שתף קטע נבחר

סקר: רוב ערביי ישראל רוצים את טיבי בראש רשימה מאוחדת

ח"כ אחמד טיבי זוכה לאחוזי תמיכה גבוהים מאוד לעומת יתר חברי הכנסת המועמדים ואותו רוצים ערביי ישראל לראות בראש רשימה מאוחדת. עוד עולה מסקר שנערך החודש שיותר ערבים ישראלים יצביעו בבחירות הקרובות

כמעט מחצית מערביי ישראל מעדיפים לראות את ח"כ אחמד טיבי בראשות רשימה ערבית מאוחדת. כך עולה מסקר שנערך על-ידי חברת סטאט-נט בתחילת החודש.

 

לשאלה "מי היית מעדיף שיעמוד בראש הרשימה המאוחדת של המפלגות הערביות" השיבו 47.1% כי הם רוצים לראות את ח"כ טיבי מרע"מ-תע"ל. 3.7% השיבו כי המועמד המועדף עליהם הוא ח"כ מוחמד ברכה מחד"ש, 2.2% מעדיפים את ח"כ ג'מאל זחאלקה מבל"ד ונתון דומה לח"כ חנין זועבי. 38.8% השיבו כי לא חשוב מיהו המועמד או שהם אינם יודעים, ו-6% הציעו מועמדים אחרים.

 

ח"כ אחמד טיבי. המועמד המועדף על ערביי ישראל (צילום: עטא עוויסאת  ) (צילום: עטא עוויסאת  )
ח"כ אחמד טיבי. המועמד המועדף על ערביי ישראל(צילום: עטא עוויסאת )

 

אם מנפים את אלו שהשיבו "לא יודע" ו"לא חשוב", עולה כי ח"כ טיבי זוכה לתמיכת 76.9% מהערבים והבא אחריו הוא ח"כ ברכה עם 6.1% בלבד.

 

עוד עולה מהנתונים כי 82.4% מערביי ישראל שישתתפו בבחירות לכנסת מסכימים ורואים לנכון לאחד את הרשימות הערביות לרשימה אחת, לעומת 6.5% בלבד המתנגדים למהלך הזה.

 

הסקר בדק גם את דעתם של הערבים להעלאת אחוז החסימה מ-2% ל-3.25% - דבר שלמעשה גורם לאיחוד המפלגות הערביות. מהנתונים עולה כי 62% מערביי ישראל צפויים להצביע בבחירות, לעומת 56% בלבד בבחירות שהתקיימו בשנת 2013 ו-53% בבחירות 2009.

 

מתוצאות הסקר עולה כי 14.1% מערביי ישראל שהחליטו שלא יצביעו בבחירות לכנסת בחודש מרס עשויים לשנות את דעתם ולהצביע בשל העלאת אחוז החסימה. עוד עולה מהנתונים כי 38% מאלה שטרם החליטו אם להצביע עשויים לשנות את החלטתם ולהצביע בבחירות לכנסת ה-20.

 

פרופ' אסעד גאנם מבית הספר למדע המדינה באוניברסיטת חיפה, אמר כי יש לקבל את רצונם של המצביעים. "אני חושב שהדרך היחידה היא להיעתר לרצון הציבורי ברשימה המשותפת - שהרשימה הזו תבטא את רצונתיו  ואם הוא חושב שזה אחמד טיבי או כל אחד אחר - הוא צריך לעמוד הרשימה", הוא אמר. "אחוז הצבעה נמוך נבע גם מחוסר התחשבות והתעלמות מרצון הציבור הערבי. גם הפעם הציבור הערבי יכול להעניש את הרשימה, אם הוא לא יקשיב לרצונו".

 

על העלייה באחוז ההצבעה, כפי שעולה מהסקר, אמר פרופ' גאנם כי האחוז הנמוך נובע מהמאבק בין הגושים, ואם הבוחר הערבי ירגיש שקולו לא מתבזבז הוא יגיע להצביע. בנוסף, החוקים האחרים - בעיקר חוק הלאום - יגרמו לאחוזי הצבעה גבוהים יותר.

 

בסקר, שבוצע בהזמנת "המכון הערבי לדמוקרטיה", השתתפו 850 נשאלים והם משקפים את החלוקה של ערביי ישראל באזורים גאוגרפיים ודתות. את הסקר ערך יוסף מקלדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים