שתף קטע נבחר

צוק איתן: מצ"ח החלה לחקור קצינים באזהרה

ל-ynet נודע כי החלה חקירת קצינים על מות עשרות פלסטינים. המטרה: למנוע עינוי דין ולהראות לעולם שצה"ל מסוגל לחקור את עצמו. הקצינים בדרגת סגן עד רב סרן, ייתכן שיחקרו גם בכירים יותר. במקביל הפצ"ר אמור להכריע האם לחקור את קציני גבעתי על המרדף כשסגן הדר גולדין נהרג

במשטרה הצבאית החוקרת החלו לחקור בשבועיים האחרונים באזהרה כמה קציני צה"ל החשודים בעבירות פליליות שהובילו למותם של עשרות פלסטינים בלתי מעורבים במבצע צוק איתן. כך נודע ל-ynet. ככל הידוע מדובר בשלב זה בחקירתם של קצינים זוטרים, בסדיר ובמילואים, שלחמו במבצע בדרגות סגן עד רב סרן ונחקרו או זומנו לחקירה שנועדה להתקיים בתוך שבועיים. זאת בהמשך להחלטת הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דני עפרוני, מלפני כשבועיים, להרחיב את החקירות נגד קציני צה"ל בגין שורת אירועים בצוק איתן שבהם נהרגו 50 פלסטינים.

 

גורם המקורב לחקירה מסר ל-ynet כי למצ"ח יש ראיות שונות, חלקן ויזואליות, שנאספו ומחזקות את החשדות נגד הקצינים. חקירת הקצינים החשודים צפויה להתרחב בשבועות הקרובים ועשויה לכלול גם זימון לחקירה של קצינים בכירים יותר, כמו מפקדי גדודים וחטיבות.

כוח צה"ל בגבול הרצועה. תשומת לב מיוחדת ל"יום שישי השחור" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כוח צה"ל בגבול הרצועה. תשומת לב מיוחדת ל"יום שישי השחור"(צילום: עידו ארז)

תפוח האדמה הלוהט ביותר שמונח על שולחנו של הפצ"ר זה יותר מחודש נוגע לאירועי יום שישי השחור ברפיח, שכלל את המרדף האגרסיבי אחרי חוטפי סגן הדר גולדין ז"ל ע"י לוחמי חטיבת גבעתי. צוות בדיקה מיוחד של הפצ"ר שבחן את אירועי אותו היום, שבו נהרגו מאש צה"ל עשרות רבות של פלסטינים ונפצעו עוד מאות, סיים את מלאכתו, ולידי עפרוני הועברה ההחלטה אם לפתוח בחקירה נגד בכירי החטיבה הסגולה, בהם המח"ט אל"מ עופר וינטר, מפקד גדוד הסיור סא"ל אלי ג'ינו ומפקדי הפלוגות שניהלו את הלחימה.

 

בראיון ל-ynet לפני כחודשיים אמרו מפקדי הפלוגות והמג"ד כי מצפונם שקט וכי הם פעלו בהתאם לאופן שבו אומנו. הם טענו כי תגובתם לחטיפה לא הייתה בגדר השתוללות. הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ אמר בראיון חג לפני כחודשיים ל-ynet כי בכלל האירועים שתוחקרו עד כה לא נמצאה כוונת זדון מצד המפקדים באירועים שבהם נהרגו פלסטינים בלתי מעורבים.

 

מקורבי קצין שנחקר: "מקריבים אותו לעולם"

במצ"ח ובפרקליטות הצבאית מקווים שבניגוד למה שאירע אחרי מבצע עופרת יצוקה, הפעם מנגנוני הבדיקה והחקירה יעבדו מהר יותר כדי למנוע עינוי דין לקצינים מחד, ומאידך - להראות לקהילה הבינלאומית, כולל האו"ם, שצה"ל חוקר עצמו ללא איפה ואיפה. בין העבירות השונות שבהן עלולים הקצינים החשודים להיות מואשמים, אם החקירה תבשיל לכדי כתב אישום: מגרימת מוות ברשלנות או גרימת חבלה חמורה במקרים החמורים, ועד חריגה מסמכות עד כדי סיכון חיים, התרשלות ואי קיום הוראות במקרים הפחות חמורים.

אחרי הפגיעה בבית הספר של אונר"א בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחרי הפגיעה בבית הספר של אונר"א בעזה(צילום: AFP)

עוד נודע כי חלק מהקצינים הנחקרים בימים אלה קשורים למה שנראה כאחד מהאירועים המשמעותיים במבצע: חקירת מותם של 15 פלסטינים בבית הספר של אונר"א במהלך חודש יולי, אירוע שבמהלכו נורתה אש מאסיבית לעבר

המתחם בגלל בעיות תיאום בין הכוחות שעלולות להתברר כעבירות פליליות. חקירות נוספות העומדות במוקד של מצ"ח: הריגת ארבעה ילדים בחוף הדייגים ליד נמל עזה ומותם של שני נהגי אמבולנס פלסטיני, אחד בחאן יונס והשני בבית חאנון.

 

מקורבים לאחד הקצינים שנחקר בימים אלה אמרו ל-ynet: "הוא נתן את כל כולו למען הצלחת משימתו במבצע תוך סיכון חייו, ובטוח בחפותו. לא ייתכן שיקריבו לוחמים או קצינים זוטרים כמוהו במזבח הלגיטימציה הבינ"ל של ועדת שאבס, ולא יגיעו גם לבכירים. הוא בסך הכול מילא הוראות שקיבל ופעל לפי מיטב שיפוטו".

 

עו"ד עידן פסח, המייצג את אחד הקצינים, אמר: "מרשנו משתף פעולה באורח מלא עם רשויות החקירה לשם תחקור ראוי של האירועים במהלך מבצע צוק איתן. בשלב זה אנו מנועים מלהתייחס לפרטי החקירה ומקווים כי תסתיים במהרה ותוכיח כי מרשנו לא עבר כל עבירה פעל כשורה וללא רבב".

 

מדובר צה"ל נמסר כי "בצה"ל נחקרים בימים אלו אירועים אשר התרחשו במהלך 'צוק איתן', בהנחיית הפרקליטות הצבאית. לא ניתן לפרט אודות חקירות אלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הריסות בניין שהופגז על ידי צה"ל בעזה
צילום: AFP
מומלצים