שתף קטע נבחר

הפרלמנט האירופי הכיר סמלית בפלסטין

ערב הגשת הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם שתגדיר תאריך יעד ל"סיום הכיבוש", רשמה ההנהגה הפלסטינית עוד הישג: בית המחוקקים של האיחוד האירופי הצביע בעד הצעת החלטה מרוככת המכירה במדינה פלסטינית

הערב צפויה ההצעה הפלסטינית ל"סיום הכיבוש" להיתקל בווטו אמריקני, אך קודם לכו הפלסטינים רושמים הישג מדיני נוסף: הפרלמנט האירופי אימץ היום (יום ד') החלטה התומכת בהקמת מדינה פלסטינית באופן עקרוני. מדובר בהחלטת פשרה שהוסכמה על סיעות הבית. 

 

עוד חדשות בעולם :

שוטרים עונים ללברון: חולצת "תנשמו לרווחה"

להקטין את הצ'יפס? מחסור במקדונלד'ס ביפן

אחרי הטבח בפקיסטן: הוצאות להורג חוזרות

 

בעקבות ההסכם שהושג בין המפלגות המרכזיות בבית המחוקקים של האיחוד האירופי, לשון ההצעה נוּסח באופן הבא: "הפרלמנט האירופי תומך בהכרה עקרונית במדינה פלסטינית ובפתרון שתי המדינות, כמו כן הפרלמנט מאמין כי הכרה זו תלך יד ביד עם התפתחות שיחות השלום, שאותן יש לקדם". 498 צירים תמכו בהצעת ההחלטה ו-88 התנגדו. 111 צירים נמנעו מהצבעה.

נוסח ההחלט רוכך בלחץ מפלגת המרכז-ימין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נוסח ההחלט רוכך בלחץ מפלגת המרכז-ימין(צילום: AFP)
 

שר החוץ אביגדור ליברמן הגיב להחלטות הפרלמנט האירופי ובית הדין האירופי לצדק בעניין חמאס ואמר כי "עמדה חד-צדדית בנושא הפלסטיני - לא לנהל משא ומתן עם ישראל - במקום להביא את הפלסטינים להידבר ולהתפשר, מרחיקה אותם ממשא ומתן. האיחוד האירופי, על כל שלוחותיו, חייב להבין שהאחריות על ניהול משא ומתן חלה לא רק על ישראל, אלא גם על הפלסטינים. אנחנו שמחים שנציגי משרד החוץ הצליחו בסופו של דבר לרכך את הנוסח הסופי, אבל זה בהחלט לא מספיק".

 

חברי הסיעות הסוציאל-דמוקרטים, השמאל והירוקים בפרלמנט האירופי הניחו תחילה הצעה סמלית שתקרא ל-28 מדינות האיחוד להכיר במדינה פלסטינית ללא תנאים. אך מפלגת המרכז-ימין "העם האירופי", שמחזיקה במספר המושבים הגדול בפרלמנט, ו"ברית הליברלים והדמוקרטים באירופה", המפלגה הרביעית בגודלה בפרלמנט, אמרו כי הכרה מלאה תוכל להתבצע רק בדרך של הסכם שהושג במשא ומתן עם ישראל.

 

הצעה זו באה בעקבות החלטתה של שבדיה באוקטובר האחרון להכיר בפלסטין והחלטות דומות שאינן מחייבות שהועברו בפרלמנטים בבריטניה, בצרפת ובאירלנד בעד הכרה. כל אלה ביטאו את הייאוש האירופי מכשלון שיחות השלום. כמה מדינות אירופיות הגבירו לאחרונה את קולן והביעו את ייאושן מהבנייה הישראלית בשטחים מאז הגעת השיחות למבוי סתום. במקביל להצבעה בפרלמנט האירופי, נערכת בז'נבה ועידה בינלאומית שתעסוק בנושא זכויות הפלסטינים בשטחים.

 

הפלסטינים צפויים לרשום היום נקודת ציון נוספת עם הגשת הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם, שמגדירה תאריך יעד ל"סיום הכיבוש הישראלי". שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מליכי סיפר כי הטיוטה מבוססת ברובה על נוסח צרפתי, "עם תיקונים מהפלסטינים". הוא לא פירט לגבי תוכן הטיוטה, והצהיר רק כי צרפת חזרה בה מכוונתה לדרוש מהפלסטינים להכיר בישראל כמדינה יהודית.

 

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית התייחסה אתמול למהלך ורמזה כי ארצות הברית תטיל

 וטו על כל הצעה ל"קץ הכיבוש" שתעלה להצבעה במועצת הביטחון. היא הבהירה כי האמריקנים לא תמיד הטילו וטו על החלטות הקשורות בישראל והם מוכנים לבחון כל הצעה שתועלה במועצת הביטחון לגופה, "אבל ההתנגדות שלנו היא לקבוע מראש את סיום התהליך".

 

בתוך כך, מוקדם יותר היום ביטל בית הדין האירופי לצדק את ההחלטה להשאיר את חמאס ברשימת ארגוני הטרור, אבל הותיר על כנם את הצעדים נגד חמאס לתקופה של שלושה חודשים, או עד סיום הערעור. כבר אתמול העריכו בישראל כי זו תהיה ההחלטה, בנימוק שתהליך ההכרזה על חמאס כארגון טרור בוצע בניגוד לנוהלי האיחוד ולא הוצגו ראיות משפטיות מוצקות בתיק. 

 

"אין שום הבדל בין חמאס, אל קאעידה ודאעש", הוסיף ליברמן ביחס להחלטה זו. "זה אותם ארגונים, אותה אידיאולוגיה. עריפת ראשים במזרח התיכון, רצח של חפים מפשע בפקיסטן, חטיפת שלושת הנערים והוצאתם להורג בגוש עציון - זה אותו הדבר".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עוד ישות מדינית מכירה במדינה פלסטינית
צילום: רויטרס
מומלצים