שתף קטע נבחר

"הקנצלר שמידט שיקר - היה נאצי נלהב"

שנים אחרי משבר חמור ביחסי ישראל-גרמניה בתקופת בגין, גרמניה סוערת: מכתבים שנחשפו כעת מוכיחים שמי ששירת בצבא הגרמני, וניסה לייפות את עברו, היה תומך מובהק באידיאולוגיה הנאצית

זה היה המשבר הראשון והחמור ביותר בתולדות יחסי מדינת ישראל וגרמניה: קנצלר גרמניה דאז, הלמוט שמידט, שב ממסע לסעודיה שבמהלכו קרא לשחרור מדיניות החוץ הגרמנית מ"עול השואה", והאשים את ישראל ב"חוסר מצפוניות", בכך שהיא מסרבת להעניק לפלסטינים מדינה משלהם.

 

עוד חדשות בעולם:

ג'יל הכחישה שדאעש חטף: "יאללה, אחריי!"

ד"ר התעלל מינית בילדים גוססים במשך שנים

פתאום קם אדם בבוקר ומקים ממלכה

 

בחדרי חדרים נשא ונתן הקנצלר הסוציאל-דמוקרט מכירת ענק של טנקים גרמניים לסעודיה, שנחשבה בשעתו לאויבת מוצהרת של ישראל. בתגובה, תקף ראש הממשלה באותם ימים, מנחם בגין, את הקנצלר שמידט בחריפות חסרת תקדים והאשימו בשיתוף פעולה עם הנאצים במהלך שירותו כקצין בחיל האוויר הגרמני במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

"אין אדם שלא ידע מה הנאצים עשו". שמידט בן ה-95 לפני חודשיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אין אדם שלא ידע מה הנאצים עשו". שמידט בן ה-95 לפני חודשיים(צילום: EPA)
 

 

בגין טען כי שמידט ידע על חיסולם השיטתי של יהודים במזרח אירופה ועל הוצאתם הסיטונית להורג של מתנגדי המשטר. שמידט, שהיה הקנצלר הגרמני היחיד שלא ביקר בתקופת כהונתו בישראל (לאחר כינון היחסים בין שתי המדינות), מיהר להצהיר כי היה מהמתנגדים למשטר הנאצי. שמידט גם חשף כי העילה להתנגדותו לנאצים הייתה סוד משפחתי שעליו שמר מכל משמר: סבו היה יהודי. בגין זכה לקיתונות של ביקורת על האשמותיו כלפי שמידט.

 

הלמוט שמידט בתקופת שירותו בצבא הגרמני ()
הלמוט שמידט בתקופת שירותו בצבא הגרמני
 

כעת, 33 שנים אחרי המשבר ההוא, מתברר כי שמידט שיקר באשר לעברו והיה תומך נלהב של האידיאולוגיה הנאצית. ספר חדש החוקר את שנותיו של שמידט בתקופת המלחמה חושף מכתבי הערכה של מפקדיו של שמידט בצבא הגרמני, המעלים על נס את אמונתו ברעיונות הנאציים, שהביאה לשיגורו לסדרת הרצאות בפני חיילים אחרים.

 

"אין עוררין על עמדתו"

המכתבים, שנמצאו בארכיון הצבא הגרמני, הם מהשנים 1942, 1943 ו-1944. הם עומדים בסתירה מוחלטת לטענתו של שמידט, בן ה-95, כי התנגד לנאצים כבר בשלבים ראשונים של שלטונם. במסמך האחרון מספטמבר 1944, עשרה חודשים לפני תום המלחמה, מעריך הקצין הממונה על שמידט כי "עמדתו הנאציונל-סוציאליסטית היא ללא כל עוררין".

 

שמידט נחשב עד היום לאחד מראשי האידיאולוגיה של המחנה הסוציאל-דמוקרטי בגרמניה, ונהנה ממעמד של "מנהיג רוחני" בכל הקשור ליחסי החוץ של גרמניה. הוא הועבר מתפקידו כקנצלר זמן קצר לאחר העימות עם בגין, לאחר שהשמרנים בראשות הלמוט קוהל הצליחו להקים קואליציה חלופית עם בני בריתו הליברלים של שמידט.

 

העיתונאית סבינה פמפרין, מחברת הספר "הלמוט שמידט והמלחמה המחורבנת", קובעת כי מצאה סתירות רבות במידע שהקנצלר לשעבר מסר וכתב על עצמו וכי אין לה ספק שראיית עולמו ועמדותיו הושפעו מהאידיאולוגיה הנאצית.

 

ההיסטוריון הגרמני-היהודי, מיכאל וולפסון, טוען מצדו כי שמידט לא היה נאצי פעיל. "עם זאת הוא גם לא היה מתנגד לנאצים. אין אדם שלא ידע מה הנאצים עשו", הדגיש וולפסון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שמידט בן ה-95 בתמונה לפני חודשיים
צילום: EPA
צילום: gettyimages
הושמץ על הביקורת כלפי שמידט. בגין
צילום: gettyimages
מומלצים