שתף קטע נבחר

רוסיה מתערבת בצורה אגרסיבית במט"ח

אתמול נרשם יום של בהלה כלכלית בשווקים הפיננסיים של רוסיה: ניסיון של הבנק המרכזי לעצור את הפיחות המואץ בערך הרובל על ידי העלאת הריבית ל־17%, הביא לקריסה בערך המטבע הרוסי ולנפילות של בורסת מוסקבה

רוסיה מתערבת באגרסיביות בשוק המט"ח במטרה לחזק את הרובל. שר האוצר של רוסיה אנטון סילואנוב אמר היום (ד') כי מדינתו מוכרת דולרים בשוק. סילואנוב: "אנחנו מוכרים דולרים בשוק וזאת מכיוון שאנחנו סבורים שהרובל נסחר בחסר". סילואנוב לא ציין מה היקף ההתערבות בשוק.

 

בתוך כך הדולר נחלש הבוקר ב-8% ונסחר ברמה של 65 רובל. וזאת לאחר יומיים של עליות חדות בשיעורים דו ספרתיים של הדולר מול הרובל - עד לשיא של 77 רובל לדולר שנרשם אתמול.

 

כתבות נוספות בנושא המשבר ברוסיה :

 

אתמול נרשם יום של בהלה כלכלית בשווקים הפיננסיים של רוסיה. ניסיון של הבנק המרכזי לעצור את הפיחות המואץ בערך הרובל על ידי העלאת הריבית מ־10.5% ל־17% בשעה אחת אחרי חצות אתמול (שעון מוסקבה) הביא לקריסה בערך המטבע הרוסי ולנפילות של בורסת מוסקבה. שער הדולר שהיה בתחילת היום 60 רובל לדולר, הגיע לשיא של 77 רובל לדולר ולאחר מכן סיים את המסחר ב-67 רובל לדולר-פיחות של 11% ביום אחד בערך המטבע הרוסי.

 

בקרמלין הגיבו לאירועים: דוברו של הנשיא פוטין אמר כי הצניחה של הרובל נובעת מרגשות ומאווירה ספקולטיבית. "זה נכון שיש סערה בשוק, אותה ניתן לייחס ברובה לרגשות ולאווירה ספקולטיבית", צוטט בסוכנות החדשות RIA דמיטרי פסקוב, דובר הנשיא.

סילבסטר בקרמלין. האם השנה יהיה להם כסף לזיקוקים? (צילום: AP) (צילום: AP)
סילבסטר בקרמלין. האם השנה יהיה להם כסף לזיקוקים?(צילום: AP)

בתוך כך, סרגי שבטסוב, סגן נגידת הבנק המרכזי הרוסי, טען כי ההחלטה להעלות את הריבית ל-17% הייתה בחירה בין "אפשרות ממש גרועה ואפשרות ממש, ממש גרועה". לדבריו, המצב קריטי. "מה שקורה עכשיו לא היה אפילו בסיוטים שלנו לפני שנתיים. אך לרוע המזל איננו יכולים לחזות את האפשרויות קצרות הטווח של השווקים הפיננסים שלנו. שחקנים רבים נמצאים במצב בעייתי בשל האירועים האחרונים". הוא המשיך והזהיר כי למתרחש בימים האחרונים יהיו תוצאות מגוונות.

 

מדוע רוסיה מתהפכת בימים אלו?

הסנקציות של המערב שהונהגו בעקבות ההתערבות במצב באוקראינה, היוו מכה לכלכלה המקומית. אך הסיבה המיידית לתהפוכות בימים האחרונים היא חשש לסקטור העסקי של רוסיה. במהלך שנת 2015 החברות הרוסיות חייבות להחזיר חוב זר בשווי של 500 מיליארד דולר. אך על רקע הצניחה בשער הרובל, החזרת דולרים הופכת למשימה קשה יותר ויותר.

 

ענקיות אנרגיה כמו גזפרום ו-Lukeoil נמצאות במצב הרבה יותר חמור ממה שחשבו קודם לכן. Rosneft, חברת נפט, נסמכת על הקרמלין באשר למימון. בתחילת השנה החברה דרשה חילוץ של 44 מיליארד דולר מהקרמלין. ב-12 בדצמבר הבנק המרכזי עזר לה עם אג"ח נקוב ברובל בשווי של 7 מיליארד דולר. העסקה האחרונה שוות ערך להדפסת רובל לצורך רכישה של דולרים - דרך בטוחה להחלשת המטבע המקומי.

ההתערבות הרוסית באוקראינה בסופו של דבר פגעה בו כלכלית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההתערבות הרוסית באוקראינה בסופו של דבר פגעה בו כלכלית(צילום: רויטרס)

קיים סיכון אמיתי כעת לכך שמשבר המטבע הרוסי עשוי להתפתח למשבר בנקאי גדול יותר: בתרחיש כזה האזרחים עלולים לפשוט על הבנקים. גל של פשיטות רגל עשוי להותיר את הקרמלין עם חוב גדול.

 

הקרמלין יכול להנהיג פיקוח על ההון, על מנת למנוע זליגה של הון מהמדינה, אך אפילו הסיכוי של צעד שכזה עשוי להוביל להשפעה הפוכה, ולהאיץ את בריחה ההון מהמדינה. אם רוסיה לא תראה מחויבות רצינית לרפורמה - ולא תפעל להרגעת המצב באוקראינה - היא צפויה לעמוד בפני המשך אי היציבות הפיננסית.

 

דמיון למשבר המטבע ב-1998

"הדוב הרוסי במצב טוב והוא ער לחלוטין", קבע קיט גו'קס, מבנק Societe Generale, לאור התגובה של הבנק הרוסי המרכזי בהעלאת הריבית ל-17%. פיניקס קיילן, מ-Societe Generale, אמרה כי "לדעתנו הפעולה האגרסיבית היתה נדרשת והכרחית (אם לא מאוחרת מידי)".

 

הצניחה של הרובל אתמול - הירידה החמורה ביותר מאז משבר המטבע ב-1998 - הובילה אנליסטים רבים להשוות בין שתי התקופות. "הדמיון ל-1998 כלל גם שורות ארוכות מול המכונות להוצאת כסף וסניפי הבנקים, בעקבות הניסיון של התושבים לרכוש מטבע זר, כמו גם ניסיון של פיקוח על ההון מצד הרשויות, על מנת להתמודד עם בריחת ההון", כתבה קיילן.

 

ניל שירינד, מחברת Capital Economics, אמר כי הלחץ הגובר דורש פעולה דרסטית יותר. "גורמים בתוך הקרמלין צפויים לקרוא לצעדים של פיקוח על ההון. אך אנחנו חושדים כי צעדים מחמירים של פיקוח על ההון צפויים להישאר בתור המפלט האחרון בהחלט", אמר.

 

על רקע הצניחה בשער הרובל, עלות הייבוא של מוצרים רוסיים עלתה. הבנק המרכזי הרוסי צופה כעת כי האינפלציה תעלה ב-10% עד סוף 2014. על אף שחדלות פירעון של רוסיה נחשבת בתור אפשרות רחוקה, קיים כעת סיכון לפשיטת רגל של מספר חברות מרכזיות במדינה.

 


פורסם לראשונה 17/12/2014 10:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ממירים כספים ברוסיה
צילום: AP
מומלצים