שתף קטע נבחר

סקירה: דליפות הנפט הגדולות בהיסטוריה

דליפת הנפט הגדולה בעולם הייתה מכוונת, ורק כשמינית ממנה פונתה. שתי מיכליות נפט שהתנגשו ליד הודו גרמו למותם של 26 אנשי צוות, אך לזיהום קטן יחסית, ובאוזבקיסטן דליפת 87.7 מיליון גלונים של נפט נספגה באדמה והשאירה את צוותי הניקיון מובטלים. דליפות הנפט הגדולות בהיסטוריה

מלחמת המפרץ, 1991

כוויית, 240-336 מיליון גלונים

דליפת הנפט הגדולה בהיסטוריה בכלל לא הייתה תאונה, אלא שפיכת נפט מכוונת.

 

עם נסיגת הכוחות העיראקיים מכוויית במהלך מלחמת המפרץ הראשונה, פתחו הכוחות את השסתומים של בארות הנפט וקווי הצינורות בניסיון להאט את ההתקדמות של הכוחות האמריקאיים. התוצאה הייתה דליפה של יותר מ-240 מיליון גלונים של נפט גולמי, שזרם את תוך המפרץ הפרסי. כתם הנפט שנוצר היה בגודל של 4,000 מייל רבוע (כגודלה של הוואי), ובעובי של 10 ס"מ.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה :

דליפת הנפט של קצא"א: לא המחדל הראשון

מי אחראי על המחדל הגדול במדינה?

הוחרם צינור הנפט שדלף: "ראייה בחקירה"

 

הניקוי: כוחות הקואליציה הצליחו לאטום חלק מהצינורות הפתוחים תוך שימוש בפצצות חכמות, אבל רוב מאמצי השיקום התעכבו עד לאחר המלחמה. בשלב זה הופעלו 21 מכונות מיוחדות שמפרידות נפט ממים ושורה ארוכה של מיכלים הקולטים את הנפט הצף על המים. יחד עם משאיות שאיבה, כ-58.8 מיליון גלונים של נפט חולצו מהמפרץ.

 

הדליפה הובילה לנזק קטן יחסית לשוניות האלמוגים ולדייגים המקומיים, על פי דו"ח שפורסם על ידי הוועדה הבין-ממשלתית לנושאים ימיים של אונסק"ו. המחקר הגיע למסקנה כי כמחצית מהנפט התאדתה, שמינית חולצה מהמפרץ וכרבע נסחף אל החוף, בעיקר בערב הסעודית.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

Deepwater Horizon, 2010

מפרץ מקסיקו, כ-206 מיליון גלונים

הדליפה במפרץ הוגדרה באופן רשמי בתור תאונת הדליפה הגדולה ביותר בהיסטוריה. היא החלה כשבאר נפט הנמצאת כמייל מתחת לפני המים במפרץ התפוצצה, מה שהוביל לפיצוץ באסדה של Deepwater Horizon של התאגיד הבריטי BP, שגרם למותם של 11 איש.

 

התאגיד ביצע המספר ניסיונות לא מוצלחים לסתום את הבאר, אך הנפט המשיך לזרום, ככל הנראה בקצב של 2.5 מיליון גלונים ביום, עד שהבאר נסתמה ב-15 ביולי 2010. הנפט זרם מהבאר במשך יותר מ-85 ימים, 572 מייל מקו החוף, והוביל למותם של מאות בעלי חיים ימיים וציפורים.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

עדיין לא ברור מהן ההשפעות ארוכות הטווח של הנפט ו-1.82 מיליון הגלונים של דספרנטים בהם נעשה שימוש במערכת אקולוגית רגישה זו, אך על פי מומחים הנפט עשוי לזרוע הרס במפרץ מקסיקו עוד הרבה שנים. הדליפה הוגדרה בתור האסון הסביבתי הגדול ביותר בארצות הברית.

 

באר הנפט Ixtoc 1, 1979

מפרץ Campenche, מקסיקו, 140 מיליון גלונים של נפט

ביוני 1979 קרסה באר נפט במפרץ קמפנצ'ה לאחר הצטברות לחץ שנוצרה בעקבות פיצוץ לא מכוון. במהלך 10 החודשים שלאחר מכן, כ-140 מיליון גלונים של נפט גולמי זרמו אל מפרץ מקסיקו מבאר הנפט הפגועה.

 

הניקוי: על מנת להאט את זרימת הנפט מהבאר, הופלו אל תוך הבאר בוץ ולאחר מכן כדורי פלדה, ברזל ועופרת. על פי PEMEX, מחצית מהנפט נשרף עם המגע בקרקע ושליש התאדה. כחלק מהניסיונות לעצירת הנזק הותזו דיספרנטים (כימיקלים המאיצים התפרקות של חומר) על פני שטח של 110 מייל רבוע של נפט - כך הצליחה החברה להפחית את השפעת הנפט לאורך החופים. בצד של טקסס במפרץ, מכונות להפרדת נפט ומים ומיכלים לצבירת נפט מוקמו במים על מנת להגן על המפרצים והלגונות.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)
 

אטלנטיק אמפרס, 1979

טרינידד וטובגו, איי הודו המערביים, 83.3 מיליון גלונים

בערב סוער ביולי 1979 התנגשו שני סופר-טנקרים אחד בשני לחופי טובגו שבים הקריבי, וגרמו לדליפת הנפט הגדולה ביותר בהיסטוריה שמקורה באוניות.

 

הנפט החל לדלוף משני כלי השיט והם החלו להתלקח. האש על אחת המיכליות, האטלנטיק אמפרס, התלקחה ללא הפסק, והיא נגררה אל הים עד שהתפוצצה כ-300 מיילים ימיים מהחוף. 26 חברי הצוות נהרגו וקרוב ל-90 מיליון גלונים של נפט זרמו אל הים.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)
 

הניקוי: התגובה לתקרית כללה מאמצים של כיבוי האש ושימוש בדיספרנטים לטיפול בנפט שדלף במהלך ההתנגשות והגרירה. למרבה המזל, רק על החופים הקרובים נרשם זיהום בשיעור קטן בלבד.

 

עמק פרגנה, 1992

אוזבקיסטן, 87.7 מיליון גלונים

פרגנה נחשב אחד מהאזורים הפעילים ביותר בתחום האנרגיה באוזבקיסטן. הדליפה לא קיבלה חשיפה תקשורתית בזמנו, אך נחשבה לדליפה היבשתית הגדולה ביותר נכון לאותו זמן.

 

הניקוי: האדמה ספגה את הדליפה במלואה, והשאירה את צוותי הניקיון מובטלים.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

שדה הנפט Nowruz

המפרץ הפרסי, 89 מיליון גלונים

בעיצומה של מלחמת איראן-עיראק, מיכלית נפט התנגשה בפלטפורמה של שדה הנפט Nowruz במפרץ הפרסי וגרמה נזק לבאר שמתחתיה. הדליפה מהבאר הגיעה ל-1,500 חביות ביום, אך משום שהייתה באמצע אזור מלחמה, תהליך תיקון הבאר ארך 7 חודשים.

 

הניקוי: Norpol, חברה נורבגית, השתמשה במיכלים לצבירת נפט ובמכונות להפרדת נפט ממים בהתמודדות עם הנפט שדלף.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

ABT Summer, 1991

חופי אנגולה, 80 מיליון גלונים

המיכלית ABT Summer הייתה בדרכה לרוטרדם כשפיצוץ על הסיפון הוביל לשריפה במרחק 900 מייל מחופי אנגולה, ולשפיכת התכולה שלה אל הים.

 

בזמן שכתם הנפט הגיע ל-80 מייל רבוע, האונייה בערה במשך שלושה ימים עד ששקעה במים.

 

הניקוי: על רקע אי הוודאות באשר לכמות הנפט שטבעה או נשרפה, המסקנה הייתה כי רוב הנפט הופרד בעקבות הגלים הגבוהים ולא נרשמה השפעה סביבתית גבוהה, הודות למיקום של הדליפה באמצע הים.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

Castillo de Bellver, 1983

חופי מפרץ Saldanha, דרום אפריקה, 78.5 מיליון גלונים

מיכלית נוספת, Castillo de Bellver, החלה לבעור כ-70 מייל צפון מזרחית לקייפטאון, דרום אפריקה, ב-6 באוגוסט 1983. המיכלית הבוערת ננטשה ונסחפה אל הים עד שהתפרקה לבסוף לחצי. חלק מהאונייה שקע בים, כאשר חלק מ-110 אלף הטונות של הנפט נותרו במיכליה. המיכלית נשאה כ-79 גלונים של נפט בזמן המקרה.

 

הניקוי: הטיפול בדליפה היה מינימאלי. בוצעה התזה מסוימת של דספרנטים לפירוק הנפט, אך ההשלכות הסביבתיות היו נמוכות יחסית. 1,500 ציפורים מסוג סולה ששהו על אי סמוך, כוסו בנפט, אך רוב הדגים באזור כמעט ולא ניזוקו.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

Amoco Cadiz, 1978

חופי בריטאני, צרפת, 68.7 מיליון גלונים

המיכלית Amoco Cadiz עלתה על שרטון לחופי בריטאני לאחר שכשלה בניווט בעקבות סערה חמורה. המטען שלה, 246 אלף טונות של נפט גולמי קל, זרם אל המים של התעלה וגרם להרג של יותר בעלי חיים ימיים מאשר כל דליפת נפט עד אז.

 

הניקוי: מאמצי הניקוי נתקלו במכשולים של רוחות חזקות וים סוער, ופחות מ-3,300 טונות של דיספרנטים באו לידי שימוש. תוך חודש מהדליפה, 200 מייל מהחוף של צרפת זוהמו בנפט. משאיות שאיבה ומכונות שאיבה חקלאיות נוצלו לשאיבת חלק מהנפט, על אף שרוב הנפט הוסר באמצעים ידניים.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)
 

Odyssey, 1988

700 מיילים ימיים מחופה של נובה סקוטיה, קנדה, 43 מיליון גלונים

בנובמבר 1988 המיכלית הליברית Odyssey, שהייתה כמעט מלאה בנפט גולמי מהים הצפוני, התפרקה לשניים וטבעה בחלק הצפוני של האוקיינוס האטלנטי 700 מיילים מחופה של נובה סקוטיה. האונייה התלקחה ובערה בעוד היא שוקעת.

 

הניקוי: מאחר שהמקרה התרחש רחוק מקו החוף, הנפט היה צפוי להתפרק באופן טבעי, כך שלא היה כלל צורך בניקוי.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

מיכלית M/T Haven, 1991

גנואה, איטליה, 42 מיליון גלונים

מיכלית שככל הנראה תוחזקה ברשלנות התפוצצה וטבעה לחופי איטליה. המקרה גרם למותם של 6 אנשים.

 

מיד לאחר התקרית נעשה מאמץ כושל על ידי האיטלקים לגרור את המיכלית אל החוף, וכלי השיט, גודל 250 מטר, טבע לחופי גנואה. כיום מדובר בספינה הטרופה הגדולה בעולם, והיא מהווה יעד צלילה פופולרי לצוללנים.

 

הניקוי: מיד לאחר התקרית ניסו הרשויות באיטליה להתמודד עם האש ולשלוט על התפשטות הדליפה, תוך שימוש ב-6 מיילים של מחסומים מתנפחים שמוקמו מתחת לפני המים מסביב לכלי השייט. שאר הנפט של פני השטח נשאב על ידי מכונות שאיבה.

 (צילום: סוכנויות הידיעות) (צילום: סוכנויות הידיעות)
(צילום: סוכנויות הידיעות)

דליפות פחות גדולות, שגרמו לנזק סביבתי חמור:

 

Torrey Canyon, 1967

חופי קורנוול, בריטניה, 25-36 מיליון גלונים של נפט

ה- Torrey Canyon היה אחד מהסופר-טנקרים הגדולים הראשונים, והיה גם המקור לאחת מדליפת הנפט הגדולות הראשונות. על אף שהאונייה יועדה לשאת 60 אלף טונות, היא הוגדלה ליכולת נשיאה של 120 אלף טונות, וזו הכמות הנפט שהיא נשאה כשפגעה באלמוג לחופי קורנוול.

 

הדליפה יצרה כתם נפט של 279 מייל רבוע, וזיהם 180 מייל של קו חוף. יותר מ-15 אלף עופות ים ומספר עצום של בעלי חיים ימיים נהרגו עד שהיה ניתן להשתלט על הדליפה.

 

חיל הים המלכותי השתמש בחומרים רעילים בניסיון לפרק את הנפט, אך הדבר לא צלח ובמקום זאת גרם למידה רבה של נזק סביבתי. לאחר מכן הוחלט להצית באש את האוקיינוס על מנת לשרוף את שארית הנפט, באמצעות הטלת פצצות.

 

נהר Kolva, 1983

נהר קולבה, רוסיה, 84 מיליון גלונים של נפט

קו צינורות שתוחזק באופן רשלני הוביל לדליפת נפט משמעותית. הצינור דלף במשך 8 חודשים, אך חפיר חסם את הנפט, עד שמזג אוויר קר ופתאומי הוביל לקריסת החפיר. מיליוני גלונים של נפט זרמנו ב-170 אקרים של נחלים, ביצות ואדמות ביצה.

 

Exxon Valdez, 1989

Prince William Sound, אלסקה, 11 מיליון גלונים של נפט

הדליפה ארעה כאשר הסופר-טנקר Exxon Valdez התנגשה בשונית אלמוגים לחופי אלסקה, שבעקבותיה דלפו אל הים 'פרינס וויליאם' 11 מיליון גלונים של נפט. המיכלית נשאה 53 מיליון גלונים של נפט, כך שהדליפה היתה יכולה להיות חמורה בהרבה.

 

במונחים של כמות, הדליפה של Exxon Valdez היא ה-36 בגודלה בהיסטוריה. עם זאת, הדליפה לא הייתה קטנה כלל וכלל. למרות הניסיונות להשתמש בחומרים מפרקים ואוניות לאיסוף נפט, הנפט סחף 1,300 מייל של חופים באלסקה. כיום, הנפט נותר מספר ס"מ מתחת לפני השטח ברבים מהחופים של אלסקה.

 

הפעילים מצאו גופות של יותר מ-35 אלף ציפורים ו-100 לוטרות ים, במה שנחשב בתור חלקיק קטן מתוך מס. בעלי החיים שנהרגו, משום שגופות לרוב שוקעות במים. על פי ההערכות, 250 אלף ציפוים, 2,800 לוטורות ים, 30 שחפים, 250 נשרים קרחים, ועד 22 לווייתנים מצאו את מותם באירוע, מלבד מיליארדי ביצים של סלמון והרינג.

 

הסופרטנקר Exxon Valdez קיבל שם חדש - SeaRiver Mediterranean, ועל אף שאזור לו לבוא לשטחים הימיים של אלסקה, המיכלית מובילה נפט בכל העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המשרד להגנת הסביבה
אסון הנפט בערבה
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים