שתף קטע נבחר

המניות החזקות והמדאיגות של תחילת 2015

מה יעשה שוק המניות הישראלי ב-2015? כדי לקבל אינדיקציה טובה צריך להסתכל היטב על הביצועים של המניות בסקטורים השונים במהלך 2014. איזה ענף כיכב ובאיזה ענף האי וודאות והחששות ממשיכים להעיב? סיכום שנתי

שנת 2014 הייתה שנה מלאה תהפוכות בשוק המניות הישראלי. שנה בה מניות 'בטוחות' רשמו ירידות חדות, ולעומתן מניות שנחשבו לכאלה שהפוטנציאל בהן מוגבל, סיימו את השנה כמנצחות.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

 

בהשוואה למדדים בחו"ל, מצבנו היה דומה לשוקי המניות באירופה, שעלו במתינות. המנצח הגדול של 2014 הוא השוק האמריקני, שם עלו המדדים בין 10% ל-15% (כולל דיבידנדים). מי שהשקיע במדדים אלה בשקלים הרוויח עוד כ-14% כתוצאה מהתיסוף החד בדולר מול השקל.

 

בין המדדים הישראליים, מדד המעו"ף עלה במהלך השנה בכ-10.2% ואילו מדדי ת"א 75 ומדד היתר 50 רשמו השנה ירידות שערים של כ-9.8% וכ-11.5% בהתאמה. הגורם העיקרי להבדל בין התשואות שרשמו המדדים השונים היה מספר קטן של מניות מעו"ף שיש להן משקל משמעותי במדד, רשמו עליות של עשרות אחוזים והטו את הכף. בעיקר, מניות טבע, פריגו ובזק, שמשקלן הכולל עומד על כ-28% ממדד המעו"ף, ועלו בשנה זו בכ-64%, כ-24% וכ-33% בהתאמה.

 

ה"לוויתן" המדאיג

בפילוח ענפי בלטו באיתנותם במהלך השנה, סקטורי התקשורת והפרמצבטיקה, וגם מדדי ת"א טכנולוגיה ונדל"ן 15 חתמו בעליות שערים קלות (כ-0.9% כ"א). מנגד, שאר המדדים הענפיים חתמו בירידות שערים. ת"א ביומד צנח השנה בכ-34% ות"א נפט וגז ירד בכ-20%. מדד ת"א ביטוח ירד בכ-11% ומדד הבנקים השיל מערכו כ-6%. כל ענף וסיבותיו לעלייה או ירידה ב-2014.

 

סקטור האנרגיה התאפיין בשנה החולפת בתהפוכות רבות. בתחילת השנה נדמה היה שמדובר באחד הסקטורים האיתנים במשק, לאור החשיפה הנמוכה של הענף להאטה בצמיחה הכלכלית. גם הגדרתו של מאגר "לוויתן" כתגלית, היווה שלב נוסף בדרך לפיתוחו והפיח תקווה בקרב המשקיעים. אך לקראת סוף השנה, החל מחודש אוקטובר, המגמה התהפכה.

 

תחילתו של השינוי בסנטימנט נבע ממימוש רווחים, אך את התעצמותו ניתן היה לייחס לירידה התלולה שנרשמה במחיר הנפט. לקראת סוף דצמבר חלה החרפה נוספת, והחלטתו של הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, לבטל את הסדר הפשרה שגובש מול בעלי השליטה ב"לוויתן", הביאה לצניחה חדה במניות הענף. כיום, חששם העיקרי של המשקיעים בענף מתמקד בשאלת עיתוי תחילת הפיתוח של מאגר לוויתן.

 

הרגולציה הכבידה

הסקטור הפיננסי סיים את 2014 בירידות שערים. מדד מניות הביטוח איבד כ-11% מערכו ומדד הבנקים איבד כ-5.5%, כשברבעון האחרון רשם מדד הבנקים ירידה של כ-9.3%, לעומת עלייה קלה שנרשמה במדד המעו"ף.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הגורמים המשותפים שהעיבו על שתי הקבוצות בסקטור היו הירידה בריבית מחד, וההכבדה הרגולטורית מאידך. במבט קדימה, נראה כי האתגרים העומדים בפני הבנקים עדיין משמעותיים. הריבית הנמוכה צפויה להתחיל לטפס רק במחצית השנייה של 2015, וגם אז צפויה בה עלייה מתונה בלבד. גם בנושא הרגולציה לא צפויה הקלה.

 

גורמים קשים לעיכול

קבוצת מניות נוספת שבלטה לשלילה היא קבוצת מניות המזון. החל מסוף הרבעון הראשון של 2014, נסחרו מניות משווקות המזון בסנטימנט שלילי על רקע החרפת התחרות בענף. זו, באה לידי ביטוי בהורדת מחירים שגרמה לשחיקת שיעורי הרווחיות של החברות. בהמשך, העיבו על הענף הצפי להחלת חוק המזון, שנועד להגביר את התחרות בתחום.

 

בנוסף, צפויה הרגולציה החדשה להביא לסגירת סניפים רווחיים של חלק מהרשתות. במבט קדימה, נראה כי סקטור קמעונאות המזון ימשיך לסבול מהגברת התחרות, וצפוי להיות מושפע מהעלאת שכר המינימום הצפויה, בשיעור של 16% תוך שנתיים, וכן מחוק המזון שייכנס לתוקף כבר במהלך שנת 2015.

 

גם תחום הנפקות המניות לא רווה נחת ב-2014. בכל השנה חמש חברות בלבד הונפקו ואף אחת מהן לא הצליחה לרשום תשואה חיובית עד לסוף חודש דצמבר.

 

ומה יהיה ב-2015? בתקופה הקרובה סביר כי יימשכו המגמות המרכזיות אותן מנינו בסקטורים. משווקות המזון ימשיכו להילחם בתחרות על הצרכן, במחיר ירידה ברווחיותן. ההכבדה ברגולציה צפויה להמשיך ולהשפיע על הסקטור הפיננסי בעוד סביבת הריבית הנמוכה תעיב על תוצאות הבנקים. לעומת זאת בתחום הפארמה, נראה כי מזלן של החברות ימשיך להאיר. לגבי סקטור האנרגיה, חוסר הוודאות גדול והמשך ההתפתחויות תלוי במידה רבה במהירות בה יגיעו הצדדים להסדר. שנת השקעות מוצלחת!

 

הכותבים הם האנליסט מנחם קומר ואיל קאופמן מנהל תחום אנליזה במערך הייעוץ של לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים