שתף קטע נבחר

יעלון: מקווה שמצ"ח לא תחקור את אירועי רפיח

שר הביטחון בהתבטאות חריגה בנוגע לחקירת הקרב בצוק איתן שבו נהרגו עשרות פלסטינים בלתי מעורבים. "זה אירוע מבצעי שהתקבלו בו החלטות כאלו ואחרות", אמר יעלון, "זה לא משהו שבודקים אותו בכלים פליליים"

שר הביטחון משה יעלון התייחס היום (ה') לאירועי הקרב ברפיח במהלך צוק איתן, קרב שבו נהרגו עשרות פלסטינים בלתי מעורבים לאחר שחמאס חטף את סגן הדר גולדין ז"ל. "אירוע גבעתי ברפיח לא נמצא בחקירת מצ"ח, ואני מקווה שאף אחד לא יחליט להכניס אותו לחקירת מצ"ח", אמר יעלון. "זה אירוע מבצעי שהתקבלו בו החלטות כאלו ואחרות, זה לא משהו שבודקים אותו בכלים פליליים".

 

יעלון אמר את הדברים במהלך יום עיון לזכרם של לוחם סיירת מטכ"ל עמנואל מורנו ז"ל ומפקד סיירת מטכ"ל לשעבר עודד ראור ז"ל. באירוע השתתף גם שמחה גולדין, אביו של סגן הדר גולדין. אירועי אותו בוקר נמצאים כעת תחת תחקיר של צה"ל, אולם טרם הוחלט על פתיחת חקירה רשמית.

 

 

הקולות הדרמטיים מאירועי 1 באוגוסט:

יעלון, היום (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
יעלון, היום(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

"עולה כעת השאלה של תחקירים וחקירות", אמר יעלון. "אחד המבחנים של מפקד זה מתן גיבוי לאנשיו. כמובן כל עוד הם לא סרחו. הדרך הנכונה לתחקר אירועים מבצעיים באופן שבו מתחזק האמון של אנשיך בך - גם אם נעשו טעויות מקצועיות או אחרות, המלחמה היא שדה האי-ודאות.

 

"התחקיר, לעומת החקירה, צופה אל פני העתיד. אתה רוצה ללמוד מהתרגיל או מהפעולה או מהקרב מה נכון ומה לא נכון, מה טוב ומה לא טוב, כדי להפיק לקחים ולהשתפר בעתיד. זו מהות התחקיר. לא סתם אנחנו אומרים שיש צורך בחיסיון לתחקיר, כדי שאנשים ידברו באופן חופשי וייקחו אחריות על טעויות שלהם.

 

"חקירה מחפשת אשמים. היא צופה פני עבר ומסתכלת אל העבר. יש מקרים שזה חיוני. אם מישהו, תוך כדי קרב, סרח, עד כדי עבירה פלילית – למשל ביזה, אונס, ירי בזדון על אישה או ילד או מישהו שהניף דגל לבן – יש בזה עבירה על הכללים, יש בזה היבט פלילי. זה המקום שבו חוקרים חקירת מצ"ח פלילית.

 

"הקו צריך להיות ברור מאוד. זה שנלחמת בגבורה לא הופך אותך לחסין מפני בדיקה שלא עברת עבירה פלילית. אתה יכול להיות גיבור ומצטיין, אבל סרחת. אז אין ברירה. מחננו צריך להישאר טהור".

הריסות רפיח אחרי חטיפת גופתו של הדר גולדין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הריסות רפיח אחרי חטיפת גופתו של הדר גולדין(צילום: רויטרס)
 

יעלון הוסיף: "אבל אם השאלה היא מבצעית לגבי החלטה של איגוף או הפעלת אש, תחקיר פיקודי ולא שום חקירה פלילית של מצ"ח. זה גיבוי לפקודים, כי ההסתכלות בעיניים פיקודיות על אירועים מהסוג הזה היא חשובה. אם אין צורך ואין חשד ואין חשש לזדון או למשהו שיש בו היבט פלילי, אין בכלל מה להכניס את ההוויה המבצעית לחקירה פלילית במקום לתחקיר.

 

"מתרוצצות עכשיו הרבה מאוד שמועות והרבה אמירות, למשל באירוע של חטיבת גבעתי באותו יום שישי ברפיח. האירוע הזה לא נמצא בחקירת מצ"ח. אני מקווה שאף אחד לא יחליט להכניס אותו לחקירת מצ"ח. זה אירוע מבצעי שהתקבלו בו החלטות כאלו ואחרות,

זה לא משהו שבודקים אותו בכלים פליליים. צריך לתחקר אותו בכלים פיקודיים כדי להשתפר בפעם הבאה. כל זה קשור לאמון".

 

"יום שישי השחור ברפיח" התרחש ב-1 באוגוסט, זמן קצר אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת אש בין ישראל לחמאס. בהיתקלות קטלנית נהרגו רס"ן בניה שראל, סמ"ר ליאל גדעוני וסגן הדר גולדין, שגופתו נחטפה. בעקבות זאת הפעילו חטיבת גבעתי, חטיבת השריון 401 ויחידות מובחרות אחרות אש כבדה על האזור במטרה למנוע את החטיפה, ולטענת הפלסטינים גרמו למאות הרוגים חפים מפשע.

 

בהקלטות שנחשפו בחודש שעבר ב-ynet נשמעים הקצינים מסתערים על מחבלים, מנסים לכבוש את מחנה חמאס, ותוקפים שוב ושוב את המסגד שבו הסתיימה מנהרת החטיפה עד שהגיעו למסקנה שלפיה סגן גולדין אינו בחיים. זה קרה אחרי שסגן איתן פונד נכנס למנהרה בעקבות חברו - והוציא משם את המדים של גולדין, שבהמשך שימשו בהליך קביעת היותו חלל צה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
יעלון, היום עם שמחה גולדין
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים