שתף קטע נבחר

הפרוזדור נחשף: זו הכניסה לארמון הורדוס

הפרויקט המגלומני להפיכת הארמון בהרודיון להר געש מלאכותי בוטל במהלך העבודות לפני כ-2,000 שנה - וכעת התגלה פרוזדור הכניסה לחצר. "אין דבר כזה בכל הארכיאולוגיה הקדומה של ארץ ישראל"

כך היה אמור הורדוס להיכנס לארמונו המפואר: במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנערכו בשנה האחרונה בגן הלאומי הרודיון על ידי המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית נחשף פרוזדור כניסה מרשים, המוביל לחצר ארמונו של המלך הורדוס. הפרוזדור, כ-20 מטר אורכו וכ-6 מטר רוחבו, השתמר לגובה מרשים של כ-20 מטרים בזכות קשתות תמך מסביבו. להערכת החופרים, שאותם הוביל הארכיאולוג רועי פורת, הפרוזדור נבנה כחלק מתוכנית שהגה הורדוס להפיכתו של הרודיון להר געש מלאכותי.

 

ארכיאולוגים נוספים שהשתתפו בחפירות, יעקב קלמן ורחל צ'אצ'י, מציינים כי במהלך החפירות הסתבר כי הפרויקט המגלומני לא יצא לפועל והפרוזדור שכבר נבנה כוסה בחול. "נראה שהיה זה בשעה שהבין הורדוס שיומו קרב", העריך פורת. "לבסוף המקום הפך לתל קבורה, מעין מצבת ענק לזכרו". החוקרים גילו כי גם תוכניות שאפתניות נוספות, ובהן בניית התיאטרון המלכותי בהרודיון, בוטלו לאחר תחילת העבודות, לפני כ-2,000 שנה.

 

מבט מלמעלה (צילום: רועי פורת) (צילום: רועי פורת)
מבט מלמעלה(צילום: רועי פורת)

פרוזדור הכניסה שהתגלה (צילום: רועי פורת) (צילום: רועי פורת)
פרוזדור הכניסה שהתגלה(צילום: רועי פורת)

פרויקט הר הגעש המלאכותי נפל (צילום: רועי פורת) (צילום: רועי פורת)
פרויקט הר הגעש המלאכותי נפל(צילום: רועי פורת)

 (צילום: רועי פורת) (צילום: רועי פורת)
(צילום: רועי פורת)

 (צילום: רועי פורת) (צילום: רועי פורת)
(צילום: רועי פורת)

במהלך החפירות נחשף גם חדר הכניסה המקורי לארמון, מעוטר בציורי קיר צבעוניים, ופתח הכניסה שהוביל אליו - ושנסתם בחול כשבוטל פרוזדור הקשתות. בחדר זה נמצאו שרידים רבים של המורדים, כדוגמת מטבעות, בשנות המרד הגדול בשנים 66 עד 70 לספירה.

 

בנוסף נמצאו שרידים מימי מרד בר כוכבא, בשנים 135-132 לספירה, בשעה שניהלו קרבות גרילה נגד הרומאים. מנהרות תמוכות קורות עץ, שהתגלו בסמוך, יצאו מההר המבוצר דרך קירות הפרוזדור. הן הובילו אל פתחים מוסתרים במדרון. באחת המנהרות אף נשמר בשלמותו מבנה עשוי קורות עץ ברוש.

 

ד"ר צביקה צוק, הארכיאולוג הראשי של רשות הטבע והגנים, אמר כי מדובר בממצא מדהים. "אין דבר כזה בכל הארכיאולוגיה הקדומה של ארץ ישראל", אמר. שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אמר כי עבודות המבוצעות במקום עתידות לאפשר לקהל הרחב לעבור בפרוזדור ישירות אל חצר הארמון. "רוצים שהציבור יעבור שם כפי שעשה הורדוס כאלפיים שנה קודם לכן". בשבוע הבא, במסגרת "שבוע המורשת בישראל", יערכו רשות הטבע והגנים הסבר לקהל הרחב על התגלית והחפירות המבוצעות במקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי פורת
הפרוזדור שנחשף
צילום: רועי פורת
מומלצים