שתף קטע נבחר

כצפוי: הריבית לחודש ינואר תישאר ללא שינוי

זה החודש הרביעי ברציפות שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל משאירה את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25%. הסיבה העיקרית היא הנתונים הכלכליים שהתפרסמו בשבועות האחרונים, המצביעים על התאוששות מסוימת בקצב הפעילות הכלכלית במשק מאז מבצע צוק איתן. גורם נוסף - ריבית נמוכה מגבירה את לקיחת המשכנתאות ומעלה את מחירי הדירות

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להשאיר את הריבית במשק חודש רביעי ברציפות ללא שינוי, ברמה של 0.25%. זאת לאחר שבחודשים אוגוסט וספטמבר הפחית בנק ישראל את הריבית פעמיים רצופות בשיעור כולל של 0.5%, ומאז חודש אוקטובר 2011 הוא ביצע כבר 12 הפחתות ריבית בשיעור מצטבר של 3%.

 ( ) ( )

כתבות נוספות בנושא הריבית :

 

הסיבה העיקרית להשארת הריבית לחודש ינואר ללא שינוי היא הנתונים הכלכליים שהתפרסמו בשבועות האחרונים, המצביעים על התאוששות מסוימת בקצב הפעילות הכלכלית במשק מאז מבצע צוק איתן. המדד המשולב למצב המשק שמחשב בנק ישראל עלה בנובמבר ב- 0.1% ובארבעת החודשים האחרונים התייצב קצב גידולו ברמה גבוהה מעט יותר מזה שנרשם בארבעת החודשים הקודמים. יצוא הסחורות גדל בחודשים ספטמבר-נובמבר בשיעור שנתי של 8.7%. שיעור האבטלה ירד בנובמבר ב- 0.1% בהמשך לירידה חדה-יחסית של 0.6% שנרשמה באוקטובר.

 

ריבית נמוכה יותר מקטינה את עלויות היצרנים וגורמת להגדלת הביקושים, ובכך היא מסייעת להגברת הפעילות במשק. אולם הנתונים האחרונים על מצב המשק מאפשרים כאמור לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית האחרונה שנותרה עדיין ברשותו למועד מאוחר יותר.

 

גורם נוסף שתרם הפעם להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא העלייה במחירי הדיור. אחרי חודשיים של ירידות מחירים, התהפכה שוב המגמה ובחודש אוקטובר נרשמה עלייה חדה יחסית של 1.4% במחירי הדירות. במנחים שנתיים, גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.5% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

אחד הגורמים שאפשרו גם החודש לבנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי הוא העלייה הנוספת שנרשמה בשער הדולר מול השקל מאז החלטת הריבית בחודש שעבר. ריבית נמוכה יותר תומכת בהחלשת השקל, דבר שבנק ישראל מעוניין מאוד שיקרה כדי לסייע ליצואנים. אולם בחמשת החודשים האחרונים השקל נחלש במידה ניכרת מול הדולר גם ללא התערבות יוצאת דופן של בנק ישראל, בעיקר בשל התחזקותו של המטבע האמריקאי בעולם. גם העלייה הגדולה בשער הדולר מול השקל מאפשרת כעת לבנק ישראל לדחות את הפחתת הריבית הנוספת למועד מאוחר יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג
צילום: מוטי קמחי
מומלצים