שתף קטע נבחר

בית המשפט הפולני: האיסור על השחיטה הכשרה מבוטל

בתום דיון ממושך הכריז בית המשפט החוקתי בפולין על ביטול האיסור שהטיל הפרלמנט על השחיטה הכשרה, והגדיר אותו "בלתי חוקי ופוגע בחופש הדת". השופטים הבהירו כי הזכות הדתית גוברת על זכויות בעלי החיים, גם אם איננה פופולארית בעיני הרוב. הארגונים היהודיים: מנענו תקדים מסוכן שהיה משפיע על כלל יהדות אירופה

ניצחון לקהילה היהודית בפולין: בתום דיון ממושך הכריז בית המשפט לחוקה כי האיסור שהטיל הפרלמנט על שחיטה יהודית ברחבי המדינה , לפני שנה וחצי, הינו בלתי חוקי ופוגע בחופש הפולחן הדתי.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

בפסק הדין שהתקבל ברוב של תשעה שופטים מול חמישה - קיבל, למעשה, בית המשפט הפולני את עמדת איגוד הקהילות היהודיות, שטען כי איסור הממשלה הפולנית על השחיטה הכשרה פוגע באורחות חייהם, ובחופש הדת המעוגן על פי חוקת המדינה.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

השופטים ציינו בפסק הדין, כי האיסור גורם לאפליה בחיים חברתיים והכלכליים של חברי הקהילה היהודית במדינה, וכי חופש דת גובר על ערך ההגנה על בעלי חיים. הפסיקה תקפה אף לביטול האיסור על "החלאל" - השחיטה המוסלמית.

 

השופטים: גם אם זה לא פופולארי

בהכרעתו התייחס בית המשפט אל החוק המסדיר את פעילותן של הקהילות היהודיות, בו נקבע כי השחיטה הכשרה היא חלק מזכותם של יהודים לממש את פולחניהם הדתיים. עם זאת, מגביל הפסק את השחיטה הכשרה לצרכיהם התזונתיים של חברי הקהילה היהודית הפולנית, אך לא למטרות כלכליות או מסחריות אחרות.

 

"חוק חופש דת, כולל את כל הפעילויות, שיטות העבודה, הטקסים והפולחנים הנושאים אופי דתי", קבעו השופטים. "אותה הגנה חוקתית חלה גם על פעילות דתית הרחוקה מההתנהגות המקובלת השוררת במדינה, וגם אם אינה פופולרית מנקודת מבטו של הרוב".

 

הם הוסיפו כי "בית המשפט לקח בחשבון גם את העובדה שהשחיטה הכשרה מותרת ברוב המדינות החברות באיחוד האירופי", והדגישו כי "אין הוכחות מדעיות חותכות לטענה כאילו השחיטה הכשרה גורמת סבל רב יותר לבעלי החיים, מאשר צורות אחרות של הרג".

 

היסטוריה של התנגשויות

ההתדיינות בנושא בין הממשלה לבית המשפט נמשכת זה כבר כעשור. בשנת 2004 הכריז שר החקלאות כי השחיטה היהודית נוגדת את חוק ההגנה על בעלי חיים, ולכן היא פסולה. על פי החוק הפולני, ניתן להרוג בעלי חיים רק לאחר הימומם, וכך הפכו השחיטה היהודית הכשרה, וה"חלאל" המוסלמי, לבלתי חוקיות. העונש על עבירה על החוק עמד על שתי שנות מאסר בפועל.

 

בשנת 2012 עתרו פעילים בארגונים למען בעלי חיים לבית המשפט החוקתי בפולין, שפסק כי אין הסדר חוקי שיכול לאפשר את המשך קיומה של השחיטה היהודית והמוסלמית במדינה, ופסל את הליך הרגולציה בין ממשלת פולין והקהילה היהודית המקומית, שהסדירה את קיומה של השחיטה היהודית מאז 1997. השופטים אף הטילו על הממשלה את האחריות לתיקון הבעיה.

 

לפני כשנה וחצי הייתה הממשלה אמורה להעביר תיקון לחוק הגנה על בעלי חיים, באופן שלא יפגע בזכות השחיטה הדתית. אך הפרלמנט דחה את התיקון, וראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, הבהיר כי אין בכוונתו להתיר את השחיטה הכשרה בפולין.

 

הארגונים היהודיים: מנענו תקדים מסוכן

הקהילה היהודית בפולין מונה כ-8,000 יהודים לפי גורמים רשמיים (אך הרבה יותר לפי גורמים יהודיים), ומשמעות ההחלטה

הייתה אחת: היעדר בשר כשר ליהודי המדינה. תעשיית הבשר הפולנית הפסידה כ-100 מיליון זלוטי כתוצאה מהאיסור על השחיטה הכשרה.

 

רבה הראשי של פולין, מיכאל שודריך, הבהיר היום (ד') לסוכנויות הידיעות במדינה, כי רק השחיטה היהודית מאפשרת לספק בשר ראוי לאכילה ליהודים, וכי מדובר בשחיטה הומנית במיוחד, כדבריו.

 

הרב מנחם מרגולין, מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באיחוד האירופי (EJA), ציין כי מדובר ב"יום חג אמיתי לקהילה היהודית בפולין", כדבריו, "אבל לא רק עבורה. הצלחנו למנוע יצירה של תקדים מסוכן שהיה משפיע על כל יהודי אירופה. אם החוק היה עובר, זה לא היה נגמר בפולין".

 

הרב מרגולין הוסיף כי "יהדות אירופה נמצאת תחת מתקפה של חוקים אנטי-יהודיים בשנים האחרונות, שאם יעברו – יפגעו מאוד ביכולתם של יהודים רבים לשמור על אורח חיים יהודי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"פגיעה בחופש הדת"
צילום: רויטרס
מומלצים