שתף קטע נבחר

זה הזמן: מיחזור משכנתאות בהליך מזורז

המהלך של משרד הבינוי ובנק ישראל יוצא לדרך: הבנקים יאפשרו מחזור משכנתאות לזכאי משרד הבינוי בהליך מזורז. היקף ההלוואות עומד על 18 מיליארד שקל והחיסכון הצפוי ללווים: יותר מ-250 מיליון שקל. המפקח על הבנקים: "יכול להיות שזה יהיה טריגר למחזור כלל המשכנתאות"

עכשיו זה רשמי: הבנקים יאפשרו מחזור משכנתאות לזכאים, בעידוד משרד הבינוי ובנק ישראל.

 

על פי התוכנית להליך מזורז למחזור או פירעון משכנתאות ללווים שנטלו משכנתת זכאות מהמדינה (הלוואות מכוונות), ניתן יהיה לפרוע את ההלוואה במהלך חצי השנה הקרובה בבנקים, כאשר העמלה היחידה שתיגבה היא עמלת שינוי תנאי ההלוואה והיא לא תעלה על 120 שקל.

 

הלוואת המחזור תינתן בריבית קבועה צמודת מדד (בהתאם לשיעור הריבית הממוצעת שמפרסם בנק ישראל ובהתאם למשך ההלוואה) .

 

כאמור, ניתן יהיה לבצע פירעון מוקדם או באמצעות מחזור משכנתא – כלומר נטילת הלוואה חדשה בתנאים טובים יותר, או באמצעות ההון העצמי של הלווה. בבנק ישראל מדגישים כי שימוש בהון העצמי (ללא נטילת הלוואה חדשה) שקול להשקעה אלטרנטיבית חסרת סיכון בתשואה ריאלית של 4%.

 

נכון לסוף יוני 2014, יתרת ההלוואות המוכוונות הסתכמה בכ-18 מיליארדי שקל בכ- 126 אלף הלוואות. מאומדן גס עולה כי בהנחה שכמחצית מהלווים ייענו למהלך וימחזרו את הלוואותיהם, החיסכון ללווים הינו בסדר גודל של כ- 250 מיליון שקל. על פי הנתונים, רוב ההלוואות נעות כיום סביב ה-80 אלף שקל. 

 

בשיחה עם עיתונאים אמר היום מנכ"ל משרד הבינוי, שלמה בן אליהו: "אנחנו לא משנים פה איזה חוק או משהו, זה פשוט מיצוי הזכויות. אנחנו אומרים - פראייר מי שלא ממחזר את המשכנתא. יש רבע מיליארד שקל לפחות שהציבור צריך לקחת אותו, אם מדברים על הורדת יוקר המחיה - מה יותר פשוט מזה. אני חושב שזה מחויבות של השלטון, זה לא ציבור של העשירון העליון ואם אפשר להקל את החיים שלו - צריך לעשות את זה".

 

טריגר למחזור כלל המשכנתאות

ברקע הדברים נציין כי במהלך השנים, מדינת ישראל העמידה למשתכנים, רוכשי דירה ראשונה, מענקים והלוואות מוכוונות, כחלק ממדיניות הסיוע בדיור. שיעור הריבית בהלוואות המדינה לזכאים עד לשנת 2012 עמד על 4%, צמוד למדד. היות שבמהלך השנים חלה ירידה משמעותית בריבית הממוצעת של ההלוואות לדיור הצמודות למדד, והיות שהפירעון המוקדם של הלוואות המדינה אינו כרוך בתשלום הפרשי היוון, גדלה באופן ניכר כדאיות הפירעון המוקדם של אותן משכנתאות, בעיקר באמצעות מחזור הלוואה ולקיחת הלוואה חדשה בשיעורי הריבית הנהוגים כיום.

 

יש לציין כי המדינה משלמת מדי שנה כ-170 מיליון שקל, לבנקים על תפעול מערך ההלוואות הללו, ופירעון ההלוואות על פי התוכנית החדשה, יחסוך עשרות מיליונים מדי שנה שמועברים לבנקים. כמו כן המהלך  הוא יגדיל את הכנסות המדינה כתוצאה מהחזר ההלוואות.

 

על פי תנאי הסף של המהלך החדש למחזור הלוואה במסלול המהיר, נדרש כי ההלוואה המוכוונת המקורית שהועמדה ללווה נושאת שיעור ריבית ריאלית של 4% או יותר, כאמור. עוד נדרש כי ההלוואה נפרעה כסדרה, עד למועד המחזור וכן שיתרת ההלוואה ביום ביצוע המחזור (לא כולל עמלות פירעון מוקדם) לא תעלה על 75% משווי הנכס. 

 

אם ירצו בכך, הבנקים יוכלו להיענות גם לפניות של לווים שאינם עומדים בתנאי הסף.

 

לדברי המפקח על הבנקים, דודו זקן, כל הפרוצדרות הבירוקטיות קוצרו ונעשו בהליך מזורז. "אני שמח שהבנקים נענו לפנייתנו ויאפשרו לזכאים למחזר את המשכנתאות שניתנו להם על ידי המדינה". זקן הוסיף כי "יכול להיות שזה יהיה טריגר למחזור כלל המשכנתאות, אבל שם יש צורך לחשב כדאיות כלכלית וזה יותר מורכב".

 

המהלך ילווה בהצבת מחשבון באתר האינטרנט של משרד הבינוי, אשר נועד לסייע ללווים לבחון את כדאיות המחזור. בנוסף פרסם בנק ישראל כתובת דואר אלקטרוני לקבלת מידע בנושא זה: michzur@boi.org.il.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים