שתף קטע נבחר

שליח מחלקת המדינה האמריקנית למזה"ת: "ישראל תייצא גז למצרים, ירדן וטורקיה"

עמוס הוכשטיין, בכיר אמריקני שמעורב במגעים באזור, סבור כי מניעים בשוק האנרגיה עשויים להוות תמריץ להנעת עמדות גיאופוליטות לכיוונים חיוביים. "יש לנו סיטואציה יוצאת דופן שבה יש זהות אינטרסים בין כל הצדדים"

ישראל תוכל לייצא את הגז הטבעי שלה למצרים, ירדן וטורקיה ובכך להתגבר על מכשולים מדיניים. כך אמר גורם אמריקני שמעורב בשוק האנרגיה במזרח התיכון. בכתבה שפורסמה אתמול (יום ה') באתר "בלומברג" מצוטט עמוס הוכשטיין, בכיר אמריקני שמעורב במגעים ומשמש שליח מיוחד ומתווך בענייני אנרגיה מטעם מחלקת המדינה, כי "יש מצב יוצא מהכלל שבו האינטרס האישי של כל אחד מהצדדים בתחום האנגריה זהה". הוכשטין אמר את הדברים בראיון במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב.

 

מאז גילוי מאגרי הגז הטבעי מול חופי ישראל, היא מנסה לסגור עסקאות ייצוא עם שכנותיה, אך נתקלת בהתנגדות בקרב כמה לקוחות פוטנציאליים ממדינות מוסלמיות. לדברי הוכשטיין, קשרי אנרגיה חדשים במזרח התיכון יסייעו להקל על חלק מהמתחים הדיפלומטיים.

 

"אנרגיה לא תוביל תהליכים מדיניים, אבל היא יכולה להיות תמריץ מפתח לשנות עמדות גיאופוליטות לכיוונים חיוביים יותר", אמר הוכשטיין שסייע לתווך בעסקאות שנחתמו בין חברת נובל אנרג'י, החברה האמריקנית שגילתה את הגז מול ישראל יחד עם כמה שותפות ישראליות, לחברות ירדניות.

Tסדת הקידוח לווייתן (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
Tסדת הקידוח לווייתן(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
 

מחלקת המדינה האמריקנית גם סייעה לפני שלושה חודשים לתאם ולתמוך במכתב כוונות בין חברת נובל לשותפותיה בישראל כדי לספק גז לחברת החשמל הירדנית ב-15 השנים הקרובות. בפרלמנט הירדני גינו בשבוע שעבר את העסקה עם ישראל על רקע המתח בירושלים והסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

נובל אנרג'י ושותפותיה הישראליות חתמו גם על מכתב כוונות להעביר 6.25 טריליון מטר מעוכב של גז טבעי שיומר לנוזל לשני מפעלים במצרים בכפוף לאישור ממשלת מצרים.

 

בגזרה הטורקית מתוכנן צינור תת ימי. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר בעבר כי יתנגד לפרויקט עד שישראל תשנה את מדיניותה כלפי הפלסטינים ותתנצל על אירועי המרמרה. "ישנם כמה מחסומים בדרך לעסקה, אבל אני רואה הרבה עניין", אמר הוכשטיין. "ישנם סיבוכים ועיכובים פוליטייים ואם יהיה אפשר להתגבר עליהם, זה יהיה מצב שבו כולם מנצחים עבור טורקיה, קפריסין, ישראל ושאר האזור".

 

הוכשטיין אמר שלישראל צריכה להיות מדיניות ברורה יותר אם היא רוצה למשוך יותר שחקנים בינלאומיים שיפתחו את תעשיית הגז שלה. "אם יש ודאות בנוגע לרגולציה ולחוקים שיובילו לקדושה של חוזה, תראה יותר הבעת עניין כאן", סיכם הוכשטיין שהתכוון בדבריו למסקנות ועדת ששינסקי ששינתה את גובה התמלוגים וקבעה מגבלה של כמות הגז שתיוצא.

פורסם לראשונה 18/12/2014 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים