שתף קטע נבחר

הלבנונים בוכים כשחוטפים להם את הבנים

חיילים נחטפו, ארגוני הטרור דרשו לשחרר את אסיריהם מהכלא, המשפחות הקימו מאהל מחאה ומתחו ביקורת על טיפול הממשלה בפרשה, ובינתיים החטופים נרקבים בשבי. זה אולי נשמע לכם מוכר מישראל, אבל קורה דווקא אצל השכנה מצפון שלא מורגלת לכך. ובאופן לא מפתיע, ידו של דאעש בדבר

מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה במרס 2011, ועוד קודם לכן, טבעה לבנון בבעיות רבות - חוסר יציבות שלטונית, אוזלת יד בבחירת נשיא למדינה, בחירות לפרלמנט שנדחות שוב ושוב, עדתיות וקיצוניות הולכת וגוברת, התגברות התמיכה בארגונים הקיצוניים "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וג'בהת א-נוסרה, נחשול אדיר של פליטים מסוריה שמכביד על כלכלת המדינה ומחלוקות בלתי נגמרות בין ארגון חיזבאללה השיעי לבין יריביו.

 

עוד חדשות בעולם :

בת 13: "ביקשו שאתאבד בפיגוע וסירבתי"

עם קצף או בלי: תרצו חלב אתון לקפה שלכם?

הסתבך: מכר בטעות את החתול של חברתו

טקס "כישוף" בהודו: רצח ילד כדי שאשתו תלד

 

ואם לא די בבעיות אלה, ארץ הארזים חווה בחודשים האחרונים טלטלה מסוג שלא הכירה בעבר ולא הורגלה אליה, והכוונה היא לפרשת החיילים החטופים שנמצאים בידי דאעש וא-נוסרה. שני ארגונים אלה מנסים כל העת להשיג דריסת רגל באזור הגבול הלבנוני-סורי, ובינתיים נראה שהשלטונות הלבנוניים מתקשים להשיב הביתה את בניהם מידי הטרוריסטים.

 

הקימו מאהל מחאה בביירות. משפחות החיילים החטופים (צילום: AP) (צילום: AP)
הקימו מאהל מחאה בביירות. משפחות החיילים החטופים(צילום: AP)
תחילת הפרשה באוגוסט האחרון. בשעה שהעולם כולו היה עסוק במבצע הישראלי בעזה, "צוק איתן", התנהלו קרבות קשים ביותר בין ג'בהת א-נוסרה ודאעש לבין צבא לבנון בעיירה ערסאל המזוהה עם האוכלוסייה הסונית. כמאה בני אדם נהרגו בקרבות. דבר נוסף אירע במהלך הקרבות שהשפיע מאוד על הלך הרוח הציבורי בלבנון - שני ארגוני הטרור חטפו יותר מ-30 חיילים. שבעה מהם כבר שוחררו, אולם שניים הוצאו להורג בעריפת ראש על ידי דאעש ושניים נוספים הוצאו להורג על ידי א-נוסרה. באופן לא מפתיע, ההוצאה להורג של דאעש תועדה בווידאו.

 

הוצא להורג: נקמה על מעצר גרושת מנהיג דאעש

החייל האחרון שהוצא להורג היה עלי אל-בזאל. הוצאתו להורג בתחילת החודש הייתה תגובתו של ארגון א-נוסרה למעצרה של גרושתו של מנהיג דאעש, סוג'אי א-דוליימי, ושל אחד מילדיו. "ביצוע גזר הדין הוא המעט שיכולנו לעשות", נכתב בהודעת ארגון הטרור שהסעירה את הלבנון. "איפה אבא?", נשאלה מראם בתו הקטנה של אל-בזאל והשיבה, אחרי שכבר נודע שהוא מת: "אבא בעבודה". היא לא האמינה שהוא מת.

 

כבר ארבעה חודשים שמשפחות החיילים החטופים מקוות ומתפללות שהבנים שלהם יחזרו הביתה. אלא שבינתיים מאמצי התיווך לשחרורם לא זכו להצלחה יתרה, בייחוד אחרי שקטאר - המתווכת הנצחית במזרח התיכון - התייאשה מהמשימה אחרי הוצאתו להורג של אל-בזאל.

 

במשפחות החטופים חוששים שיקיריהן יהיו הבאים שיוצאו להורג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במשפחות החטופים חוששים שיקיריהן יהיו הבאים שיוצאו להורג(צילום: AFP)

במשפחות החטופים חוששים שיקיריהן יהיו הבאים בתור להיות המוצאים להורג בשם שירות התעמולה הציני והאכזר של דאעש וא-נוסרה. שני הארגונים כבר פרסמו כמה פעמים אולטימטומים לממשלה הלבנונית: "קיימו את הדרישות שלנו או שנוציא להורג חטופים תוך כמה שעות". והם גם עמדו במילה שלהם והוציאו להורג חיילים חטופים לאחר שדרישותיהם לא נענו.

 

כסף, מזון ודלק. דרישות החוטפים

אפילו משפחות החטופים מקבלות מדי פעם איומים בטלפון מארגוני הטרור, שפרסמו מצדם סרטוני וידאו שבהם הטילו את האחריות לחטיפה על חיזבאללה ועל ממשלת לבנון.

 

דאעש וא-נוסרה דורשים מהממשלה בביירות שלל דברים, בהם נסיגה של חיזבאללה מסוריה, שחרור אסירים איסלאמיסטיים סונים מהכלא, שחרור אסירות מבתי סוהר בסוריה וגם כסף, מזון ודלק.

 

אמו של החייל הלבנוני מוסטפה ווהב שנחטף על ידי ג'יהאדיסטים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אמו של החייל הלבנוני מוסטפה ווהב שנחטף על ידי ג'יהאדיסטים (צילום: AFP)
"חיזבאללה האיראני הוא זה שסיבך את לבנון", הודיע ארגון ג'בהת א-נוסרה בחודש שעבר כשפרסם כמה מהדרישות שלו בתמורה לשחרור החטופים.

 

ביקורת על חיזבאללה: "דואג רק לחטופים שלו"

חיזבאללה עצמו הוכיח בעבר שאפשר לנהל משא ומתן עם המורדים הקיצונים מסוריה אם רק רוצים בכך. כך היה באוקטובר 2013 כשארגונו של חסן נסראללה הצליח בתיווך קטארי ובסיוע טורקיה לשחרר 19 לבנונים שיעים שנשבו על ידי המורדים הסורים בעיר אעזאז בצפון המדינה. במרס 2014 חיזבאללה גם תרם את חלקו לשחרור 13 הנזירות הלבנוניות שהוחזקו על ידי ארגון ג'בהת א-נוסרה בעיירה מעלולא בפרברי דמשק.

 

מזכ"ל חיזבאללה נסראללה משתדל בחודשים האחרונים להישמע ממלכתי בנושא החיילים החטופים. הוא מדגיש בנאומיו שאינו מתנגד למשא ומתן עם החוטפים, אך ביקר אותם על כך שהם מדליפים את כל פרטי המשא ומתן לתקשורת. נסראללה גם מתח ביקורת על גורמים בלבנון שלטענתו רק גורמים לחוטפים להעלות את דרישותיהם.

 

בנה כבר לא יחזור בחיים. אמו של החייל עלי אל-בזאל שהוצא להורג על ידי ג'בהת א-נוסרה לצד בתו ומלכת היופי המקומית ניסרין חוטרוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בנה כבר לא יחזור בחיים. אמו של החייל עלי אל-בזאל שהוצא להורג על ידי ג'בהת א-נוסרה לצד בתו ומלכת היופי המקומית ניסרין חוטרוב(צילום: רויטרס)


תיעוד: עלי אל-בזאל בשבי ג'בהת א-נוסרה לפני שהוצא להורג

 

נסראללה ביקש ממשפחות אנשי הצבא החטופים להיות סבלניים, לשמור על לכידות ולתמוך בממשלת לבנון. אלא שלמרות ניסיונו להצטייר כפטריוט, נראה שנסראללה וארגונו דואגים קודם כול לאנשים שלהם. דוגמה לכך היה ניתן לראות בחודש שעבר כשלוחם חיזבאללה בסוריה, עימאד עיאד, שוחרר משבי ארגון המורדים "צבא סוריה החופשי". בתמורה לשחרורו העביר חיזבאללה שני שבויים סורים לארגון המורדים הסורי.

 

"נסראללה מסכל את שחרור החטופים"

בזמן שגורלם של החיילים החטופים אינו ידוע וקיים חשש גדול שיוציאו אותם להורג, עסקת השחרור של לוחם חיזבאללה עוררה זעם ציבורי גדול וחיזבאללה ספג ביקורת קשה על מהלכיו. הייתה זו, אגב, הפעם הראשונה שהארגון השיעי מודה באופן ישיר בביצוע עסקת חילופי אסירים עם מתנגדיו של נשיא סוריה בשאר אסד.

 

רשת "אל-ערבייה" הסעודית, שלא אוהדת את חיזבאללה יתר על המידה, דיווחה שארגונו של נסראללה מסכל את התקדמות המשא ומתן לשחרור החטופים, לאו דווקא בגלל הדרישה של א-נוסרה ודאעש לשחרר אסירים לבנונים, אלא בגלל דרישתם לקבל סיוע ולשרוד בקרבות שאותם הם מנהלים נגד חיזבאללה.

 

רוצים לראות את הבנים החטופים בבית, ויפה שעה אחת קודם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצים לראות את הבנים החטופים בבית, ויפה שעה אחת קודם(צילום: EPA)
אלא שאת משפחות החיילים החטופים לא מעניינים כל השיקולים מסביב. הן רוצות לראות את הבנים בבית - ויפה שעת אחת קודם.

 

בעקבות הוצאתו להורג של עלי אל-בזאל, ניסו משפחות החיילים החטופים להסלים את מחאתן וערכו הפגנות וחסמו כבישים בביירות, בבקעת הלבנון ובאזורים נוספים בלבנון. בחודשיים האחרונים יצרה אשתו של אל-בזאל קשר עם ג'בהת א-נוסרה וקראה לפוליטיקאים "להפסיק להתכתש פוליטית ולהתאחד כדי להציל את החטופים שנמצאים בסכנת חיים". לנסראללה היא אמרה בזמנו כי "ידוע שאתה שולט בעניינים ואתה צריך לעצור את שפיכות הדמים".

 

אביה יחזור רק בארון. בתו של עלי אל-בזאל, מראם, ואמו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אביה יחזור רק בארון. בתו של עלי אל-בזאל, מראם, ואמו(צילום: EPA)

 

משפחות החטופים חסמו כבישים במחאה על טיפול הממשלה בפרשה

 

משפחת אל-בזאל, שבנה כבר לא יחזור אליה בחיים, דרשה מהממשלה בביירות להוציא להורג את האסירים האיסלאמיסטיים שנמצאים בבתי הסוהר הלבנוניים, והודיעה שלא תרשה להעביר סיוע לפליטים הסורים שנמצאים בעיירה הסונית אל-ערסאל, אותה עיירה שבה התחילה כל הפרשה.

 

משפחות החיילים החטופים הקימו לפני כמה חודשים מאהל מחאה בכיכר ריאד א-סולח במרכז ביירות, "אנחנו מוכנים להקריב את עצמנו כדי שהבנים יחזרו בריאים ושלמים", אמר לרשת אל-ג'זירה דודו של אחד החיילים החטופים, למעי מזיחם, בתגובה לניסיון של מנגנוני הביטחון לשבש את מחאת המשפחות. "במקום שהמדינה תסכל את המחאה שלנו, חובתה לעשות כל שביכולתה כדי להציל את החיילים", הוא אמר. באותה עת הוא גם מתח ביקורת על הממשלה ועל חלקים בציבור הלבנוני, שלא מזדהים עם המאבק שלהם אף שלטענתם החיילים נשבו בזמן שהגנו על המולדת.

 

בינתיים, אחרי הכישלון המהדהד של קטאר בתיווך בפרשה, נכנסו לתמונה כמה מתווכים חדשים, בהם השייח ואיש הדת ויסאם אל-מסרי. אל-מסרי כבר נפגש עם החטופים. במקביל המשפחות קיבלו מסר מהחוטפים לפיו הם מוכנים לשחרר את אחד מאנשי הצבא השבויים לקראת השנה האזרחית החדשה. לטענת החוטפים הם רצו להראות כי כוונותיהם טובות ולגרום לממשלת לבנון לשנות את מדיניותה בפרשה שסופה אינו נראה בכלל באופק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מדינה שלמה עוקבת בדאגה אחר גורל החטופים
צילום: AFP
מומלצים