שתף קטע נבחר

המעסיקים מקצצים בארוחות ובימי חברה

סקר מגלה כי מספר החברות המממנות ארוחות לעובדים, ארועים וקייטנות לילדים - צנח במהלך השנה החולפת. עובדי חברות השמירה והאבטחה סבלו מפגיעה משמעותית ביותר בתנאיהם. באילו מקרים זה מאפשר להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים? בדקנו

חברות רבות במשק קיצצו בתנאים הנלווים שניתנים לעובדים במהלך 2014, מבחינת השתתפות בארוחות, מימון קייטנות וחוגים וכן מימון מסיבות ואירועים. כך עולה מסקר חדש שערכה חברת עוקץ מערכות, בקרב כ-650 חברות המעסיקות 18,142 עובדים.

 

 

עוקץ מערכות מפתחת תוכנות שכר, ניהול כוח אדם ושעוני נוכחות. הסקר התבצע באמצעות עיבוד תלושי השכר, בחלוקה ענפית לשמירה ואבטחה, מסחר ושירותים, תעשיה, ביטוח ופיננסיים. הנתונים מגלים כי מבין הענפים שנסקרו, עובדי חברות השמירה והאבטחה ספגו את הירידה המשמעותית ביותר בתנאים הנלווים שנתנו להם, בעוד שביטוח ופיננסים דווקא עלו ההשקעות ברוב המקרים.

 

הנתונים נכונים לינואר עד נובמבר, 2014. מבחינת השתתפות בארוחות, הנתונים מגלים ירידה של 17% לעומת אשתקד, כאשר כ-26% מהחברות בלבד השתתפו במימון הארוחות, לעומת כ-29% אשתקד. בחלוקה ענפית – הירידה המשמעותית ביותר חלה בתחום המסחר והשירותים, שם רק 9.3% מהחברות השתתפו במימון – ירידה של 26.2%.


 (נתוני עוקץ מערכות) (נתוני עוקץ מערכות)
(נתוני עוקץ מערכות)

 

גם בתחום השמירה והאבטחה נרשמה ירידה משמעותית, של כ-25%, מרמה של 11.6% ב-2013 ל-8.7%. בבתי העסק המשתייכים לענפי התעשייה נרשמה ירידה של כ-18.5%, ל-26.4% מהחברות. מנגד, בתחום הביטוח והפיננסים נרשמה עליה קלה בשיעור של כ-0.7%, מ-60.7% בשנת 2013, לרמה של 61.1%.

 

אירועים וקייטנות

הבדיקה בנוגע לשיעור החברות שהפיקו השנה אירועים ומסיבות לעובדים, נעשתה באמצעות מילוי שאלון לרבות שיחות טלפון שקוימו עם הגורמים הרלוונטיים בחברות. כאן מגלים הנתונים ירידה ממוצעת של כ-14.73% בשיעור החברות שהקצו כספים לכך. הירידה המשמעותית ביותר נרשמה בענף השמירה והאבטחה, בשיעור של כ-24.5% , מרמה של 27.3% ל- 20.6% ב-2014.

 (נתוני עוקץ מערכות) (נתוני עוקץ מערכות)
(נתוני עוקץ מערכות)

בענף התעשייה נרשמה ירידה של 24.8%, כאשר 20.6% מהחברות מימנו אירועים ומסיבות, לעומת כ-27.4% בשנה הקודמת, ובענף המסחר והשירותים נרשמה ירידה בשיעור של כ-10.7%. מנגד, בענף הביטוח והפיננסיים נרשמה עליה קלה בשיעור של כ-1.1%, מרמה של 88.1% אשתקד, ל-89.1%.

 

בבחינת ההשתתפות במימון קייטנות וחוגים לילדיי העובדים, הנתונים מלמדים על ירידה של 19.38% בסך החברות המשתתפות במימון, מ-20.98% אשתקד ל-19.38% השנה. גם כאן – הירידה המשמעותית ביותר היא בענף השמירה והאבטחה, מ-6.4% ל-3.9% - ירידה של 39.1%.

 (נתוני עוקץ מערכות) (נתוני עוקץ מערכות)
(נתוני עוקץ מערכות)

 

בענף המסחר והשירותים נרשמה ירידה של כ-28.1%, כאשר 4.1% מהחברות בלבד השתתפו במימון הוצאה זו. בענף התעשייה נרשמה גם כן ירידה בלתי מבוטלת בשיעור של 22.2% לרמה של 4.2%. במקרה זה, גם בענף הביטוח והפיננסים נרשמה ירידה – של 13.7%, ל-65.3% מהחברות.

 

אפשר להתפטר על רקע פגיעה בתנאים?

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בעוקץ מערכות, טוען כי השירותים המסופקים לארגונים ולחברות בישראל, ובכלל זה אספקה מוסדית של מזון לעובדים - נתפסים כאפיק לחיסכון מידי בזמן ירידה ברווחיות או קושי תזרימי. משכך, הוא סבור כי הנתונים מלמדים על המשך מגמת קיטון בהוצאות השוטפות, שיכולים לחסוך מיליוני שקלים בשנה ואף למנוע לעתים הקטנה במצבת כוח האדם, כלומר פיטורים.

 

"לאור התייקרות חומרי הגלם בתחום המזון, אנו עדים לכך כי לצד החברות שביטלו כליל את הסדר מימון הארוחות לעובדים, יותר ויותר חברות ביצעו הפחתה בכמויות האוכל, לצד שינוי במגוון ואיכות המנות שהוגשו לעובדים", הוא מציין. "הניסיון מלמד כי חשוב שההחלטות בנושא זה לא יתקבלו במעמד צד אחד, אלא תוך הצגת תמונת המצב לעובדים ושיתופם בתהליך, על מנת למנוע ירידה במוטיבציה שעלולה לפגוע באופן חמור בביצועי החברה".

 

האם עובדים שקיצצו בתנאים הנלווים שלהם זכאים להתפטר ובכל זאת לקבל פיצויי פיטורים? עו"ד חמי לפידור, ממשרד לפידור ושות' מומחים בדיני עבודה, מסביר כי ברוב המקרים, התשובה הינה שלילית. "על מנת להיחשב למפוטר בגין הרעת תנאים על העובד להוכיח הרעה מוחשית תוך שהמעסיק פוגע בתנאיו באופן שלא מותיר לו ברירה אלא להתפטר", הוא מסביר.

 

"הכל שאלה של מידה וכל מקרה לגופו, אולם באופן כללי, בכל הנוגע לנושאים של ביטול השתתפות בקייטנות לילדי העובדים, ביטול אירועי חברה והפסקת מימון ארוחות - הדבר לא מוגדר כהרעה משמעותית שמזכה בפיצויי פיטורים, אלא אם מדובר על פגיעה משמעותית ביחס לשכר המשולם".

 

כך למשל הוא מדגים, כי במקרה שבו עובד השתכר 5,000 שקל לחודש והיה מקבל ממעבידו 500 שקל לארוחות - ביטול גורף של השתתפות זו עשוי להחשב כהרעה בתנאים. בכל מקרה הוא מבהיר, כי עובד המעוניין להתפטר לאור הרעה משמעותית בתנאי העובדה נדרש להודיע קודם לכן למעבידו על כוונותיו ולאפשר לו להשיב את המצב לקדמותו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים