שתף קטע נבחר

סיסי ומצרים מתקרבים לחיזבאללה

המון דם רע יש בין מצרים הסונית לארגון הטרור השיעי, בוודאי מאז חשיפת חוליית הטרור הלבנונית שתכננה פיגועים במצרים לפני חמש שנים. אבל על רקע המאבק בדאעש והושטת היד של סיסי לאסד, לראשונה זה שנים נוצרת בין קהיר לנסראללה זהות אינטרסים מסוימת. עד לאן זה יכול להגיע?

"מצרים וחיזבאללה מסיימות שנים של עוינות". זו הייתה בשבועות האחרונים הכותרת הבומבסטית - והמופרזת, חשוב לומר כבר עכשיו - של העיתון הלבנוני "א-ספיר" המזוהה עם ארגון הטרור השיעי. "א-ספיר" ניסה להסביר מדוע דווקא עכשיו, כשהמזרח התיכון גועש, מצרים הסונית וחיזבאללה השיעי משדרים באופן יחסי על אותו גל, אחרי שנים רבות של "דם רע" בין הצדדים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

בין המדינה הערבית החשובה לארגון הטרור הלבנוני יש מתח מובנה, מעצם ההשתייכות העדתית השונה שלהם, אבל גם בשל העובדה שמצרים חתומה על הסכם שלום עם ישראל, שאותה שואפת חיזבאללה באופן רשמי להשמיד. אלא שבשנים האחרונות התחוללו התפתחויות שסיבכו עוד יותר את היחסים ביניהם.

שינוי הכיוון של סיסי בסוריה: "מצרים לא נוטה לטובת אף צד" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שינוי הכיוון של סיסי בסוריה: "מצרים לא נוטה לטובת אף צד"(צילום: AFP)

היחסים בין מצרים לחיזבאללה הגיעו לשפל בימי מלחמת לבנון השנייה, כשקהיר תחת שלטון חוסני מובארק האשימה את התנועה הלבנונית שגררה את ארץ הארזים למלחמה בלתי מוצדקת, ומבלי שלקחה בחשבון את ההשלכות. במבצע "עופרת יצוקה" בעזה בתחילת 2009 קרא מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה למצרים להתערב צבאית לטובת חמאס, מה שבקהיר נתפש כהתערבות בוטה בענייני מצרים.

 

שיא ההידרדרות היה עוד לפניהן: בשנת 2009 נעצרה במצרים חוליה של חיזבאללה בראשות סאמי שיהאב, והואשמה בתכנון פיגועי טרור בארץ הנילוס ובהברחת אמצעי לחימה לחמאס דרך מצרים. אנשי מובארק תקפו אז בחריפות את אנשי נסראללה ואת הפטרון האיראני שלהם. ב-2011, בשיא ימי המהפכה במצרים, הצליח שיהאב לברוח מהכלא יחד עם בכירים באחים המוסלמים ובחמאס, ובלבנון הוא הוצג לראווה בטקס רשמי של חיזבאללה בהשתתפות נסראללה, למרות מעמדו במצרים כאסיר נמלט.

 

בימי מורסי הייתה אווירת רגיעה מסוימת בין מצרים לחיזבאללה, אפילו התקרבות קלה, לפחות כלפי חוץ. שגריר מצרים בלבנון השמיע אז הצהרה לא שגרתית, שלפיה קהיר שואפת לקיים יחסים עם חיזבאללה, בהיותה ארגון שלא ניתן להתעלם ממנו. אבל ימים אחדים לפני שהודח הורה מורסי על ניתוק היחסים הדיפלומטיים עם סוריה של בשאר אסד, בן בריתו של חיזבאללה, על רקע מלחמת האזרחים שם, והפציר בחיזבאללה להפסיק מיד את מעורבותה במלחמה הזו.

מפגן כוח של חיזבאללה בביירות. את האסיר הנמלט הם לא יחזירו ()
מפגן כוח של חיזבאללה בביירות. את האסיר הנמלט הם לא יחזירו

"היום הקרח בין הצדדים אינו עוד גבוה כהר, הקשר בין הצדדים מושתת על יסודות חזקים ואיתנים", נכתב ב"א-ספיר". בעיתון מציינים כי כעת רואות מצרים וחיזבאללה עין בעין כמה סוגיות אזוריות: השמירה על ביטחון לבנון, המאבק בארגוני הג'יהאד העולמי, הדגש על מרכזיות הסוגיה הפלסטינית (חיזבאללה, לפי העיתון, מייעצת לפלגים הפלסטיניים לחזק את הקשר עם מצרים) והצורך לשמור על אחדות סוריה.

 

יותר מכול, נראה שמה שמקרב בין מצרים לחיזבאללה הוא הצורך לפתור את המשבר בסוריה והמאבק בארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) המתפשט בסוריה ובעיראק. בניגוד למורסי, שהחזיק בעמדה נצית כלפי המשטר הסורי של בשאר אסד, נשיא מצרים הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי מנסה להישאר בעמדה של "מתווך".

 

"מצרים אינה תומכת במשטר הסורי או באופוזיציה ואינה נוטה לצדו של אף אחד מהם", אמר א-סיסי בראיון באוגוסט האחרון, "העניין היחידי של מצרים הוא לשמור על האחדות הטריטוריאלית של סוריה ולהגן עליה מפני חלוקת המדינה". בשבועות האחרונים ניכר כי למרות הבעיות הרבות שאיתן מתמודד המשטר המצרי, הוא מנסה להתערב במשבר הסורי, וא-סיסי הכריז כי הוא מוכן לתת חסות לדיאלוג בין המשטר הסורי לאופוזיציה. בכירי האופוזיציה הסורית כבר התארחו בימים האחרונים בקהיר כדי לדון בדרכים לפתרון המשבר.

אסד פוגש חיילים מצבא סוריה בשבוע שעבר. הקרבה של מצרים לסעודיה מעוררת אצלו חשד (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
אסד פוגש חיילים מצבא סוריה בשבוע שעבר. הקרבה של מצרים לסעודיה מעוררת אצלו חשד(צילום: מתוך טוויטר)

כך או כך, דבר אחד ברור: א-סיסי אינו מדבר בפירוש על הפלתו של משטר אסד או על התערבות צבאית, אלא אך ורק על פתרון פוליטי, והדבר ודאי מקנה לו נקודות זכות בקרב חיזבאללה והמשטר הסורי.

 

בין קהיר לחיזבאללה נותרות עדיין סוגיות בלתי פתורות, כמו למשל גורלו של אותו סאמי שיהאב, ראש חוליית חיזבאללה במצרים, שנמלט מהכלא המצרי ומבוקש על-ידי מצרים. שמה של חיזבאללה שורבב גם לפרשה אחרת, שבמסגרתה מואשמים מורסי ובכירים אחרים באחים

המוסלמים בריגול ובקשרים אסורים עם משמרות המהפכה באיראן ובחיזבאללה. גם הקשר ההדוק של מצרים עם סעודיה מאז הדחת מורסי אינו מתקבל בעין יפה בחיזבאללה: הארגון ובני בריתו הסוריים רוחשים איבה לסעודיה, התומכת מספר אחת במורדים נגד אסד ומי שמחזיקה בעמדה הנצית ביותר כלפי המשטר הסורי.

 

אבל למרות המחלוקות, האינטרסים של הצדדים היום דומים הרבה יותר מבעבר, ויש מי שאומרים שהם ינסו - לפחות זמנית - לשים את חילוקי הדעות בצד. ימים יגידו אם זה אכן יקרה. הדרך, בכל אופן, נראית עדיין ארוכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא מצרים סיסי. "אני המתווך"
צילום: AFP
מומלצים