שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: רק 6% מההחייאות - מצליחות

חוקרים מירושלים מצאו כי רוב ההחייאות מסתיימות במוות או בפגיעה מוחית קשה של אלה ששרדו אותה. הסיבה: עוברי האורח בישראל נרתעים מלבצע החייאה עד להגעת האמבולנס. "כל אדם צריך לדעת לבצע עיסוי לב למישהו שקורס, ולא לעמוד בצד", אומרת מומחית

הישראלים אינם מסייעים בהחייאה - והמטופלים מתים: מחקר חדש מגלה כי שיעור ההצלחה של החייאות בישראל הוא מהנמוכים בעולם, כשאחת הסיבות העיקריות לכך היא סירוב ורתיעה של הישראלים מסיוע לנפגע עד להגעת צוות מד"א.

 

ממצאי המחקר פורסמו בגיליון החדש של כתב העת Resuscitation.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על החייאה:

מחקר: מה המתכון להחייאה מוצלחת מעובר אורח

צפו: מדריך עזרה ראשונה - החייאת מבוגרים

מצמידים את האייפון לחזה לביצוע החייאה

  

החוקרת פרופ' שרון עינב, מומחית להרדמה ולטיפול נמרץ ויו"ר האיגוד הישראלי להחייאה, ועמיתיה ד"ר גרי גינזברג וג'רמי דרק בדקו 3,355 מקרים של החייאה שלא בשל טראומה שבוצעו במחוז ירושלים בין השנים 2005 ל-2010.

  

החוקרים מצאו כי רק 6% מהנפגעים שרדו את ההחייאה ושוחררו לביתם לאחר אשפוז בבית החולים. מתוכם, רק 3% נותרו ללא נזק מוחי משמעותי.

 

4 הדקות הקריטיות

ארבע הדקות הראשונות לאחר ההתמוטטות הן הקריטיות: אם לא תבוצע החייאה ברגעים אלה, עולה משמעותית הסיכון לנזק מוחי בלתי הפיך, וסיכויי ההישרדות צונחים דרמטית. זו הסיבה לחשיבות הניכרת בביצוע החייאה על ידי עוברי אורח, עוד לפני הגעת האמבולנס.

 

על פי ההערכות, ניתן היה להציל עד 70% מהחולים שנפטרו בשל דום לב, אם הייתה מבוצעת בהם החייאה תוך ארבע דקות מרגע האירוע.

 

המספרים גבוהים עוד יותר בילדים: עד 90% ממקרי המוות הפתאומי בילדים נגרמים בשל הפסקת נשימה, והמומחים מעריכים כי ניתן היה להציל את רובם באמצעות החייאה פשוטה. 

  

"תוחלת החיים בישראל גבוהה והאנשים שעוברים אצלנו החייאה מבוגרים יותר מרוב החולים שעוברים החייאה באירופה ובארצות הברית", מסבירה פרופ' עינב. "עם זאת, שיעור ההצלחה נחשב נמוך. ביפן, למשל, תוחלת החיים דומה לשלנו, אך אצלם עוברי אורח טורחים לבצע החייאה במי שמתמוטט ברחוב.

  

"צוותי הרפואה אצלנו מיומנים, אך הדקות עד להגעת האמבולנס הן קריטיות. כל אדם צריך לדעת לבצע עיסוי לב למישהו שקורס, ולא לעמוד בצד. אני מקווה שהמסר מהממצאים הקשים הללו יעבור לציבור בישראל, וממליצה לכל אחד לעבור סדנת החייאה קצרה שבה ילמד לבצע עיסויי לב. מדובר בפעולה פשוטה שמצילה חיים".  

 

איך מבצעים החייאה נכון?

על פי ההנחיות העדכניות משנת 2010, החייאה על ידי עוברי אורח מתבצעת באמצעות עיסויי לב בלבד ללא הנשמה, זאת כדי למנוע הדבקה במחלות ומשום שיעילות ההחייאה נמצאה טובה גם באמצעות עיסויים בלבד, עד להגעת הצוות הרפואי.

 

קצב העיסויים צריך להיות כ-100 לדקה. באחרונה הומלץ לבצע את העיסויים על פי הקצב בשיר Staying Alive של להקת הבי ג'יז.

  

בעת עיסוי לב ממקם המטפל את כפות הידיים מעל עצם החזה, הנמצאת ממש מעל שריר הלב. עצם החזה, בהיותה גמישה, מפעילה לחץ על שריר הלב וגורמת להתכווצותו.

 

התכווצות זו מספיקה כדי להזרים דם דרך אבי העורקים אל הגוף. כשמרפה המעסה מבית החזה נוצר בו לחץ שלילי, אשר גורם לדם לזרום אל הלב, וכך הלאה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ארבע הדקות הראשונות לאחר ההתמוטטות הן הקריטיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים