שתף קטע נבחר

פסולת נפט ליד הבית: 'מריחים את הסירחון'

שבוע לאסון האקולוגי: אדמה שמעורבת בנפט נשלחת לאתר פסולת ליד באר אורה, התושבים טוענים שהם סובלים מתופעות לוואי. "נושמים רעל, כל רוח קלה מביאה את הריח". המשרד להגנת הסביבה: כל הבדיקות היו תקינות

במשרד להגנת הסביבה אמרו כי 90 אחוזים מהנפט שדלף לפני שבוע בערבה והשחיר את שמורת הטבע עברונה כבר פונה - אבל תושבי האזור חוששים וטוענים כי לא נעשים מספיק מאמצים כדי למנוע פגיעה ארוכת טווח בבריאותם. האדמה שמעורבת בנפט נשלחת לאתר הפסולת "נמרה", שנמצא כשלושה ק"מ בלבד צפונית ליישוב הקהילתי באר אורה. "העבירו לנו את הפסולת מהחצר הקדמית לחצר האחורית", אומרים היום (ה') חברי ועד היישוב, שדורשים לפנות לאלתר את הפסולת מהמקום.

 

ידיעות נוספות על דליפת הנפט:

 

המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, וחברת קצא"א מרכזים בימים האחרונים את מירב המאמצים כדי לטפל בנזק שנגרם לשמורת עברונה, שבסמוך אליה אירעה דליפת הנפט. מאז החל פינוי האדמה המעורבת בפסולת, נמדדו באזור ערכים גבוהים של בנזן, חומר הידוע כרעיל ומסרטן. המשאיות פורקות את הפסולת באתר "נמרה", המיועד להטמנה של פסולת ביתית ובניין. בעקבות זאת הוצא צו חרום להטמנת הפסולת הרעילה, אך בוועד ישוב באר אורה חוששים שהזמני יהפוך לקבוע והחליטו לפתוח במאבק.

מטמינים נפט עם מסכות מגן (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון) (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)
מטמינים נפט עם מסכות מגן(צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)

 

העבודות באתר פסולת הנפט (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון) (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)
העבודות באתר פסולת הנפט(צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)

"מאז האסון התברר לנו שאת האדמה המזוהמת מפנים לאתר הפסולת נמרה", מספרת חברת ועד היישוב הקהילתי באר אורה, אודליה פלדמן-בראון. "צריך להבין שהאתר נמצא בסך הכול שלושה ק"מ מאיתנו ורוח אחת קטנה, כמו שכבר קרה לנו השבוע, מביאה אלינו את כל הריח ואת הסכנה לחלות מהחומר הרעיל".

 

"הורו לנו לא לצאת מהבית ולעשות ספורט"

בוועד היישוב טוענים כי תופעות לוואי כבר נרשמו. "אנשים סובלים מכאבי ראש, בחילות, הקאות, צריבות בעיניים, בעיות נשימה, וצריבות בגרון", טוענת אודליה. "במהלך ישיבה עם המועצה האזורית השבוע נודע לנו כי הופסק המשלוח לאתר נמרה, אך היום בבוקר המשאיות המשיכו לנסוע לשם ותיעדנו את זה במצלמות. האנשים באתר חובשים מסכות מגן ואפילו מסכות אב"כ, אז מה איתנו? לנו מותר לנשום את החומר הרעיל?"

התושבים קיבלו הנחייה שלא להסתובב בחוץ (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון) (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)
התושבים קיבלו הנחייה שלא להסתובב בחוץ(צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)
 

פינוי האדמה עם הנפט (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון) (צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)
פינוי האדמה עם הנפט(צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון)

"בתחילה קיבלו תושבי היישוב הנחייה שלא להסתובב במקום מגוריהם, ולוותר על פעילות ספורטיבית", אומרת אודליה. "עד היום יש בעצם הנחייה כזו שלא להסתובב באזור הצומת, אבל כמה פעמים ביום אנו עושים את הדרך החוצה ובחזרה הביתה, וחייבים לעבור בצומת. כמה שנסגור את הרכב וננטרל את כניסת האוויר, עדיין יש ריח מסריח".

 

לדברי פלדמן-בראון, "אולי הבדיקות של ניטור האוויר תקינות, אבל אצלנו מסריח ואנחנו מאמינים שלא בריא לנו פה. הטענה היא שזה זמני, אבל גם באופן זמני זה עלול לפגוע בבריאותנו. אנחנו מאוד חוששים שזה יהפוך למטמנה בסגנון רמת חובב. אנחנו לא מוכנים לסבול את זה, עברנו לבאר אורה כדי שתהיה לנו איכות חיים".

 

התגובה: "לא מסתירים כלום מהתושבים"

רן ליאור, דובר המשרד להגנת הסביבה, מסר בתגובה: "אנחנו עורכים בדיקות איכות אוויר ביישוב מאז פרוץ האסון ועד עכשיו כול התוצאות הינן תקינות. אנו נמשיך לבצע בדיקות ומבחינתנו בריאות התושבים היא ערך עליון עבורנו. התושבים משתתפים בהערכות המצב ואנו לא מסתירים מהם כלום. אנו חושבים כל הזמן איך אפשר לעזור להם".

 

אודי גת, ראש המועצה האזורית חבל אילות שבתחומה נמצא באר אורה, מסר בתגובה: "המשרד להגנת הסביבה נתן אישור לפנות את האדמה לאתר 'נמרה'. המרכיב של הנפט באדמה הוא קטן, וכול שאר החומר שיגיע משמורת הטבע ומרכיב הנפט בו יהיה גדול יותר - לא יועבר ל'נמרה'. מיום ראשון הקרוב כל המדידות שנעשו בתוך 'נמרה' על ידי אנשי המעבדה של אתר הפסולת ברמת חובב, לא מצאו משהו באוויר שיכול להזיק, אפס ממצאים באתר הפסולת 'נמרה' ואפס ממצאים בבאר אורה. חלק מהתושבים לא מוכנים לקבל שאלה הם הממצאים. אני מבין את החשש והכעס, אבל אלה הנתונים.

 

"על פי בקשת תושבי היישוב נביא מומחה בלתי תלוי מטעם המועצה ובאר אורה, שיחווה את דעתו האם אפשר לסמוך על הנתונים הללו", הוסיף גת. "כל דאגתי היא לתושבי היישוב, אני לא מוכן שמישהו ייפגע. בתחילת השבוע יגיעו אנשי המשרד להגנת הסביבה לאתר הפסולת 'נמרה' כדי להחליט מה עושים עם הפסולת ואיך מטפלים בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון
עובדים ליד מקום הדליפה
צילום: אליאור אלון ואודליה פלדמן בראון
מומלצים