שתף קטע נבחר

הנפט צונח: למה בארץ לא מרגישים בזה?

הנפט איבד למעלה מ-30% מתחילת שנת 2014 ורק ממשיך לאבד גובה כאשר המגמה השלילית לא צפויה להשתנות בקרוב. למה הנהגים האמריקניים מרגישים את הצניחה הזו היטב בכיס ואילו הנהגים הישראלים בקושי מרגישים שינוי? ואיך תשפיע הירידה בנפט על מניות הדלק בבורסה בת"א?

מחיר הנפט בעולם ממשיך ליפול וכבר ירד לרמה של מתחת ל-67 דולר לחבית. הנפט מסוג WTI איבד מתחילת השנה 28% ובחודש האחרון נפל ב-13%. הנפט מסוג ברנט קרס בכ-34% מתחילת השנה ובחודש האחרון צנח ב-18%. לצד הקריסה במחיר הנפט בעולם, עולה השאלה מדוע הצרכנים הישראלים רואים בתחנות הדלק השפעה מזערית כל כך.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

בתחילת חודש דצמבר מחיר הדלק בארץ ירד, לראשונה מזה 4 שנים, למחיר של מתחת ל-7 שקלים. בדצמבר נקבע המחיר המרבי לליטר בנזין 95 אוקטן נטול עופרת לצרכן בתחנה בשירות עצמי על מחיר של 6.90 שקלים, לעומת מחיר של 7.05 שקלים בחודש נובמבר ולעומת 7.32 שקלים בחודש אוקטובר. כאמור, מדובר בירידה קלה בלבד שמסתכמת לכל היותר ב -2% בלבד.

 

הצרכן האמריקני, לעומת זאת, נהנה הרבה יותר מהצניחה במחיר הנפט בעולם. מחיר הנפט הממוצע בארה"ב (מסוג WTI) ירד בכ-37% מחודש יוני 2014 ובמקביל, בתקופה זו איבד גם מחיר הדלק האמריקני כ-20%, כך שהצרכנים האמריקניים מרוויחים מהירידה במחירו של הזהב השחור. כך גם מאמצע חודש נובמבר ועד תחילת חודש דצמבר ירד מחיר הדלק האמריקני מכ-2.89 דולר לגלון ל-2.778 דולר לגלון, מדובר בירידה של כ-4% בתקופה הקצרה הזו.

 

המסים יותר חזקים מהנפט

מדוע הנהגים האמריקניים מרוויחים יותר מהירידה במחיר הנפט ואילו הנהגים הישראלים בקושי מרגישים בכיס את הצניחה של מחירי הנפט בעולם? אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון, מסביר שבארה"ב בשונה מישראל, מחירי הדלק כמו מוצרים אחרים, נקבעים בשוק החופשי לפי היצע וביקוש.

 

מרכיב המס במחיר הדלק הוא הגורם העיקרי שמכביד על הצרכן הישראלי. מס הבלו והמע"מ, המועברים לממשלה, מהווים כ-60% ממחיר הדלק בארץ. בבית ההשקעות מיטב דש ברוקראז' מציינים כי בארה"ב המס מהווה כ-13% בלבד ממחיר הדלק ורכיב הנפט מהווה כ-63% מהמחיר הסופי. לעומת זאת, בישראל מחיר הדלק אינו תלוי במחיר חבית הנפט וקיימת קולציה חלקית בלבד. ערן יונגר, אנליסט בכיר בבית ההשקעות, מסביר כי מחיר הדלק בארץ מורכב משלושה גורמים מרכזיים - ממחיר התזקיקים באירופה, מס הבלו ומע"מ ומרווח שיווק. כאמור, המסים מהווים את החלק הארי ואילו חלקו של הנפט בקביעת המחיר של הדלק הישראלי הוא קטן בהרבה, "רק כשליש מהשינוי במחיר הנפט מגיע למחיר הדלק בארץ", מוסיף אוהד חיים מלאומי שוקי הון.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

כך הצרכן האמריקני נהנה מהמס הנמוך יחסית על הדלק ומההשפעה המיידית של ירידה במחיר הנפט על מחירו של הדלק. "מצב זה מהווה השפעה מתמרצת וחיובית על הכלכלה האמריקנית כיוון שהיא מגדילה את ההכנסה הפנויה של הצרכן שיכולה לשמש להגדלת הפעילות הכלכלית – זה דומה להורדת מיסים ממשית על הצרכן האמריקני", מציין אמיר ארגמן, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר ישראל.

 

כך מונעים מחאה

בנוסף, מציינים הכלכלנים את ההשפעה של התחזקות הדולר על מחיר הדלק בארץ. הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם וגורם גם למגמת של היחלשות השקל מול המטבע האמריקני. ככל שהדולר חזק יותר, הנפט המיובא שמחירו נקוב בדולר, עולה יותר בשקלים - מה שמקצץ עוד יותר את ההשפעה של שינוי במחיר הנפט על מחיר הדלק בארץ.

 

מעבר לגורמים שלא מאפשרים לנו לראות ירידה חדה יותר במחיר הדלק, (ירידה כזו שתורגש באופן משמעותי בכיס של הצרכן הישראלי) , בלאומי שוקי הון סבורים שהממשלה בארץ מעדיפה לשמור על יציבות במחיר הדלק לפעמים על חשבון הורדת מחיר. "הורדות מחירים יתקבלו במשיכת כתף או במחיאות כפיים אנמיות אך העלאות מחיר יובילו למחאה נמרצת ולתסיסה ציבורית", מציין אוהד חיים מלאומי שוקי הון.

 

מניות הדלק לא מושפעות

איך משפיעה הקריסה במחיר הנפט על מניות הנפט והגז בבורסה בת"א? מדד ת"א- נפט וגז, הכולל את כל המניות הנכללות בענף חיפושי הנפט והגז שעומדות בתנאי הסף של המדד, ירד בחודש נובמבר בכ-6.5%. הירידה במניות הנפט והגז מיוחסת לצניחה במחיר הנפט שמשפיעה במידה כזו או אחרת על המניות.

 

להערכת הכלכלנים, חברות הדלק בארץ לא צריכות להיות מוטרדות יותר מדי מההשפעה של הצניחה במחיר הנפט ומהירידה הקלה במחיר הדלק בארץ, על הרווחיות שלהן, "מניות חברות הדלק נהנות ממרווח שיווק קבוע שמהווה מחיר אבסולוטי לכל ליטר נמכר, לכן למחיר הדלק אין השפעה על רווחיהן. אם מחיר הדלק ימשיך לרדת, עשויה אפילו להיות השפעה חיובית על מניות חברות הדלק מכיוון שזה רק יגדיל את הצריכה", מציין גיל בשן, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות איי בי איי.

 

מלבד מניות בסקטור הגז והנפט, הערכה היא כי הירידה במחיר הנפט דווקא עשויה להשפיע לטובה על שוק המניות ועל שוק האג"ח בבורסה בת"א. איילת ניר, הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות "יצירות", מסבירה כי לירידה במחיר הנפט יש השפעה חיובית על הצמיחה במשק בשל הפחתת עלויות ייצור. "השפעה חיובית עשויה לבוא לידי ביטוי גם בשוק האג"ח בשל ירידת המחירים והאינפלציה שנותרת נמוכה", מוסיפה ניר.

פורסם לראשונה 06/12/2014 17:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים