שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

מישהו לרוץ איתו: כל הבריתות בדרך לבחירות

הרצוג מחזר אחרי לבני ולפיד, בליכוד חוששים מנפילה, בבית היהודי מדברים על פיצול, קדימה על סף היעלמות והסיעות הערביות לפני איחוד. תמונת מצב

הפיטורים של שר האוצר יאיר לפיד ושרת המשפטים ציפי לבני העצימו את הדרמה הפוליטית והאיצו את פתיחתה של מערכת הבחירות שבדרך. הדבר יצר מטבע הדברים גם יממה סוערת של שיחות ומגעים קדחתניים בין גורמים פוליטיים שונים, מימין ומשמאל שהחלו כבר להיערך למערכה שתתרחש ככל הנראה בחודש מרס.

 

בחירות 2015 - כתבות נוספות:

היום: הצבעה על פיזור הכנסת ודיון על תאריך לבחירות

יש עתיד: נאום נתניהו - הססני, פחדני וגובל בהיסטריה

קרי: מקווים שתקום ממשלה שתנהל מו"מ

 

במפלגות המרכז-שמאל מנסה יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, במשך שבועות ארוכים וללא קשר למשבר הנוכחי, ליצור גוש מרכז גדול ומשמעותי שייתן תשובה הולמת לימין.

 

הרצוג סבור שאת שלטון נתניהו ניתן להפיל אך ורק באמצעות חיבורים נכונים וריצה בחזית אחת של גוש המרכז. באחרונה קיים הרצוג לא מעט שיחות עם שרת המשפטים המפוטרת, ציפי לבני, והציע לה לשקול אפשרות של ריצה משותפת. בין האפשרויות שעלו: שיריונים בתוך מפלגת העבודה שיאשר הרצוג בוועידת המפלגה, או ריצה כסיעה אחת בשיטת הריץ'-רץ' כפי שעשו זאת בבחירות האחרונות הליכוד וישראל ביתנו.

יקום גוש מרכז-שמאל? לבני, הרצוג ולפיד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יקום גוש מרכז-שמאל? לבני, הרצוג ולפיד(צילום: גיל יוחנן)

לבני אמנם עוד לא החזירה תשובה באופן סופי להצעותיו של הרצוג, אולם בימים האחרונים אמרה כי היא סבורה שגוש המרכז צריך לשלב כוחות ולתת אלטרנטיבה טובה לשלטון הימין.

 

שיחות דומות התקיימו גם עם יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, שגם איתו מנסה להוביל הרצוג שיתופי פעולה אולם במקרה זה הנושא מורכב יותר, בין היתר, בשל השאלה מי יוביל את הרשימה המשותפת בהנחה שתהיה כזאת.

 

מפלגת קדימה, שבשל העלאת אחוז החסימה, נראה כי נמחקת מהמפה הפוליטית, תצטרך לערוך גם היא חיבור כלשהו לגוש, והעומד בראשה, שר הביטחון לשעבר, שאול מופז, ינסה לתת גוון ביטחוני למפלגות המרכז מול קמפיין ביטחוני שככל הנראה ינהל הליכוד.

ינסה למצוא פתרון להיעלמות הצפויה של קדימה. שאול מופז (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ינסה למצוא פתרון להיעלמות הצפויה של קדימה. שאול מופז(צילום: עידו ארז)

גורמים פוליטיים בגוש אומרים כי ההבנה שיש צורך בחזית אחת משותפת כבר ברורה לחלוטין וגם העובדה שבמהלך התקופה האחרונה נרשמו שיתפוי פעולה בנושאים שונים שעלו לסדר היום, מוכיחה את היכולת לעבודה יחד ולראות עין בעין שורת נושאים שיכולים להיות חלק מהמצע של גוש המרכז, אולם ישנם דברים שעוד דורשים תיאומים והסכמות.

 

מחלוקות בימין

בגוש הימין לעומת זאת, הדברים עדיין לא ברורים. בעוד שבליכוד מביעים חברי כנסת חשש מיציאה לבחירות כאשר המפלגה סובלת עדיין מחוסר פופולריות, במפלגות הימין האחרות לא מזדרזים לייצר גוש כנגד.

הבלגן חוגג גם בימין על רקע איומי פיצול בבית היהודי. בנט ואריאל (צילום: עמית שאבי, עידו ארז) (צילום: עמית שאבי, עידו ארז)
הבלגן חוגג גם בימין על רקע איומי פיצול בבית היהודי. בנט ואריאל(צילום: עמית שאבי, עידו ארז)

בבית היהודי מכחישים באופן גורף את הדיווחים לפיהם נשקלת ריצה משותפת עם הליכוד וטוענים כי הבית היהודי ירוץ לבד במטרה לשפר עמדות בממשלה הבאה ולהיות מפלגה גדולה ומשפיעה. יחד עם זאת, גם בתוך הבית היהודי עדיין מרחף האיום בפיצול. מחלוקות קשות בין יו"ר האיחוד הלאומי אורי אריאל, ליו"ר המפד"ל החדשה, נפתלי בנט, עשויות להוביל לריצה בנפרד ולפיצול בציונות הדתית שתוצאותיה עדיין לא ברורות בשלב הזה.

 

גם בישראל ביתנו נראה שלא יילכו בשלב זה לעבר חיבורים כפי שהיה בבחירות הקודמות עם הליכוד, מתוך כוונה להתמקם כמפלגת ימין משפיעה במרכז הגוש.

 

גם בסיעות הערביות צועדים לעבר איחוד כוחות וזאת בשל העלאת אחוז החסימה שמאיים על הישארותן של מפלגות קטנות מחוץ לכנסת. בימים האחרונים מנסים גורמים בסיעות הערביות לנהל משא ומתן על מנת לראות כיצד ניתן לגבש מפלגה אחת גדולה שתגדיל את אחוזי ההצבעה במגזר הערבי ותוציא את מצביעי המגזר מהאדישות של השנים האחרונות בהן נרשמו אחוזי הצבעה נמוכים מאוד.

 

בכל הנוגע למשה כחלון שממתין על הקווים, הוא לא יתחייב במי מהגושים לתמוך ואין מועמד אוטומטי מבחינתו להמלצה על הרכבת הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים