שתף קטע נבחר

פריצת דרך: חוקרים הצליחו לזהות אוטיזם ב-MRI

צעד נוסף באבחון אוטיזם: חוקרים אמריקנים בדקו סריקות מוחיות של לוקים באוטיזם, שהראו כי איזור האינטראקציות החברתיות במוח נותר כבוי בזמן חיבוק. החוקרים: הממצאים עשויים לסייע בעתיד לאבחון מוקדם יותר

פריצת דרך באיבחון עתידי של אוטיזם: חוקרים אמריקנים הצליחו להדגים שינוי מהותי בסריקת המוח של אוטיסטים בזמן אינטראקציה חברתית. הממצא החדש עשוי לסייע לאיבחון ההפרעה המסתורית, המאובחנת כיום רק באמצעות בדיקה פסיכיאטרית.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו 

 

תחת השם אוטיזם נכללות מגוון של הפרעות התפתחותיות בעלות השפעה רחבת טווח על היכולת של הילד והמבוגר להגיב ולתקשר עם סביבתו. עדיין לא ברור מה גורם לתופעה, אולם השערות שהועלו בעבר גורסות כי גיל מבוגר של ההורים תורם לשיעור הגבוה של הסובלים מאוטיזם. בישראל אחד מכל 200 ילדים סובל מהתופעה, 80% מהם - בנים.

 

חוקרי אוניברסיטת קרנגי מלו בארצות הברית ביקשו לבדוק האם קיימת שונות בתגובה המוחית של אוטיסטים לאינטראקציה חברתית. לצורך כך הם גייסו 34 נבדקים מבוגרים, 17 מהם אוטיסטים ו-17 בריאים. כולם עברו סריקות במכשיר תהודה מגנטי משוכלל fMRI, המאפשר לסרוק את מבנה המוח ובנוסף להראות בזמן אמת את הפעילות המוחית.

 

הסריקה המוחית בוצעה בזמן אינטראקציה חברתית, כמו חיבוק, מתן מחמאה או עלבון. הממצאים הראו כי אצל משתתפים בריאים קיימת פעילות באיזור המוחי הקשור בפעילות חברתית, בעוד שבקבוצת האוטיסטים האיזור הזה נותר "כבוי". לדברי החוקרים, מידת הדיוק של הסריקות הגיעה ל-97%.

 

 

החוקרים הסבירו כי בעוד שאנשים בריאים מפרשים גם את המשמעות האמוציונלית של מילים, כמו חיבוק, מחמאה או עלבון, ואף מצליחים לדמיין עצמם בסיטואציה, אצל אוטיסטים המילה נותרת כפי שהיא, מבלי שהם מעורבים בה רגשית.

 

"ידענו שמשהו לא תקין בהליך עיבוד הנתונים במוחם של אוטיסטים", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' מרסל ג'סט, "כעת הצלחנו להדגים את אחד הליקויים המוחיים. לעתים קשה מאוד לאבחן הפרעות פסיכיאטריות. התגלית הזו פורצת דרך בכך שהיא מראה את הבסיס הביולוגי לשוני שלהם".

 

אוטיזם: עלייה במספר המאובחנים

אוטיזם היא תסמונת המשתייכת להפרעות שמאופיינות בקושי בשלושה תחומי תפקוד: חברתי, תקשורתי והתנהגותי. לקות זו פוגעת ביכולתו של האדם להבין מסרים מהזולת ולפתח קשרים הדדיים תקינים. היא נגרמת בשל ליקוי בפעילות המוח ואינה עוברת לעולם.

 

שכיחות התופעה היא 1 ל-160 עד 200 לידות. בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1,200 ילדים על הספקטרום האוטיסטי, הכולל דרגות שונות של אוטיזם, מבידוד חברתי מוחלט ועד יכולת מסויימת ליצור אינטראקציה עם החברה שמסביב.

 

המחקר על האוטיזם עדיין נמשך, אולם ממה שעולה עד כה קיימת אצלם הפרעה גנטית המשבשת את פעילות המעביר העצבי סרוטונין. הדמיות מוחיות הראו גם כי מוחם של אוטיסטים מעט גדול מהנורמה. עוד נמצא כי אצל אוטיסטים קיימת רגישות יתר לשמיעה, עד כדי כך שבסביבה רועשת הם נכנסים במהירות למצב של חרדה. שמיעה זו, הקרויה היפראקוסטית, יצרה ככל הנראה לא מעט אוטיסטים שהם גם מוסיקאים מחוננים.

 

כאמור מתבטאת ההפרעה בשורת ליקויים באינטראקציה חברתית, הדדית ורגשית. הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשותיהם של אחרים, והם בעלי טווח מצומצם של תחומי עניין. הם נוטים להתבודד ומגלים פחד וחרדה מזרים. בנוסף סובלים האוטיסטים מליקוי בהתפתחות השפה, מתקשים ביצירת קשר עין ומתקשים גם בהסתגלות לשינויים. איבחון האוטיזם מתבצע רק לאחר גיל שנתיים, אולם במרבית המקרים ניתן להבחין בסימנים ראשונים כבר בגיל שנה ואף למטה מזה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אוטיזם. הממצא עשוי לעזור באיבחון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים