איך יוצרים פרסומת בהתראה של יממה?
תלמידי תקשורת, עיצוב ומינהל עסקים במכללה למינהל קיבלו משימה: לעצב מודעת פרסום לעסקים שהגיעו לגמר תחרות "עסקים קטנים" בשיתוף ynet, ידיעות אחרונות ובנק הפועלים - בתוך 24 שעות בלבד. צפו בתוצאות
חבורת סטודנטים יושבת ומתווכחת בלהט. על מה? לא אחר מאשר אברהם אבינו. לא מדובר בסטודנטים ליהדות, אלא דווקא בתלמידי תקשורת, עיצוב או מינהל עסקים במסלול האקדמי של המכללה למינהל, שהטל עליהם לבנות קמפיין ל"אברהם הוסטל", בית הארחה ירושלמי שמציע לינה ופעילויות חברתיות.
כתבות נוספות בערוץ העסקים הקטנים
"הבנו שצריך ליצור למותג דמות מרכזית, וחשבנו על דמות בשם אברהם, שפותחת את ביתה לאורחים", מסבירה בר אלכסנדר, סטודנטית מבית הספר לעיצוב.
אבל זה היה בהתחלה. במודעה הסופית אין אברהם, אלא שתי צעירות מתארגנות למסיבה. ככה זה בעולם הפרסום, זה לא נגמר עד שזה נגמר - ואת זה מבינים היום תשעת הצוותים שהשתתפו בתחרות הפרסום שארגנה המכללה עם בנק הפועלים ו"ידיעות אחרונות" במסגרת תחרות "עסקים קטנים".
לצוות השיפוט הצטרפו גם נציגי ynet ומשרד הפרסום גיתם BBDO, וגם דב צור, ראש עיריית ראשל"צ, שבתחומיה שוכנת המכללה. לכל אחד מהעסקים שהסיעו לגמר "עסקים קטנים" הוצמד צוות שיהגה ויעצב מודעה שתתאים לצרכיו. בסוף הציג כל צוות את המודעה - והרעיון שמאחוריה.
לגעת באדמה
"אמא, איך גזרים באים לעולם?", שואלת אותנו המודעה הזוכה, שמראה לנו גזר כתום ורענן מציץ מתוך רגבי אדמה לחה, שכמעט אפשר להריח. זו המודעה ל"שביל הסלט", חווה דרומית שעורכת סיורים בין חממות של ירקות ופירות משלל סוגים, כולל טעימות.
יעל פודקמיין, מרצה לפרסום בחוג לתקשורת, שליוותה והנחתה את התחרות וגם הייתה אחת משמונת השופטים: "המודעה הזו התחילה מאסטרטגיה חזקה, שהובילה לרעיון שישב בול - לחוות את הטבע, לגעת באדמה ולחזור מלוכלכים. הצוות אמר שילדים יושבים המון מול הטלוויזיה, ושהרעיון שהם ייצאו ויגלו שעגבניות וגזרים לא באים מהסופר יקסום להורים".
ולמה דווקא גזר? "זה פשוט החליק לנו", מסבירה ליאת כהאן, סטודנטית לתקשורת שנה ג' שהייתה אחראית לחלק הקריאטיבי - תרגום האסטרטגיה לסלוגן ומרכיבים ויזואליים. "זה התפלק לנו מתוך הדפים בתהליך החשיבה. אפשר היה לנסח את זה עם כל ירק אחר, אבל זה ירק שורשי כזה, שגם התחבר לנו לאורי אלון, בעלי העסק". ואיך ההרגשה לזכות במקום ראשון? צוף רוטנברג, תלמידת תקשורת: "מחמיא ומפתיע. היינו הצוות האחרון, ועד שהגיעו אלינו חשבתי שהמודעות האחרות מדהימות ושתהיה תחרות קשה".
גם בצוות שהגיע למקום שני התרגשו מאוד. בר בורן, תלמידת תקשורת מהצוות שעיצב את המודעה של מר־קייק - עסק למכירת מוצרי בישול ואפייה לסיטונאים וליחידים - אומרת: "זה כיף גדול ואני עדיין בהיי. אני גם לא מופתעת ששביל הסלט זכו. המודעה שלהם הכי יפה".
בחרתם לפנות לנשים בלבד. זה לא מקבע סטריאוטיפ כאילו מקומן במטבח?
"לא ראינו את זה ככה. עשינו סקר בין 15 נשים שאוהבות לאפות כדי להבין מה מניע אותן. נשים עובדות שבאמת אוהבות אפייה. כולן אמרו לנו שעבורן זו תרפיה, ועם זה יצאנו לדרך. אמרנו: 'בואו נהפוך את המוצרים לאמצעי תרפיה לקהל היעד הזה'".
השתמשתם באייקונים במקום מילים. למה?
"חשבנו שזה נחמד ויזואלית שיהיה משחק תמונות במקום משחק מילים, ושזה גם מאוד נכון לדור שלנו – שמשתמש הרבה באימוג'י בסמסים ובווטסאפ".
תהליך אינטנסיבי
גם הצוות במקום השלישי התמקד בנשים - באמהות, ליתר דיוק. הגה מעוצב כצלחת ובה אורז, צ'יפס וחזה עוף נבחר כדימוי מרכזי במודעה עבור פ.ר.ש - עסק להדרכה בנהיגה והקניית הרגלים בטוחים - והפנייה תובעת מאמהות לבחון כמה הן מכירות את הרגלי הנהיגה של ילדיהן.
לירין חסון, תלמידת תקשורת: "הבנו שפעילות החברה כוללת גם הדרכות, גם שיעורי נהיגה וגם סימולטורים לתרגול. רצינו להתמקד במוצר אחד, ולחשוף את החברה לשוק הפרטי, כי למוסדי הם מגיעים בכל מקרה. בסקר בין הורים שילדיהם קיבלו רישיון בשנים האחרונות גילינו פחד ממשי ממה שקורה לילד בכביש. התמקדנו באמהות כי רצינו לגעת ברגש, ובעינינו זה הצד שמכיר כל ניואנס אצל הילד. אבות, גם הכי אוהבים, לא תמיד יידעו באיזו כיתה הוא ומה הוא אוהב לאכול".
עשיתם הרבה ביממה אחת, כולל סקר צרכנים. זה היה קשה?
"זה היה מדהים. בחיים לא עברתי כזה תהליך אינטנסיבי של למידה ועבודה. נפגשנו עם הלקוח ביום שני ב־16:00, ויצאנו מהמכללה רק ב־22:00. את הלפטופים סגרנו רק ב־2:00, וב־7:00 כבר חזרנו למכללה, ועבדנו ברצף עד 19:00 - בהחלט לא ישנתי הרבה".
גם למחותנים - בעלי העסקים עצמם - יש מה להגיד. אורי אלון, בעלי שביל הסלט, מתפעל: "המודעה הצליחה לשדר, בתמונה ובסלוגן מדהים, את האמת שלנו: אצלנו בחווה מקבלים חוויה של לגעת, לטעום ולהריח".
עד כמה היית מעורב בתהליך?
"זו הייתה עבודה שלהם נטו. השתדלתי לתאר את המוצר הכי טוב שאפשר, ויותר לא התערבתי. כשהגיעה הפרזנטציה הייתי מופתע לגמרי מכמה זה מוצלח".
גם מרק אטלי, בעלי מר־קייק, מרוצה: "המודעה מעולה, ומאוד אהבתי את הרעיון של תרפיה. אף פעם לא חשבתי על זה, ובפרסומים שלנו תמיד התמקדנו באיכות המוצרים ובמבצעים. אבל פחות התחברתי לפנייה לנשים בלבד – הרי היום בנים אופים באטרף, כולל לחם".
תשמש במודעה לפרסום העסק?
"כן. לא יודע אם בדיוק באותו ויז'ואל, אבל ברעיון בטוח".
ראש העירייה, דב צור, התרשם מאוד מהיצירתיות של הסטודנטים. "הפייבוריטית שלי הגיעה למקום השני", הוא אומר. "אהבתי את המסר שאפייה היא מקור הנאה. גם המקום הראשון יצירתי ומתאים לקהל היעד שהצוות הגדיר, הורים לילדים קטנים, ואהבתי גם את העיצוב. בכלל, אצל כל השופטים, שתי המודעות האלו דורגו בשלוש המובילות. זה לא מובן מאליו - באנו מעולמות שונים, אבל סימנו אותם זוכים".