שתף קטע נבחר

לאחר השביתה: עומס כבד בשירות התעסוקה

בתום שביתה של חודשיים - לשכות התעסוקה נפתחו הבוקר מחדש בעומסים כבדים. בין המתגודדים - אלפי מובטלים חדשים שלא קיבלו דמי אבטלה משום שלא הספיקו להירשם. תושבת ב"ש כבת 60: "לא היה לי כסף לקנות אוכל. אני בחובות לקופת החולים ולנותני שירותים, הצ'קים חוזרים ואני במינוס"

עומסים כבדים הורגשו (א') הבוקר בלשכות שירות התעסוקה, שנפתחו מחדש לציבור לאחר כשביתה של חודשיים בשל עיצומי העובדים. בין המתגודדים היו מובטלים חדשים רבים שלא קיבלו במהלך השביתה דמי אבטלה משום שלא הספיקו להירשם בלשכה.

 

 

בין דורשי העבודה הרבים שפקדו את הלשכות היתה קרן, אם לשישה ילדים שהצטרפה למעגל האבטלה לפני כחודש וחצי ונותרה ללא הכנסות מאחר שלא יכלה להרשם בלשכה. היום היא יכולה לנשום סוף כל סוף לרווחה - אבל זה הצריך ממנה לא מעט סבלנות ועצבים. "הבוקר התייצבתי סוף סוף בלשכה בבאר שבע, וכפי שצפיתי, היה מטורף", סיפרה ל-ynet, "הגעתי בשעה 7:45 והמתנתי בתור הארוך שהתחיל ב-6:00. סיימתי להתייצב בשעה 9:20. היה מעייף, תור דחוק ומתיש, אבל העיקר שאני אחרי".

 

תורים ארוכים הבוקר בלשכה בתל אביב

 

גם קטי (60), תושבת באר שבע, שפוטרה בקיץ האחרון מעבודתה בצהרון בעיר ולא קיבלה בחודשים האחרונים דמי אבטלה - בזבזה הבוקר לא מעט זמן בלשכה בבאר שבע. "חיכיתי יותר משעה וחצי", היא מספרת, "זה שיבש לי את התוכניות, כי אני מחפשת עבודה מדי יום".

 

את עבודתה איבדה, לדבריה, כתוצאה ממבצע צוק איתן. "קיבלתי מכתב שהפרויקט נגמר, כדי שלא יצטרכו לתת לי פיצויים וקביעות, אבל קיבלתי מהביטוח הלאומי דמי אבטלה רק חודש אחד. המשכתי להרשם בלשכה, אבל הודיעו לי בדיעבד כי במכתב צוין שאני בחופש ללא תשלום ל-21 יום ושכדי לקבל את הכסף - עלי להציג מכתב פיטורים".

 

קטי השיגה את המכתב הנדרש, אבל קיבלה אותו רק בחודש נובמבר - כשהשביתה בלשכות היתה בעיצומה. היא מעידה כי המשיכה לפקוד את לשכת שירות התעסוקה במהלך השביתה, בתקווה לחדשות. "לא תמיד דיווחו שהלשכה סגורה ובזבזתי הרבה כסף על אוטובוסים", היא מעידה. 

 

בינתיים, קטי נאלצה להיעזר בקרובי משפחה כדי לעמוד על הרגליים, ואף מצאה את עצמה ללא פת לחם על השולחן. "לא קיבלתי הכנסה מסודרת מאז חודש אוגוסט", העידה, "בכל סוף שבוע נסעתי לבן שלי, כי לא היה לי כסף לקנות אוכל. אני בחובות לקופת החולים ולנותני שירותים, הצ'קים חוזרים ואני במינוס, כי לא ידעתי שלא אקבל דמי אבטלה. הבן שלי עזר לי בתשלומים שונים ואחותי גם סייעה לי בהלוואה". נכון להיום היא קיבלה דמי אבטלה על החודשים אוגוסט-ספטמבר, והיא עדיין ממתינה לתשלומים עבור אוקטובר-נובמבר.

עומסים כבדים בלשכה בבאר שבע (צילום: שניר פלג) (צילום: שניר פלג)
עומסים כבדים בלשכה בבאר שבע(צילום: שניר פלג)
 

 

תל אביב: "תור של כ-100 אנשים"

גם א', שמובטל מזה כשלושה חודשים, נאלץ להתמודד עם תור ארוך בלשכת התעסוקה בתל אביב. "לרוב, אני מגיע, מחתים במכונה ויוצא החוצה בתוך דקה, אבל הפעם היה תור של כ-100 אנשים. זה היה מפתיע ומעצבן, אבל לי זה עוד היה מהיר יחסית לעומת מי שעוד לא נרשם עד היום - הם היו צריכים להמשיך לפקידות וזה לקח להם עוד הרבה יותר זמן". 

 

א' נמנה על המובטלים שכן קיבלו דמי אבטלה במהלך השביתה, מכיוון שנרשם בלשכה לפני שהחלו העיצומים. אף שקיבל את דמי האבטלה, גם הוא נפגע מהשביתה בשל חוסר הוודאות שזו יצרה ומצא את עצמו פוקד את לשכת התעסוקה מספר פעמים במהלכה, אף שידע כי היא סגורה. זאת, כדי לא לקחת סיכון שלא ישלמו לו את דמי האבטלה.

 

"אני מבין את הסיבות לשביתה, אבל זה התארך מעבר לזמן סביר", אמר ל-ynet, "לי העבירו כסף כי הספקתי לחתום לראשונה בספטמבר, אבל יש אנשים שלא קיבלו בכלל דמי אבטלה במשך חודשיים".

 

משירות התעסוקה נמסר: "בשירות התעסוקה נערכו מבעוד מועד להתמודד עם העומסים הצפויים עם תום העיצומים. לשם כך בוטלו חופשות לעובדים, נדחו הכשרות מקצועיות, כל הצוותים עובדים באופן מלא, הוקלו תהליכי רישום, מערכת המחשוב תוכנתה כך שיינתן מענה לרישום ראשוני מקוצר, היכן שלא יתגברו על העומסים באמצעות המחשב יעשה רישום ידני. במספר רב של לשכות יפעלו, בנוסף למאבטחים, גם סדרנים אשר יסייעו בשמירת הסדר ובהכוונת דורשי העבודה".

 

הרפורמה הושהתה

ביום חמישי דיווחה ההסתדרות כי עיצומי עובדי שירות התעסוקה הסתיימו, בעקבות הסכם שהושג בין יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ויו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקובי ובין נציגי משרד הכלכלה.

 

ההסכם הגיע על רקע אי הבהירות בנוגע להעברת תקציב 2015 ובשל העובדה שהמהלכים אותם תכננה לבצע הנהלת השירות בשנת 2015 התבססו על סיכום תקציבי עתידי. משירות התעסוקה נמסר כי חוסר הבהירות לגבי התקציב אינו מאפשר בשלב זה את ביצוע הרפורמה שתוכננה.

 

על פי הסיכום, החלטה לגבי צמצום מספר לשכות שירות התעסוקה תתקבל עם אישור תקציב המדינה הבא. תכנית הפרישה מרצון עבור עובדי השירות, תידון בין הנהלת השירות ונציגות העובדים במהלך חצי השנה הקרובה. מועד העובדים נמסר כי הנהלת השירות תוכל להקפיא את תכנית הפרישה לתקופה של שישה חודשים בלבד - שבסיומה, אם הצדדים לא יגיעו להסכם, יועבר הנושא לדיון בין שר הכלכלה ויו"ר ההסתדרות.

 

עובדי שירות התעסוקה פתחו בשביתה במהלך אוקטובר. בוועד עובדי שירות התעסוקה טענו אז כי השביתה מתקיימת על רקע כוונת משרד האוצר לסגור לשכות תעסוקה באזורים מוכי אבטלה, לצמצם תקנים ולהפריט חלק מהטיפול בדורשי העבודה באמצעות העברתו לידי חברות קבלן פרטיות. זאת, לטענת עובדי השירות, למרות שמספר דורשי העבודה בארץ הולך ומאמיר, ויחס דורשי העבודה לפקיד עומד על אחד לאלף, בהשוואה ל-1 ל-40 במדינות ה-OECD.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עומס בלשכת התעסוקה בתל אביב
צילום: ירון ברנר
מומלצים