שתף קטע נבחר

בעל הקצינה שמתה מסרטן יוכר כאלמן צה"ל

קצינה בקבע נפטרה מסרטן ומשרד הביטחון דחה את תביעת בעלה להכיר בו כאלמן צה"ל. בערעור שהגיש הוכיח כי הצבא התרשל בתהליך הרפואי. צה"ל: "נשפר את הליך האבחון המוקדם ונוסיף תשאול רפואי לגבי סרטן השד"

הרשלנות הרפואית בצה"ל שהובילה למותה של הקצינה: בית המשפט המחוזי בלוד הורה להכיר בבעלה ובבנה של רב סרן ז' ז"ל, שנפטרה מסרטן במהלך שירותה הצבאי כאלמן וכיתום צה"ל. בהחלטת המחוזי למחוק את ערעור משרד הביטחון נגד החלטת בית משפט השלום בא לסיומו מאבקם הכואב והארוך של האב ובנו, שטענו לאורך כל הדרך כי התגלו מחדלים בבדיקות התקופתיות שנערכו לקצינה.

 

הקצינה התגייסה לצה"ל בפרופיל 97 לפני כ-20 שנה, ומילאה שורה של תפקידים בקריירה הצבאית שלה. היא הקפידה לגשת פעמיים בשנה למרכז לבדיקות תקופתיות, אך שם לא תושאלה כנדרש על שכיחות המחלה בקרב משפחתה. ב-2006 חשה הקצינה בגוש קשה בחזהּ, וכעבור כמה ימים אובחן הגוש כגידול ממאיר שהתפשט לכבד. ב-2009, בגיל 36 בלבד, נפטרה הקצינה מהמחלה הקשה, והותירה אחריה את בעלה ובנה בן ה-6.

 

הקצינה אמנם הוכרה כחלל צה"ל, אך משרד הביטחון סירב להיעתר לתביעת הבעל להכיר בו כאלמן צה"ל. הוא ערער לבית משפט השלום בראשון לציון באמצעות עורך דינו שלמה ציפורי, והוכיח שני מחדלים עיקריים של המערכת הצבאית. הראשון, אי-נטילת שאלון רפואי מהקצינה, שהיה חושף שלוש קרובות משפחה שלה שלקו בסרטן השד, ובכך היה מאפשר גילוי מוקדם שהיה מציל את חייה. המחדל השני: היעדר בדיקה על ידי כירורג שד, בניגוד להנחיות חיל הרפואה, באופן שהיה משפר את סיכויי החלמתה.

 

בצה"ל הקימו בעקבות המקרה ועדת חקירה, וזו קבעה כי אין קשר בין נסיבות שירותה הצבאי לסיבת פטירתה של הקצינה. נציג צה"ל בדיוני ההליך המשפטי טען: "איני אמור לרדוף אחר משרתי הקבע, האחריות של הבדיקות הייתה על המנוחה". משפחתה של הקצינה טענה כי "חוסר-הבדיקה הוא רשלנות הרובצת לפתחו של צה"ל". בית המשפט קיבל את טענות הרשלנות, שאותן התקשו נציגי משרד הביטחון לסתור, גם לא בערעור שהגישו לבית המשפט המחוזי, שכאמור נמחק.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המשרד מכבד את החלטת בית המשפט, ומשפחתה של הקצינה תוכר ותטופל על ידי אגף משפחות והנצחה". מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל משתתף בצער המשפחה. כבכל מקרה פטירה, קצין רפואה ראשי מינה ועדת חקירה לבירור נסיבות המוות, וזו ביצעה בדיקה מקיפה ומקצועית של המקרה. בהתאם לממצאיה הוחלט על שיפור הליך האבחון המוקדם ככלל, והוספת תשאול רפואי לגבי מחלת סרטן (שד) בקרב קרובי משפחה מדרגה שנייה בפרט".

 

מעמותת "אחת מתשע" נמסר כי כיום, חולות סרטן השד מתחת לגיל 50 מהוות 25% מהחולות בישראל - כ-1,000 חולות חדשות בכל שנה. עם זאת, אין כל הנחיות או מדיניות העוסקת בשאלת הגילוי המוקדם של המחלה בקרב קבוצה זו. המלצת העמותה לכל אישה מעל גיל 30 היא ללכת להיבדק אצל כירורג שד. המשמעות של גילוי מוקדם של מחלת סרטן השד מובילה עד ל-92% החלמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
בית עלמין צבאי. ארכיון
צילום: ג'ורג' גינסברג
עו"ד שלמה ציפורי
מומלצים