שתף קטע נבחר

די עם הטרטור: כך תקוצר הדרך לקצבת הנכות

מדי שנה מתקיימים כ-200 אלף דיונים בוועדות לנכות כללית בביטוח הלאומי, וכל פונה עובר בממוצע בין 3 ועדות. במקום להמשיך לטרטר את הנכים, אפשר למצוא פיתרון שיביא לייעול התהליך

ד' חלה במחלה שבעקבותיה יכול היה להגיש בקשה לקבלת קצבת נכות מהביטוח הלאומי. אבל כדי שיוכל לקבל קצבת נכות כללית הוא נדרש להיבדק על ידי כמה רופאים בוועדה רפואית אחת. לאחר הבדיקות הראשונות נקבעת הנכות הרפואית, ואחריה מתואם דיון בוועדה נוספת שדנה בשיעור הנכות התפקודית. רק לאחר קביעה זו יכול פקיד התביעות של הביטוח הלאומי לקבוע את זכאותו של ד' לקצבת נכות.

 

כתבות נוספות של במדור מחכים לביטוח לאומי:

 

ד' אינו לבד. מדי שנה מתקיימים כ-200 אלף דיונים בוועדות לנכות כללית. עלות התפעול של מערך הוועדות הרפואיות בתחום נכות כללית בלבד מוערך ב-83 מיליון שקל בשנה וכל חולה מוזמן ל-3.1 ועדות בממוצע.

 

הבעיה

אין מתאם בין נכות רפואית לבין אובדן כושר עבודה. כמו כן בדיקת אחוזי הנכות הרפואית בעייתית. יש חולים שנכותם הרפואית נמוכה וכושר עבודתם נפגע; ויש חולים שנכותם הרפואית גבוהה, אך הם לא מוגבלים מבחינת כושר עבודתם.

נכה בתור בביטוח לאומי (צילום: אמיר לוי) (צילום: אמיר לוי)
נכה בתור בביטוח לאומי(צילום: אמיר לוי)

למשל, ברור שכושר עבודתו של פועל ייצור שנפצע בגבו - נפגע. עם זאת נכותו הרפואית עלולה להיות נמוכה, כך שהוא לא יעבור את הסף המאפשר את בדיקת נכותו התפקודית. המשמעות היא שהביטוח הלאומי כלל לא ידון בנכותו התפקודית - וזכאותו לקצבה תישלל לחלוטין.

 

מצד שני, לחולים רבים שסובלים מבעיות רפואיות רבות יכולים להיקבע אחוזי נכות רפואית גבוהים למדי, לעתים אף 100% נכות רפואית, אף שלא איבדו כלל את כושר עבודתם, מאחר שעבודתם משרדית ולא מגבילה את המשך עבודתם.

 



ההצעה לפתרון

לצמצם את מספר הוועדות שבהן צריך להופיע התובע ולבטל את הצורך לקבוע אחוז נכות רפואית. נשמע לכם מוזר? זה בדיוק מה שעושות חברות הביטוח.

 

הבדיקות המתקיימות כיום בחברות הביטוח ובקרנות הפנסיה בוחנות מדי שנה את נכותם של עשרות אלפי אזרחים לטובת מתן קצבאות אובדן כושר עבודה. בבדיקות אלה כלל לא נבדקת נכותם הרפואית של האזרחים, אלא רק השפעת הבעיות הרפואיות על כושר העבודה שלהם.

 

המשמעות של אימוץ המהלך הזה היא צמצום של שני שלישים ממספר הוועדות הרפואיות המתקיימות היום. אין ספק כי קביעת נכות בוועדה אחת על ידי רופא תעסוקתי, או רופא אחר שהוכשר ספציפית לבחון את השפעותיהן של הבעיות הרפואית של האזרח ועל יכולתו לעבוד ולהשתכר - תהיה מקצועית יותר. כך החולה ייבדק על ידי רופא אחד שיעריך את הנכות הרפואית ועל ידי גורם נוסף שיקבע את דרגת כושר ההשתכרות.

 

הכותב הוא סמנכ"ל עמותת "ידיד" - מרכזי זכויות בקהילה 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים