שתף קטע נבחר

ממצאים במקווה העתיק הוכיחו: החשמונאים כבשו את צפון הארץ

חשיפת מקווה טהרה ששימש את החשמונאים בעת שהותם בגליל, לפני כ-2,100 - שופך אור על המשך מלחמת המכבים לאחר המקדש וטיהורו, ומעלה ממצאים המעידים על קיום אורח חיים יהודי בגליל בתקופה זו. מדובר למעשה בעדות המובהקת ביותר שנחשפה עד היום לחיים יהודיים באזור

את ניצחון המכבים ביהודה וירושלים כל ילד מכיר . והיכן לחמו חיילי בית חשמונאי לאחר מכן? מחקר ארכיאולוגי חדש חושף ממצאים המעידים על הפרק הבא בסיפור חנוכה: כיבוש צפון הארץ. ד"ר מוטי אביעם מהמכללה האקדמית "כנרת", איתר מקווה טהרה שעל פי ההערכה שימש את החשמונאים בעת שהותם בגליל, לפני כ-2,100 שנה, ופרסום המחקר שנעשה בעקבות הגילוי מתפרסם בימים אלה לראשונה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

מחקרו של אביעם, איש מכון "כנרת" לארכיאולוגיה גלילית, שגם ניהל את החפירות, שופך אור על המשך מלחמת המכבים לאחר המקדש וטיהורו, ותוצאותיו יפורסמו לראשונה בעברית בספר שיראה אור בקרוב בהוצאת המכללה, על מצודות ומבצרים בצפון הארץ ("ממגדל נוצרים עד עיר מבצר – מצודות ומבצרים בצפון הארץ מהכנענים ועד צה"ל"). גולת הכותרת שלו היא הממצאים המעידים על קיום אורח חיים יהודי בגליל בתקופה זו.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

"הסיפור מוזכר אצל יוסף בן מתתיהו ובספרי היסטוריה שונים", הסביר הארכיאולוג את משמעות המחקר, "אבל חיזוק ותמיכה ברורים שכאלה מהממצאים בשטח, עוד לא הייתה".

 

מקווה טהרה ייחודי

לאחר המרד הגדול בשנת 160 לפני הספירה, והקמת הממלכה החשמונאית, פנו המלכים היהודים לכיבוש שאר חלקי הארץ. במחקר הארכיאולוגי על מצודת קרן נפתלי, הסמוכה למושב רמות נפתלי, התגלו חדרים ובהם מקווה טהרה ששימש את חייליהם בימים ההם.

 

חקירת המקווה העתיק הולידה מסקנות נרחבות (צילום: ד"ר מוטי אביעם ) (צילום: ד
חקירת המקווה העתיק הולידה מסקנות נרחבות(צילום: ד"ר מוטי אביעם )

 

מדובר למעשה בעדות המובהקת ביותר שנחשפה עד היום לחיים יהודיים באזור, והיא מתוארכת סביב שנת 120 לפני הספירה – אז,

על פי מחקרים היסטוריים, הגיעו צאצאי המכבים למקום, במסגרת התפשטות הטריטוריאלית המהירה שלהם אל הצפון והמזרח, המיוחסת לקרבות שהוביל המלך אלכסנדר ינאי עשרות שנים לאחר מרד החשמונאים - עד לכיבוש המצודה מידי הממלכה הסורית הסלאוקית ששלטה בו.

 

בשנים האחרונות התחזקה ההנחה הארכיאולוגית כי מתקני מים קטנים ומדורגים, ובייחוד אלה בעלי מדרגות הבנויות לסירוגין אחת רחבה ואחת צרה - הם מקוואות טהרה יהודיים. כאלה התגלו בירושלים, בארמונות החשמונאיים ביריחו ועוד. כאשר ניקו החופרים את המקווה במצודת קרן נפתלי ואת הקירות המקיפים אותו, התברר כי הוא נבנה לתוך חדר קיים מהשלב הקודם של המבנה.

 

בשנת 38 לפני הספירה, בעת מסעו הצבאי של הורדוס כנגד המורדים הגליליים תומכי בית חשמונאי, נכבשה המצודה על ידי חייליו הלא יהודים של הורדוס, והם ישבו בה. המקווה יצא מכלל שימוש ומולא באשפה, ובה כלי חרס שבורים, נרות שמן ועצמות בעלי חיים שחלקם אינם כשרים לאכילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר מוטי אביעם
מבט על פסגת קרן נפתלי
צילום: ד"ר מוטי אביעם
מומלצים