שתף קטע נבחר

השווקים בלחץ: השפל בנפט לא זמני

הנפט נסחר ברמה של פחות מ-50 דולר לחבית והשווקים בעולם מגיבים בתנודתיות ובירידות שערים. זו לא יוון שיוצרת חששות כבדים אלא דווקא מחיר הנפט משפיע בעיקר על כיוון המסחר ודוחף משקיעים להימנע מסיכונים ולחפש מקלט בנכסים מעוטי סיכון. למה הירידה במחיר הנפט לא צפויה להסתיים בקרוב וככל הנראה רק תחריף?

הבורסות בעולם מגיבות בתנודתיות לירידה המדאיגה במחיר הנפט. מדי יום בתקופה האחרונה נרשמת רמת שפל במחיר הנפט והיום הוא נסחר כבר ברמה של מתחת ל-50 דולר לחבית. המשקיעים בעולם רואים בבורסות מסכים אדומים.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

הנפט מסוג WTI נסחר היום במחיר של 49 דולר לחבית, בלאומי שוקי הון מציינים כי הירידה האחרונה במחיר הנפט מסמנת ככל הנראה מחזור על שלילי בהתהוות. (בראייה היסטורית מבחינים במחזורי על ארוכים במיוחד של שוק הנפט שאורכים תקופות ארוכות מאוד הנעות בין 15 ל-20 שנים).

 

יותר משמטרידה את העולם אפשרות של משבר נוסף נוסח יוון שעלול להשפיע על גוש האירו, השפל במחיר הנפט שנובע מעודף בתפוקה לעומת הביקוש, יוצר בעיקר את המגמה השלילית וחברות האנרגיה, המפיקות נפט, נאלצות לספוג הפסדים.

 

"הירידה החדה במחירי הנפט מעלה את החששות מפני האטה בכלכלה העולמית וכתוצאה מכך יש ריצה ל'נכסי מקלט' כמו אג"חים, דולר וזהב. גם השוק המקומי מושפע ממגמות אלו ולפי שעה נראה שהשינויים במחירי הנפט יכתיבו את המגמה בשווקים בזמן הקרוב", כך מעריכים בבית ההשקעות אפסילון.

 

המחיר צולל, ההיצע עולה

רוני יונסיאן, מנהל דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון מסביר מדוע לא מדובר בשפל זמני של מחיר הנפט, "התפתחויות טכנולוגיות חדשות מוסיפות להיצע הפוטנציאלי ולמעשה מהוות תקרה לעלייה חדה במחירי הנפט. לכך מתווספים גם גורמים פסיכולוגיים בדמותם של שחקנים ספקולנטים שרוכבים על המגמה השלילית", עוד מוסיף יונסיאן כי היכולת של חברות האנרגיה ושל המדינות להתאים את עצמן לירידה האחרונה במחירי הנפט בטווח הקצר היא נמוכה – מה שמעודד עוד יותר את המשך המגמה השלילית במחיר הנפט.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

כיצד יגיבו החברות והמדינות הנפגעות הישירות מהירידה במחיר הנפט? בהתייחס לחברות, מעריך יונסיאן כי בשלב הנוכחי ההון הריאלי של החברות המפיקות נפט עדיין נמצא במערכת, מה שלא מעודד ירידה במחירי הנפט. "נסיגת ההשקעות ההוניות תהיה איטית ותארך זמן רב", מעריך.

 

התלות גדולה מדי

המדינות שההכנסות שלהן תלויות באופן ניכר בייצוא הנפט עומדות בפני דילמה – מצד אחד יש להן אינטרס לחתוך את התפוקה כדי להוריד את היצע הנפט הגלובלי ובכך להביא לעליית מחירי הנפט. אך מצד שני הן כל כך תלויות בהכנסה מנפט שהן לא יכולות לוותר על הרווח שהן מפיקות מהזהב השחור בטווח הקצר ולכן הן לא ממהרות להוריד את התפוקה.

 

רק בסוף השבוע האחרון הודיעה איראן כי היא מתכוונת להעלות את התפוקה בחודש הקרוב וכך גם רוסיה דיווחה כי במהלך חודש דצמבר העלתה את קצב הפקת הנפט ב-0.3% ל-10.66 מיליון חביות ביום.

 

בלאומי שוקי הון מציינים כי ב-20 השנים האחרונות עם העלייה הגדולה במחירי הנפט, התלות של המדינות בהכנסות מנפט רק הלכה וגדלה לכן עכשיו המדינות האלה ימצאו קושי גדול מאוד לקצץ את התפוקה שלהן במטרה להוריד את היצע הנפט הגלובלי.

 

בנוסף מציינים כי לחלק מהמדינות בכלל אין ברירה אלא להגדיל את התפוקה כדי לפצות על הירידה בהכנסות מנפט (אחת המדינות האלה היא רוסיה). לכן, קשה יהיה לראות את מחיר הנפט מרים ראש בזמן הקרוב וככל הנראה לא מן הנמנע שירידת מחיר הנפט תהיה אפילו חדה יותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים