שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מתחת לאפס: קור עז, והשלג חוזר לירושלים

בלילה ובבוקר התמודדו בבירה ובצפת עם טמפרטורות מקפיאות. "שם גרביים כפולים, גטקס וחרמונית", סיפר עובד בגן החיות התנ"כי. המשטרה נערכת לסגירת כבישים 1 ו-443. בצפון המושלג מחכים למטיילים. ואיפה לא לומדים הבוקר?

0 מעלות בירושלים, מינוס מעלה בצפת: זה הקור העז שהרגישו הלילה והבוקר (ו') תושבי הערים עם הגעת חזית קרה נוספת לאזורנו. גם השלג צפוי לחזור לירושלים - שם לא יתקיימו לימודים. גם באזור הנגב ובשומרון השלג עשוי להיערם, ובחברון אף צפויים לראות כמויות נכבדות יותר מהפלא הלבן. הבוקר ירד מעט שלג בצפת ובמקומות נוספות בצפון.

 

באגף התנועה מבקשים מנהגים להימנע מנסיעה בכבישים 1 ו-443 מירושלים וממנה עקב השלג והקרה שצפויים באזורים אלו. אם יירד שלג או יצטבר קרח בכבישים, באגף התנועה מתכננים לסגור את הכבישים לתנועת כלי רכב. כמו כן, ברשות המים פנו לציבור וביקשו להשאיר ברז מטפטף במהלך הלילה במקומות שבהם צפויה הטמפרטורה לצנוח מתחת לאפס כדי למנוע קיפאון ופיצוצים בצנרת.

 

 בשעה שהירושלמים יתחממו בבתים, יש בעלי מקצוע שתפקידם מחייב אותם לעבוד בשטח גם במהלך גל הקור הקיצוני. רס"ל שלומי הרוש מכבאות והצלה ירושלים מספר: "כבר יומיים שאני במשמרת והיום נשארנו במשמרת נוספת. אנחנו קודם כל מתלבשים בכמה שכבות. יש לנו חליפת תקיפה נגד השריפות שגם מחממות. קיבלנו ביגוד תרמי שסיפקו לנו שאנו הולכים איתו".

 

הרוש אמר כי בשנה שעברה היו תנאים קשים הרבה יותר ולפחות הפעם העבודה נוחה יותר עד כמה שאפשר. "אין לנו שום פריבילגיה לשום דבר. בכל קריאה ובכל תנאים ובכל מזג אוויר לכאן ולכאן ניתן מענה ותמיד נגיע ולעבור את כל הקשיים".

מוכנים לכל קריאה. צוות כבאות והצלה בירושלים (צילום: כבאות והצלה ירושלים) (צילום: כבאות והצלה ירושלים)
מוכנים לכל קריאה. צוות כבאות והצלה בירושלים(צילום: כבאות והצלה ירושלים)

על מהלך המשמרת הוא מספר כי "במהלך הלילה אנחנו יכולים לצאת לעשרות קריאות. הקור גורם לדליפות של גז אז יש לנו המון קריאות וגם שריפות של ארונות חשמל בדירות ותנורי חימום. אנחנו יוצאים לאירוע וחוזרים. נרטבים, נכנסים עושים אמבטיה חמה, מחליפים בגדים ומוכנים למשימה הבאה".

 

פרמדיק מד"א רפאל הרבסט מספר כי חלק ניכר מההכנות לקור מתחברות לדאגה למי שנשאר בבית: "הכנו את הבית לקראת האירוע כדי שאדע שכשאני בחוץ האישה והילדים בסדר ויש אוכל, ביגוד חימום וכל מה שצריך. מבחינת המשמרת יש לנו תיק מוכן בידיעה שלא בטוח שנסיים בזמן את המשמרת עם ביגוד חם וציוד".


כמה גשם ירד בסערת ינואר?

כמה גשם ירד בסערת ינואר?
תחנה משקעים במ"מ מתחילת הסערה משקעים מתחילת ינואר משקעים מתחילת העונה ממוצע לתקופה המקבילה ממוצע לעונה כולה
נהריה 52 97 318 105% 53%
חיפה 55 81 289 103% 54%
כפר הס 47 116 342 114% 56%
תל אביב 51 86 369 126% 63%
בית דגן 62 97 435 164% 83%
מירון 135 148 410 110% 48%
מטולה 116 163 406 109% 47%
צפת 5 106 338 110% 50%
צמח 48 65 220 129% 58%
ירושלים 54 75 325 150% 61%
ערד 15 15 63 126% 68%
באר שבע 23 24 63 126% 68%

 

לדברי הרבסט, "אחד הדברים שמאפיינים את העבודה שלנו זה החברויות הטובות שיש בעבודה. אנחנו יודעים שהולכים לעבור מצבים קשים ביחד וזה מחמם ועוזר לעשות את העבודה כמו שצריך. אתמול עבדנו מ-7 בערב עד 7 בבוקר. לא יצא לנו לנוח יותר מ-10 דקות".

 

מי שעוד מסייר בשטח במהלך הלילות הקרים הם נערים משועפט שהקימו סיירת מתנדבים שעוזרת ומסייעת לתושבים במהלך הסופה. מדובר בקבוצה שהתארגנה במסגרת החטיבה לקידום נוער בעיריית ירושלים.

סיירת הנערים של שועפט בעיריית ירושלים (צילום: קידום נוער עיריית ירושלים) (צילום: קידום נוער עיריית ירושלים)
סיירת הנערים של שועפט בעיריית ירושלים(צילום: קידום נוער עיריית ירושלים)

"הם התארגנו ביחד עם עוד תושבים שהקימו מוקד חירום אזרחי והם מבצעים במהלך הלילה סיורים ובודקים אם יש אנשים בבתים שצריך לסייע להם", הסביר מנהל קידום נוער בעירייה צחי גולן.

 

מאיר מלול מתכונן למשמרת האבטחה שלו בגן החיות התנ"כי בירושלים ומספר על ההכנות: "גן חיות באופן כללי זה אזור קר וכשיש גל קור אז ממש קר שם. זה מסדרון רוח, והרוחות חזקות, אבל אין מה לעשות - צריך לעבוד".

 

"קודם כל מתלבשים טוב. זה כולל גרביים כפולים, גטקס וחרמונית שגן החיות מספק לנו", מספר מלול. רוב הזמן אנחנו במחסה, בבוטקה עם חימום. אבל במהלך כל הלילה אנחנו יוצאים לסיורים בגן החיות. אז שותים לפני זה משהו חם".

 

על הדרך שבהן החיות מעבירות את הקור הוא מסביר כי מחממים להן את התצוגות. את התנינים מוציאים מהמים ושמים אותם במתחם מחומם. לרוב החיות יש סוג של בית עם קש יבש, חימום ומחסה מהרוח".

 

בצפת למודי ניסיון משנים קודמות ורבים מהתושבים העדיפו הלילה לא לצאת מהבתים כדי לא להחליק על השלג שהפך עם רדת החשיכה לקרח חלקלק.

מפנים שלג בירושלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפנים שלג בירושלים(צילום: EPA)

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

כבישים חלקים בצפת (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
כבישים חלקים בצפת(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

"בשנה שעברה זה נגמר עבורי בנס", שחזר זאב משכונת איביקור בצפת, אחת השכונות הגבוהות בעיר. "במדרגה האחרונה החלקתי ונפלתי חזק על הישבן. למזלי זו הייתה מכה יבשה, אם כי כואבת".

 

"השנה נשתדל לא לצאת אם אין משהו הכרחי", הוסיף זאב. "יש לנו שלוש מדרגות ביציאה מהבית, ייבשנו אותן ושמנו עליהן סמרטוטים. אני מקווה שהיום זה כבר יהיה פחות מסוכן ואפשר יהיה ללכת לבית הכנסת בליל שבת".

 

בגזרה החינוכית, היום לא יתקיימו לימודים בירושלים בבתי הספר, גני הילדים, מעונות היום, החינוך המיוחד והמשפחתונים. גם האוניברסיטה העברית הודיעה על ביטול הלימודים.

 

והיכן עוד לא ילמדו?

אפרת.

גוש עציון למעט היישוב קידר.

מבשרת ציון.

ביתר עילית.

הר אדר

קריית יערים

בית אל

מועצה אזורית דרום הר חברון: תלם, אדורה, כרמל, מעלה חבר, בית חגי, מעון, אביגיל, סוסיא, מצפה יאיר, יתיר, נגוהות, עתניאל.

ערד.

במועצה האזורית מטה יהודה תתקבל החלטה בשש בבוקר

במועצה האזורית מטה בנימין יפרסמו הודעה בשעה שש וחצי בבוקר.

בצפת הלימודים יחלו בשעה 9:00.

במכללה האקדמית בצפת לא יתקיימו לימודים.

 

חגיגה לבנה ברמת הגולן

בינתיים ברמת הגולן סופרים כ-20-10 ס"מ של שלג ואזרחים מכל רחבי הארץ נוהרים לאזור על אף סגירת הכבישים לכיוון צפון רמת הגולן. חלקם הגיעו ברכבי שטח ונסעו דרך השדות ואחרים עקפו את המחסומים בתחבולות שונות.

 

כך או כך עשרות מכוניות כבר קישטו אתמול את שולי הכבישים, שחלקם עוד היו חסומים חלקית והיום צפויים להגיע לגולן עשרות אלפי מטיילים. במשטרה ערוכים לקלוט את עשרות האלפים שיגיעו ומזכירים כי העצירה בשולי כבישים מסוכנת וכן קיימת סכנת החלקה. בנוסף, הזכירו כוחות הביטחון כי אסור לחצות גדרות ברמת הגולן מחשש למוקשים.

 

חלק מהאזרחים שהגיעו לרמת הגולן הגיעו עם גלשני עפיפון וגלשו על פני השדות הרחבים ועטויי השלג. בעליות לתל בנטל, אזור שכבר היה מפולס יחסית, הגיעו בני משפחת שטוב, האב ניר והבנים זיו וגיל מחדרה. השלושה הביאו עמם גלשנים, טיפסו במעלה הבנטל וגלשו בהנאה למטה.

גולשים בשלג ברמת הגולן (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
גולשים בשלג ברמת הגולן(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

גם הפרות מתרגלות לשלג על האדמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם הפרות מתרגלות לשלג על האדמה(צילום: רויטרס)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: דוברות המועצה האזורית רמת הגולן) (צילום: דוברות המועצה האזורית רמת הגולן)
(צילום: דוברות המועצה האזורית רמת הגולן)

האב ניר סיפר כי זיו הבן לומד גלישה ובני המשפחה הגיעו אתמול ברכב שטח לגולן, טיילו ברחבי הרמה וקינחו בגלישת שלג בבנטל. גם לחרמון הם הגיעו. זיו התקשה להחליט מה יותר כיף עבורו: גלישה בים או על השלג והוא סיכם: "בשלג יותר קר".

 

יותם עמיחי מרעננה ותומר קליין מהרצליה הגיעו לבקר אצל חברם מיכה רובשוב המתגורר במטולה. יותם שב לאחרונה מטיול ארוך בהודו. "זה שינוי מרענן לראות שלג אחרי החופים של הודו", אמר בחיוך.

 

יותם הוסיף כי הוא וחבריו ראו את השלג ממטולה והחליטו ללכת ליהנות מהנוף מקרוב. "מה יותר יפה מזה? לראות את כל הלבן הזה ברמת הגולן ובבנטל. היינו חייבים לבוא לראות את זה מקרוב לפני שאנחנו חוזרים למרכז", אמר יותם לפני שהתפנה לקרב שלג עם חבריו.

 

תפוסה מלאה בצימרים: "זו הייתה סופה עדינה יותר"

בצימרים ובבתי ההארחה ברמת הגולן ובגליל העליון קיימת תפוסה כמעט מלאה. בת חן ישועה, בעלים ומנכ"ל של רשת המלונות של קבוצת "מטיילים", אומרת כי התפוסות במטולה ובמלכיה לקראת סוף השבוע הלבן עומדות על 100 אחוז, ובמלונות שבגליל המערבי מעט פחות. "זה מאוד מרגש. אנשים מאוד מתרגשים, מצטלמים בלי סוף ומעלים את התמונות גם לפייסבוק של המלון", היא סיפרה.

 

לדבריה, "אנשים באים בשביל מראות החורף: שלג, זרימה של מים, הנוף ירוק. זה מאוד מרגש אחרי שבשנה שעברה כמעט לא היו משקעים ומים. השנה יש תחושה אחרת, תחושה של שמחה. המערכת הזו גם הייתה הפעם הרבה יותר עדינה ולא הייתה אלימה".

 

ישועה הוסיפה כי רבים מהאורחים הם משפחות עם ילדים. רבים מוודאים אם יש שלג לפני שהם מזמינים את החדר ואחרים מוודאים שהדרכים פתוחות. "במלכיה עצמה ירד שלג, אז שם בכלל אנשים נהנים. זה ליד הבית, ליד המלון ולא צריך להתרחק".

 

במלונות הרשת בגליל המערבי כמו בקיבוץ אילון ובגשר הזיו התפוסות פחות גבוהות. "שם מתארחים אנשים שלא בוער להם להשתרך בפקקים, או שהם נוסעים לאזורים קרובים יותר ופחות עם תיירים או 'מושלגים' כמו בכפר ורדים או במצפה חרשים", סיפרה ישועה.

 

באטרקציית השלג המרכזית בצפון, אתר החרמון, עדיין לא ברור מתי ייפתח האתר, שכן יש צורך בפרק זמן של 36-24 שעות לאחר הפסקת השלג כדי להדק ולהכשיר את המסלולים. נכון ליום חמישי בערב, עדיין לא היה ברור מתי ייפסק השלג לחלוטין שכן בשבת וביום ראשון בבוקר צופים החזאים גל שלגים נוסף. גובה השלג ברכבל התחתון הגיע עם תחילת ההפוגה ל-1.1 מטר.


פורסם לראשונה 08/01/2015 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
מטיילים בשלג ברמת הגולן
צילום: אביהו שפירא
מומלצים