שתף קטע נבחר

קרב ההישרדות של ערוץ 10: תמונת מצב

השעון מתקתק: אם לא יימצא פתרון, בעוד כ-48 שעות עלול ערוץ 10 להיסגר. העובדים: נתניהו מתעלם מהמשבר

אם לא יימצא פתרון ביומיים הקרובים, ב-1 בינואר יצפו תושבי ישראל בשידורי ערוץ מסחרי אחד בלבד - ערוץ 2, בעוד ששידורי ערוץ 10 יגיע לקיצם לאחר 13 שנות קיום, מהם שבע שנות מאבק והישרדות. בינתיים, ממשיכים הצדדים להתכתש מילולית, וועד עובדי הערוץ מגבש צעדי מחאה בימים שנותרו עד לסגירה. הערב החליטו עובדי הערוץ שלא להחשיך את המסך, כפי שהיה אתמול בלילה, ובמקום זאת מצורף סרטון הסברה של העובדים לכל מבזק.

 

לכתבות נוספות בנושא ערוץ 10

 

ערוץ 10 קם ב-27 בינואר 2002, ונמצא בשליטת יוסי מימן (51%). ארנון מילצ'ן מחזיק ב-24%, ושאר המניות (25%) מוחזקות בנאמנות לצורך מכירה, מאז שהחליט רון לאודר לוותר על אחזקותיו בערוץ בסוף 2013. חובותיו של הערוץ עומדים כעת על כ-60 מיליון שקל למדינה. מנכ"ל הערוץ בקדנציה שניה שלו הוא יוסי ורשבסקי, וגולן יוכפז הוא מנכ"ל חדשות 10.

 

שרשרת של איומי סגירה 

החל משנת 2007 נשמעו באמצעי התקשורת איומים על סגירת הערוץ, גם מצד הרשות השנייה וגם מצד בעלי הערוץ, שצברו הפסדים רבים מיום הקמתו.

 

 

באמצע יולי 2009 הודיע מנכ"ל ערוץ 10 כי קופת הערוץ תספיק לחודש ימים ולאחר מכן יפסיק הערוץ את פעילותו. לאחר הפגנת העובדים מול הכנסת בירושלים, הוחלט שלא לסגור את הערוץ. כמו כן הוחלט על החזר מרבית החובות של הערוץ, כ-35 מליון שקל, ב-2012.

 

בינואר 2010 החליטה מועצת הרשות השנייה על הארכת זיכיון הערוץ במסגרת תנאים שנקבעו ופורטו בחוק, לפיהם על הזכיין להשלים את החוסרים שצבר במהלך שנות הזיכיון.

 

בדצמבר 2011, ועדת הכלכלה של הכנסת דחתה את ההצעה לאפשר פריסת תשלומי החובות של ערוץ 10, ואז הודיע מנכ"ל ערוץ 10, יוסי ורשבסקי, כי "הערוץ יוחשך ב-27 בינואר 2012, 10 שנים בדיוק מיום הקמתו". לבסוף נקבע כי הערוץ יקבל זיכיון עד ל-2013, ואיום הסגירה הוסר.

 

בדצמבר 2012 שבו איומי הסגירה, אבל לבסוף הערוץ הסכים לחתום על הסכם פריסת החובות כלפי המדינה וכלפי גופים נוספים, בנוסף להלוואה שהמדינה תגיש לערוץ בסך 65 מיליון שקל. בסופו של דבר נקבע כי הערוץ יוכל לשדר עד 31 בדצמבר 2014, כשינוסח הסכם מחודש להחלפת הזכיינות ברישיון קבע או בהארכת זכיינות הערוץ. דברי ההסכם היו אמורים לבוא לכדי הצעת חוק, אך הצעה זו נתקלה בסחבת בשל פגרת הבחירות של הכנסת.

 

הוויכוח: האם הועברו 36 מיליון שקל?

לגילגול הנוכחי של המאבק שותפים מנכ"ל ערוץ 10 ורשבסקי, יו"ר הרשות השניה אווה מדז'יבוז', וראש הממשלה בנימין נתניהו, שמתפקד עד לאחר הבחירות והקמת הממשלה החדשה כשר התקשורת. כל אחד מהם נלחם על תדמיתו ויוקרתו, כשהשיקול הציבורי משמש בפיהם כסיסמא.

 

בינתיים, ועד העובדים של ערוץ 10, בראשו מתן חודורוב, החליט לעשות מעשה והחשיך אתמול את המסך בין 23.00 ל-6.00 בבוקר היום, וביטל את שידורי התוכניות "היום שהיה", "לילה כלכלי" ו"צינור לילה". האצבע המאשימה של ועד העובדים הופנתה כלפי נתניהו.

 

 

חודורוב כתב לעובדים: "המהלך החריג של החשכת המסך נובע מהתעלמותו המתמשכת של בנימין נתניהו מהמשבר החריף בתולדות הטלוויזיה המסחרית בישראל. אנו מקווים שתימצא בדחיפות הדרך הראויה לשמור על חופש העיתונות בישראל, ולהביא את ערוץ 10 לחוף מבטחים".

 

להחשכה קדמה החלפת מהלומות מילוליות בין ורשבסקי, שאינו מוכן לסגת מדרישתו לקבל רישיון כהמשך לשידורי הערוץ, למדז'יבוז, שמסרבת להפעיל את סמכותה ולתת לו רשיון, ומתעקשת על כיסוי חוב הערוץ מבלי התנייה שפירעון החוב יביא בעקבותיו אישור לשידורי הערוץ מתוך רישיון.

 

לטענת ערוץ 10, במוצ"ש האחרון נפגשו ורשסקי ומדז'יבוז' והסיכום ביניהם היה שערוץ 10 מעביר אור לבוקר יום ראשון 36 מיליון שקל, חובו לרשות השניה, ובתמורה לכך לא תחלט הרשות השניה את הערבויות שהפקיד, והוא יוכל להמשיך לשדר מבלי חשש סגירה.

 

גורמים בערוץ 10 הסבירו, שורשבסקי הציע להפקיד את הכסף בחשבון נאמנות, ולאחר שהרשות השניה לא הסכימה, הודיע כי הכסף נמצא בבנק לאומי והרשות יכולה למשוך אותו מהחשבון. הרשות השניה טוענת, לעומת זאת, כי לא הגיע כל סכום ב"העברת זהב", המתבקשת בעת העברת סכומים גבוהים על פי החוק. מכיוון שכך, הוחלט ברשות השניה לחלט את הסכום מתוך כספי הערבויות, שנמצאים בידי הרשות השניה, ועומדים על 43.5 מיליון שקל. ואכן, ביום ראשון אחר הצהריים הודיעה הרשות השניה כי תחלט את הערבויות, ואכן ביום שני בבוקר נתנה הוראה למשיכת 36 מיליון שקל.

 

בכיר בערוץ 10: יו"ר הרשות חוששת מנתניהו

אנשי ערוץ 10 טוענים, כי החלטת הרשות השניה נובעת מהתערבות פוליטית מצד נתניהו, שלדבריהם מתנגד להענקת רשיון לערוץ. "אני יכול להבין את יו"ר הרשות השניה אווה מדז'יבוז'", אמר גורם בכיר בערוץ. "היא מינוי של גלעד ארדן וחדשה בתפקיד, ומתפקדת ללא מנכ"ל.

 

צרות גם ברשות השנייה

 

"היא חוששת מנתניהו, שמתפקד גם כשר התקשורת עד לאחר הבחירות, כי היא שומרת על כסאה. האינטרס של ביבי הוא לא לאשר לערוץ 10 רשיון, כפי שהערוץ דורש, כי הוא מנסה ליצור מצב של תלות מוחלטת של הערוצים המסחריים ושל הטלוויזיה בכלל בו.

 

"זו תקופת בחירות והאינטרס הברור שלו הוא שלא יוציאו עליו רפש, אלא יחזקו אותו. לכן הוא הקפיא את החוק לפיצול ערוץ 2 עד לאחר הבחירות, וב'קשת' ו'רשת' יודעים, שאם יפעלו נגדו בשידורי הבחירות, הוא יפצל אותם לאחר הבחירות, והם חוששים מזה.

 

"נתניהו רוצה שהתקשורת תהיה ה'טאטאלה' שלו, לכן הוא רוצה רק גופים שמשדרים בזיכיון, שהם גופי תקשורת תלויי פוליטיקה, מוגבלים בזמן ונדרשים לעמוד במחויבויות ודרישות. זיכיון עבור ערוץ 10 הוא מכת מוות, אף משקיע לא ייכנס לכאן".

 

הגורם הבכיר הדגיש: "ערוץ 10 עומד בתנאים לקבלת רשיון, ולא מוכן לחשוש מנתניהו כמו הרשות השניה. אוי לערוץ שמסכים להיות שפוט של ראש הממשלה בתקופת הבחירות. זה לא התפקיד של ערוץ שמשרת נאמנה את הציבור. התקפלנו, העברנו את הכסף לבנק לאומי בלי התנייה לקבלת רשיון, והרשות השניה שיחקה בנו בכחש. הפעם לא נוותר, רק רשיון יניח את דעתנו".

 

ברשות השנייה מגיבים: שומרים על האינטרס הציבורי 

את הטענה, כי מדז'יבוז' חוששת מנתניהו, מפריכים גורמים ברשות השניה. "לא בסמכותו של השר ולא בסמכות ראש הממשלה לפטר את יו"ר הרשות השניה. הרשות היא ריבונית, רגולטורית, שומרת על האינטרס הציבורי ולכן אין בסיס לטענות".

 

מהרשות השניה נמסר בתגובה: "הנהלת ערוץ 10 עסקה בחודשים האחרונים בספינים ובהפרחת כותרות שווא במקום להיענות להצעות הפתרון שהונחו לפתחם. הרשות היא זו שקידמה לאורך החודשים האחרונים את צאתו של הערוץ לרישיון, ולראייה הדיון האחרון בוועדת הכלכלה ובמועצת הרשות השנייה בו ניתנו הקלות משמעותיות במחויבויות התוכן עם היציאה לרישיון.

 

"כדי שהמדינה תעניק רישיון ל-15 שנים, על כל גוף מסחרי לעמוד בתנאי סף-חוקיים, עסקיים וציבוריים, וכל עוד הערוץ אינו משלם את חובו בגין דמי זיכיון ודמי הפצה על סך 36 מיליון שקל ומציג יכולת כספית וכלכלית לקיום שידורו, אין כל אפשרות חוקית או ציבורית לקיים דיון בבקשת הרישיון שהוגשה על ידו.

 

"מכיוון שלא התקבל כל תשלום מטעם הערוץ בידי הרשות השנייה, הופעלה הוראת חילוט לערבויות בהתאם להחלטת מועצת הרשות השנייה. לצערנו, הנהלת הערוץ, אשר על כתפיה מונחת האחריות גם לעתידם של העובדים ומשפחותיהם, בוחרת להמשיך לדרוש רישיון במקום לבקש את הארכת הזיכיון בתקופה קצרה ואף עושה שימוש אסור במסך הערוץ להעברת מסרים מטעם ההנהלה ובעליו. אנו בטוחים שאילו הייתה לערוץ דרך לגייס את תשלום החובות - היתה עושה כן".

 

במשרד התקשורת ביקשו שלא להגיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים