחשדו בעבר במעשים פליליים על רקע מיני או לאומני. הוא פלט מאות שמות. כמו כן, נחקרו אנשים שנהגו לעבור בקביעות באזור שבו נמצאה הגופה ובאזור שבו נחטפה.

 

תת ניצב עמית אמר אז: "אין לנו תשובה לאף שאלה. כשיהיה מה לחדש ותפוענח הפרשה נודיע על כך". כמה ימים לאחר מכן אמר מקור בכיר במשטרה ל"ידיעות אחרונות": "תנו לנו זמן – והרוצחים יהיו בידינו".

 

מפכ"ל המשטרה רב-ניצב אריה איבצן, הבטיח עם פרישתו במרס 1985: "אני בטוח שלא ייקח זמן רב ומי שצריך להיות מובא לדין בפרשת הרצח הנתעב של הדס קדמי יובא לדין". במהלך השנים עצרה המשטרה כמה חשודים, בהם ד"ר לפיזיקה מחיפה, שניסה לסייע לחוקרים בחקירה, כיוון שידע פרטים שלא פורסמו. בנוסף נעצרו חשודים שהוחזקו עשרות ימים במעצר, אבל איש לא הועמד לדין. 30 שנה עברו מאז הרצח המזעזע והוא עדיין לא פוענח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים