שתף קטע נבחר

השחיתות בצמרת: עד המדינה הקליט מעורבים במשך חודשים. עוזרת של קירשנבאום נעצרה

28 פוליטיקאים, ראשי מועצות, בכירים בעמותות, אנשי ספורט ואחרים נעצרו אתמול בפרשת השחיתות - והיום נעצרה גם עוזרת של סגנית השר. מעצר בתה הוארך אתמול. עד המדינה שימש כסוכן וסיפק למשטרה מידע מבפנים. הותר לפרסום: גם מנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן חשוד בפרשה

פרשת השחיתות ממשיכה להסתעף: יום לאחר ש-28 פוליטיקאים, ראשי מועצות אזוריות, בכירים בעמותות, אנשי ספורט ואחרים הובאו להארכת מעצר בפרשת השחיתות בישראל ביתנו, נעצרה הבוקר (יום ה') אחת מהעוזרות של החשודה הבכירה בפרשה, סגנית השר פאינה קירשנבאום. בהמשך היום יוחלט אם תובא להארכת מעצר.

 

פרשת השחיתות - כתבות נוספות:

 

המשטרה גייסה עד מדינה בפרשה, ובחודשים האחרונים אותו איש סיפק למשטרה מידע מבפנים. הוא פעל למעשה כסוכן והקליט מעורבים. על פי החשד, במסגרת השיטה התפתח מנגנון פעולה: גוף מסוים קיבל תקציב פלוס תוספת, בידיעה שהתוספת מיועדת או להחזרה למושכים בחוטים, או כתמורה למינוי מקורבים לתפקידים מסוימים. התפתחה מציאות שבה הבינו גופים רבים שעל מנת לקבל תקציב - יש לשלם עמלה.


 

כחלק מהתפתחות החקירה נמסר כי יחידת להב 433 עצרה את העוזרת של ח"כ קירשנבאום. אם יוחלט להאריך את מעצרה, היא תובא בצהריים לבית משפט השלום בראשון לציון. לדיון יובאו גם שניים מעצורי הפרשה שאמש האריך בית המשפט את מעצרם עד היום. אתמול הוארך מעצרם של 24 חשודים במעורבות בפרשה וארבעה אחרים שוחררו בתנאים מגבילים.

  

 (צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי) (צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי)
(צילום: ארז ביטון ואביגיל עוזי)

פאינה קירשנבאום, הבוקר ביציאה מביתה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פאינה קירשנבאום, הבוקר ביציאה מביתה(צילום: גיל יוחנן)

החקירה הסמויה של להב 433, שהתנהלה בשנה האחרונה, חשפה על פי החשד את קיומה של שיטת פעולה מאורגנת, לפיה החשודים או מי מטעמם העבירו, במסגרת תפקידם הציבורי, סכומי כסף ניכרים מהקופה הציבורית לגופים מתוקצבים ולרשויות שונות שלא כדין. הם עשו זאת בתמורה למתן טובות הנאה שונות לחשודים ולמקורביהם, בין היתר באמצעות מינויים, תשלומים ועוד.

 

היום הותר לפרסום שמו של חשוד נוסף ברשה: רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות. הוא חשוד במתן וקבלת שוחד. סנגוריו, עורכי הדין אבי חימי ואלי כהן, מסרו בתגובה:"הוא הורה לנו להסכים להארכת מעצרו משום שהוא מאמין שככל שהחקירה תהיה יסודית - כך יימצא שידיו ללא רבב".

 

כהן (64) מונה למנכ"ל משרד החקלאות ב-2013. הוא אלוף משנה במילואים ונחשב מקורב לאביגדור ליברמן. לפי פרסומים יש לו תואר שני בלימודים צבאיים מבית הספר הגבוה למלחמה הפריז ותואר ראשון בהיסטוריה כללית מאוניברסיטת תל אביב. הוא שימש בעבר יועץ השקעות של ליברמן והתמודד ב-1999 על מקום ברשימת ישראל ביתנו לכנסת. הוא נבחר במקום השמיני אבל המפלגה זכתה רק בארבעה מנדטים.

 

הוא המשיך בעיסוקיו כשמונה לדירקטור בחברת קרן פלד והשקיע מכספי לקוחותיו בחברה שקרסה. קרן זו עמדה במרכז חקירת חשדות למעילה בפרשת פלד גבעוני, אך כהן לא נמנה עם נאשמיה.

 

ב-2001, מעט לפני קריסת קרן פלד, הציע לו ליברמן (אז שר התשתיות) לכהן כתפקיד מנכ"ל חברת הפחם עד להפרטת החברה. הוא המליץ עליו לדירקטוריון, אבל כפי שכתב מבקר המדינה ב-2004, הדירקטוריון הסתפק בהמלצה ולא בחן מועמדים נוספים. כשהציג כהן את מועמדותו כמנכ"ל קבוע, בחנה ועדה מיוחדת של הדירקטוריון מועמדים נוספים, וקבעה שהוא המתאים ביותר.

 

ב-2005 מונה ליועץ של מע"צ, קודם דרך התקשרות עם חברה בשם "חושבה" ואחר כך בהתקשרות עם חברה שרשומה על שם אשתו בתיה כהן. לאחרונה נקשר שמה של אשתו בפרשת התרומה של מפלגת ישראל ביתנו לאיגוד הכדורסל. במסגרת תרומה בגובה מיליון שקל, שניתנה לפני כארבע שנים, שולמה עמלת תיווך בגובה 100 אלף שקל לבתיה כהן. חקירת המשטרה בפרשה זו הגיעה בעבר למבוי סתום ונסגרה. כעת נמצאת בתיה כהן במעצר בית.

 

החשודה הבכירה בפרשה היא ח"כ פאינה קירשנבאום (59), סגנית שר הפנים ומזכ"לית ישראל ביתנו. היא חשודה שקיבלה כספים, אך אלו הופקדו לחשבונות שלא שלה, אלא כמשכורות למקורבים ובני משפחה (זאת מלבד המינוי של בתה לארגון מגדלי הבקר שנמצא בחקירה).

 

בנוסף נבדקים עוד מינויים בחשד שנעשו בתמורה לטובות הנאה כלשהן. בסך הכול, על פי החשד, קירשנבאום קיבלה מאות אלפי שקלים בהטבות שונות. בניגוד לשאר המעורבים, לא בוצעו האזנות סתר לשיחותיה בשל תפקידה הממלכתי, אבל היו מעקבים אחרי פעולותיה.

 

קירשנבאום נחקרה במשך שעות אתמול, אך לא נעצרה עקב חסינותה. לעומתה, מעצרה של בתה רינה הוארך הלילה, אחרי חצות. השופט אמר כי "נטען שהחשודה נטלה שוחד בצוותא עם אמהּ. קיים חשד סביר לביצוע העבירות. נראה כי החשודה כבר נקטה פעולה בעלת אופי משבש". סנגורה של הבת אמר: "מותר לבן או בת לקבל כספים מהוריו ולא כל כסף שהוא מקבל הופך בהכרח לשוחד".

אבנר קופל. חשוד במתן שוחד וקבלת דבר במרמה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אבנר קופל. חשוד במתן שוחד וקבלת דבר במרמה(צילום: אורן אהרוני)

בכיר נוסף בפרשה הוא שר התיירות לשעבר סטס מיסז'ניקוב (45), שחשוד בקבלת שוחד, תיווך לשוחד והטיית מכרזים. בית המשפט האריך אתמול את מעצרו בתשעה ימים. בדיון אמר החוקר המשטרתי: "מדובר בחקירה שכבר חוללה ושובשה, כולל על ידי החשוד. הוא נחקר גם ביחס לפרשיות עבר וגם פרשיות חדשות".

 

גרשון מסיקה, ראש המועצה האזורית שומרון, נעצר אף הוא. מסיקה חשוד במתן שוחד, תיווך לשוחד, קבלת דבר במרמה, גניבה בידי עובד ציבור, זיוף ורישום במסמכי תאגיד בהיקפים של מאות אלפי שקלים בהקשר לתפקידו בחברה לפיתוח השומרון. יחד איתו נעצרו גם דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר שמדרום לים המלח, ומרדכי (מוצי) דהמן, ראש המועצה האזורית מגילות.

שניהם חשודים שנתנו שוחד לקירשנבאום ולגורמים נוספים בכמה הזדמנויות בתמורה לתקציבים ולעיתים בתיווך האחרים.

 

מעורבים נוספים הם אלכס ויז'ניצר (61), יו"ר דירקטוריון נת"ע, החשוד בעבירה של תיווך לשוחד; דאוד גודובסקי, ראש המטה של ישראל ביתנו, החשוד בלקיחת ומתן שוחד, תיווך לשוחד, קשירת קשר לפשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועוד; גבריאל (גבי) חמו, מנהל מאז 1998 את עמותת "מדרשת הגולן"; דוד בלאו, מנכ"ל מועצה אזורית מגילות, החשוד במתן שוחד; חיים בן שושן, לשעבר ראש החברה לפיתוח השומרון, החשוד במתן; אפי פלס, גזבר מועצת מטה בנימין. החשוד במתן שוחד לקירשנבאום;

 

דורון שמחי, יו"ר איגוד הכדוריד, חשוד במתן שוחד, קשירת קשר לעשות פשע ושימוש במרמה ובתחבולה מכספי ישראל ביתנו; אבנר קופל, יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר, חשוד במתן שוחד, קבלת דבר במרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד; משה קליסקי, יושב הראש לשעבר של קבוצת מכבי ראשון לציון בכדורסל וחבר איגוד הכדורסל בעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פאינה קירשנבאום, הבוקר ביציאה מביתה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים