שתף קטע נבחר

תמה המלחמה הארוכה ביותר של ארה"ב

מלחמת אפגניסטן הסתיימה פורמלית. אולם בפועל יישארו עוד 13,500 חיילים זרים, בהם 11,000 אמריקנים, בשטחה החל מ-2015. עם עזיבת החיילים - בדומה ליציאת הכוחות מעיראק - עולה כעת השאלה: האם יצוץ דאעש אפגני?

מלחמת אפגניסטן, המלחמה הארוכה בהיסטוריה האמריקנית, מסתיימת היום (יום א') באופן פורמלי, עם סיום מעורבותן של ארה"ב ושל נאט"ו בלחימה פעילה - שתעבור כעת לאחריות הצבא האפגני.

 

עוד בחדשות בעולם :

אש במעבורת ליד יוון: מאות לכודים על הסיפון

מפקד איראני בכיר נהרג בקרב עם דאעש

היסטוריה במישיגן: שופט עיוור ראשון בעליון

 

כוחות ארה"ב ונאט"ו קיימו היום טקס הורדת הדגלים במטה בקאבול שבו ציינו את סיום המלחמה, אולם 13,500 חיילים זרים יישארו על אדמת אפגניסטן החל מ-1 בינואר, 11,000 מהם אמריקנים, בתפקידי הדרכה וייעוץ.

טקס סיום שנערך בקאבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טקס סיום שנערך בקאבול(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
כמו מעצמות אחרות לפניה, באחרונה ברית המועצות, גם האמריקנים יוצאים מאפגניסטן עם הזנב בין הרגליים - אמנם לא מובסים כמו הסובייטים - אבל מבלי שגרמו למפלת הטליבאן ולא להכנעת אל קאעידה, שאולי סולקה ממדינה זו אבל הקימה שלוחות בעיראק, בסוריה, בתימן ובאפריקה.

 

ארה"ב פלשה לאפגניסטן זמן קצר לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001, אבל די מהר העבירה את הלחימה לעיראק והמלחמה באפגניסטן נדחקה הצדה. אולם עזיבת המדינה נעשתה בדרך שקולה יותר מאשר הדרך שבה יצאו הכוחות האמריקניים מעיראק.

חיילים אמריקנים באפגניסטן  (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים אמריקנים באפגניסטן (צילום: AP)
עזיבת האמריקנים את עיראק מבלי להשאיר כוחות ייעוץ ותמיכה - בעיקר בשל התנגדות ראש הממשלה הקודם נורי אל-מאליכי להעניק חסינות ללוחמים האמריקנים - גרמה בין היתר להתחזקות דאעש. כדי למנוע מצב דומה באפגניסטן, הצליחה ארה"ב לשכנע את האפגנים לחתום על הסכם חסינות שיאפשר לה להשאיר כוחות צבא במדינה. ההסכם נחתם עם הנשיא אשרף ראני, לאחר שקודמו חמיד קרזאי סירב להישארות כוחות אמריקנית במדינה.

 

בעקבות עליית דאעש בעיראק, אישר באחרונה הנשיא אובמה המשך הפעלת כוחות מיוחדים למלחמה בטרור באפגניסטן נגד הטליבאן ואל קאעידה - אם ינסו לשוב ולהתבסס במדינה. ארה"ב תמשיך לספק לפחות בשנתיים הקרובות סיוע קרקעי ואווירי ללוחמים האפגנים.

החיילים שיישארו ימנעו הקמת דאעש באפגניסטן?  (צילום: AP) (צילום: AP)
החיילים שיישארו ימנעו הקמת דאעש באפגניסטן? (צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בשיאה של המלחמה בשנת 2010 נלחמו באפגניסטן 140 אלף לוחמים אמריקנים ואחרים. בסך הכול השתתפו בצורה כזו או אחרת בקואליציה שבנתה ארה"ב למלחמה זו לא פחות מ-50 מדינות. במלחמה הזו נהרגו 3,500 חיילים זרים, ובהם 2,224 אמריקנים.

 

ארה"ב הוציאה טריליון דולר על המלחמה באפגניסטן וסכום נוסף של 100 מיליון דולר במאמצי השיקום של המדינה. ארה"ב רשמה הצלחות בשיפור חופש הביטוי והדמוקרטיה, ושיפור ברמת החיים, אולם הציבור האמריקני דרש להפסיק לבנות מדינה זרה ולהתחיל לשקם את הכלכלה האמריקנית. שבינתיים משתקמת יפה.

 

בטקס העברת האחריות המבצעית לצבא האפגני, אמר מזכ"ל נאט"ו גנרל ג'נס סטולטנברג, ש-350 אלף החיילים האפגנים מוכנים לקבל על עצמם את האחריות לביטחון המדינה. אך הביטחון עדיין לא קיים במדינה. לפי נתוני האו"ם נהרגו בשנה האחרונה יותר מעשרת אלפים אזרחים על ידי הטליבאן - בנוסף ל-5,000 הרוגים בקרב הצבא והמשטרה האפגנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אומרים שלום לאפגניסטן
צילום: EPA
מומלצים