שתף קטע נבחר

נתניהו הורה לבחון את ההחלטה לפירוק שותפות לוויתן

נתניהו הנחה את ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ׳ יוג׳ין קנדל לבצע עבודת מטה בעקבות עמדתו החדשה של הממונה על ההגבלים העסקיים. במקביל הביע היום פרופ' איתן ששינסקי את תמיכתו בהחלטתו של גילה: "ההחלטה במקומה"

ראש הממשלה הורה לבחון את החלטתו של הממונה על ההגבלים דיוויד גילה לפרק את ההסכם שגיבש עם השותפות בקידוח לוויתן: נתניהו הנחה את ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ׳ יוג׳ין קנדל לבצע עבודת מטה בעקבות עמדתו החדשה של הממונה על ההגבלים העסקיים. בהודעה שפרסמה לשכת ראש הממשלה הערב נמסר כי גורמים במשרד ראש הממשלה ציינו שיש למצוא את האיזון הנכון שיאפשר גם להפיק בקרוב גז ממעמקי הים וגם לספק אותו במחיר תחרותי לכל אזרחי ישראל.

 

כתבות נוספות בנושא שותפות לוויתן :

רשמית: גילה ימליץ לפרק את שותפות לוויתן

נעילה אדומה בת"א; מניות לווייתן איבדו 12%-17%  

רשות ההגבלים שמה ברקס ליצחק תשובה

 

לצד זאת, במשרד ראש הממשלה מבהירים: "רה״מ אינו מתערב בשום דרך בהחלטתו של הממונה על ההגבלים העסקיים, ואין לו גם סמכות לכך. הוא רק הנחה את ראש המועצה הלאומית לכלכלה לבחון את משמעות ההחלטה החדשה מהיום".

 

גילה הודיע הבוקר שהוא נסוג מההסכם שגיבש במרץ האחרון, והוא נוטה שלא לתת פטור מהסדר כובל לשותפות הגז לוויתן. משמעות הצעד היא שגילה ימליץ לבית הדין לפרק את שותפות לוויתן, כלומר או לכפות מכירה בנפרד כך שכל שותף יהיה אחראי על חלקו במאגר, או שחלק מהשותפים שם - בעיקר דלק ונובל אנרג'י - ימכרו את חלקם לצד ג' והוא יהווה שחקן חדש במשק, כשזה שיוכל להתחרות על חוזים ולהוות משקל שכנגד למונופול הגז הקיים מאגר "תמר".

 

ששינסקי: "ההחלטה לפרק את ההסכם במקומה"

במקביל הביע היום פרופ' איתן ששינסקי את תמיכתו בהחלטתו של גילה. "אני חושב שההחלטה הזו במקומה. הסיכוי שתיווצר תחרות אמיתית מההסדר הקודם שהוא הציע - למכור את המאגרים הקטנים, תנין וכריש, היא קטנה", כך אמר יו"ר הוועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל, במסגרת יום עיון בנושא מסקנות ועדת ששינסקי 2 שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה הערב.

 

"אבל יש לי שתי הערות: הראשונה היא שיצירת דואופול לא תוביל להגברת התחרות. כולם מכירים את הבעיה של מונופול. אבל השאלה שצריך לשאול את עצמנו - אם לא ההסדר הקודם אז מה על הפרק?", הוסיף. "אפשרות אחת היא כפי שדווח היום להגיע להחלטה לחייב את החברות הללו למכור את אחד משני המאגרים הגדולים - לווייתן ותמר. מה שיווצר כאן זה דואופול. ולא דואופול של פועלים-לאומי, שעוד יש מתחרים קטנים ובינוניים אלא דואופול לכל דבר. לא יהיו מתחרים בינוניים וקטנים אחרים.

 

"התיאוריה הכלכלית והניסיון בעולם לגבי שיווי משקל של דואופול לא מצדיקים את האופטימיות הזאת. מי שחושב שעל ידי הפרדה והקמת שתי חברות שתפעלנה בשוק הגז תיווצר התחרות - צריך לשקול מחדש. הכלכלנים ודאי לא יקבלו את האמירה שדואופול יביא למחירים ברמה תחרותית".

 

השתתף בהכנת הידיעה: דוד רפאלי, כלכליסט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: עומר מרון
הממונה על ההגבלים, דיוויד גילה
צילום: עומר מרון
צילום: גיל יוחנן
יצחק תשובה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים