שתף קטע נבחר

"כאן אנחנו מרגישים בבית. כולם צריכים לעלות". הבן והאם בנתניה, האב נרצח בפריז

גרושתו של פיליפ ברהם שנרצח בפריז עלתה לישראל בקיץ האחרון עם בנה: "אנחנו מרגישים פה הכי בטוחים". בשנה החולפת נשבר שיא בעלייה מצרפת ונראה כי גל נוסף בפתח. השרה לנדבר: "ערוכים לקלוט אותם"

"אבא הלך לסופר כדי לעשות קניות לקראת שבת. כשהייתי איתו לא פעם היינו הולכים ביחד לקניות, אם לא הייתי עולה לישראל אולי הייתי הולך איתו גם הפעם והייתי נפגע". רפאל (14), בנו של פיליפ ברהם שנרצח בפיגוע במרכול הכשר בפריז, מעריך היום יותר את הרגע שהחליטו אמו והוא לעזוב את צרפת. בקיץ האחרון עלו לישראל והתיישבו בנתניה. הם לא לבד. רבים מאוד מיהודי צרפת עלו ארצה בשנה החולפת שהייתה שנת שיא בעליית בעלי אזרחות צרפתית.

 

"הבן שלנו ניצל מהפיגוע", קובעת קרול אמו וגרושתו של פיליפ, "יש שם שנאה ליהודים, כולם צריכים לעלות לישראל. כל היהודים צריכים להגיע למסקנה שבישראל טוב יותר ובטוח יותר בשבילם. אני עליתי עם הבן שלי ואנחנו מרגישים פה הכי בטוחים, מרגישים בבית". קרול סיפרה על ההחלטה הגדולה: "רפאל ביקר בישראל ורצה להישאר, אבל אני ראיתי את כל הבלגן בצרפת, הפגנות של מוסלמים ברחוב שלנו ובבניין שלנו נגד יהודים" .

קורבנות הפיגוע במרכול הכשר בפריז
קורבנות הפיגוע במרכול הכשר בפריז

דמעות בעצרת לזכר הנרצחים בפריז  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דמעות בעצרת לזכר הנרצחים בפריז (צילום: AFP)

אירוע זיכרון ליד המרכול הכשר, אמש בפריז  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אירוע זיכרון ליד המרכול הכשר, אמש בפריז (צילום: AFP)

קרול ורפאל עלו לישראל בספטמבר האחרון וקיוו שפיליפ יבוא בעקבותיהם. במוצאי שבת בישרו להם את הנורא מכול. "אין סוף לאלימות ולשנאה כלפי היהודים בצרפת. אנחנו לא יודעים לאן זה מוביל ומה עוד יכול לקרות. אנשים בחו"ל צריכים לדעת שהם נמצאים בסכנה", אמרה קרול.

 

מתקפת הטרור על המרכול הכשר במרכז פריז זעזעה את הקהילה היהודית בצרפת ומאיימת להיות הקש האחרון שישבור אותה אחרי עלייה מתמדת באנטישמיות והתקפות בלתי פוסקות. שלשום, לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, לא התקיימה תפילת יום שישי בבית הכנסת הגדול בפריז והעסקים ברובע היהודי התבקשו לסגור דלתותיהם מחשש לאלימות.

 

בין היהודים שמתכוונים לעלות לישראל בקרוב מאוד יוהן דונה, נשוי ואב לארבעה, מניצולי הפיגוע במרכול. בראיון לערוץ 10 אמר: "זה נגמר כי ביום שני אנחנו עושים עלייה. אנחנו הרי לא נחכה למוות". הוא שחזר את אירועי יום שישי השחור: "רצנו, כולם התרוצצו בכל רחבי החנות, חיפשנו היכן להתחבא. לא הייתי לבד במקרר. היינו שישה ועוד תינוק. היה מאוד קר, מינוס 10 מעלות. היינו שם חמש שעות. לא הייתה ברירה. אם אנחנו יוצאים משם, אנחנו מתים. נשארנו למטה. החוטף שלח מישהו למטה שאמר שאם כולם לא עולים, הוא הורג את כולם. לא עשינו כלום. זזנו, השתדלנו לשמור על תנועה".    

עצרת זיכרון לנרצחים במרכול, הערב בפריז (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עצרת זיכרון לנרצחים במרכול, הערב בפריז(צילום: EPA)

זוכרים את הנרצחים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זוכרים את הנרצחים בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

שלומיק זנודה, בכיר בקהילה היהודית בצרפת, אמר לסוכנות הידיעות JTA: "עברנו את השלב ההתרעה, לצערנו כעת השאלה היא לא אם הקהילה היהודית בצרפת תותקף, אלא מתי".

 

כחצי מיליון יהודים חיו בצרפת עד לפני שנה, מה שהפך את הקהילה היהודית במדינה לגדולה ביותר באירופה. אך עליית האנטישמיות הבריחה רבים מהם, טען הרב הראשי של צרפת חיים קורסיה, בעיקר לבריטניה, ישראל וצפון אמריקה.

 

נתוני משרד העלייה והקליטה מאששים את הטענות לבריחה מצרפת - שיא של 6,600 יהודים צרפתים עלו לישראל ב-2014, עלייה של 32% לעומת השנה שקדמה לה שהציבה את הצרפתים בראש רשימת העולים. הנתונים מלמדים עוד על גידול כולל של כ-88% בעלייה ממדינות מערב אירופה, עם הגעתם של כ-8,640 איש השנה, בהשוואה לכ-4,600 אשתקד. כ-620 עולים הגיעו מבריטניה לעומת כ-520 אשתקד (גידול של כ-20%) ו-340 מאיטליה, כפול ממספר העולים בשנה הקודמת.

 

סטיבן פולארד, עורך ה"ג'ואיש כרוניקל" בבריטניה, טען לאחר מתקפת הטרור בפריז כי היא תגרום ליהודים נוספים לברוח מצרפת. לטענתו, לא במקרה נבחר בית עסק יהודי למתקפה. "כל יהודי-צרפתי שאני מכיר או עזב את המדינה או נערך לעזיבה", כתב, "מה שקורה בצרפת, שהולך ונהיה גרוע יותר ויותר במשך שנים, מעניק פרספקטיבה לבעיית האנטישמיות". על פי ה"ג'ואיש כרוניקל", כעת יש בצרפת כ-400,000 יהודים בלבד. "זו הגירת היהודים הגדולה ביותר מאז המלחמה. זו עובדה", נטען בעיתון.

 

שרת העלייה: "מוכנים להוסיף משאבים" 

בימים האחרונים וגם הערב קיימו במשרד הקליטה ובמשרד החוץ דיונים בעקבות האירועים בצרפת, וההערכות הן שתחול עלייה בכמות היהודים שיבקשו לעלות לישראל. "מאז הפיגוע ב'שארלי הבדו' יש יותר פניות של יהודים צרפתיים שמבקשים לעלות לישראל", אמרה שרת העלייה והקליטה, סופה לנדבר, בשיחה עם ynet: "אני מאמינה שתהיה עלייה משמעותית גם בימים ובשבועות הקרובים. אין היום יהודי בצרפת שאין לו קרוב משפחה שעשה עלייה או שפנה לגבי עלייה", הוסיפה.   

השרה לנדבר מקבלת את פניהם של עולים חדשים ()
השרה לנדבר מקבלת את פניהם של עולים חדשים
 

 

"אני שומעת מחברי ומבכירי הקהילה שם על תחושות קשות של כאב והרבה פחד. אנשים חוששים לעצמם ולקרוביהם בגלל המצב", טענה לנדבר. לדבריה, "מדינת ישראל מוכנה לקלוט את כל מי שיבחר לעלות. אנחנו מוכנים ברמת השטח לכל התפתחות ומוכנים גם להוסיף כוח אדם, אמצעים ומשאבים במידת הצורך".

 

פרדו פשטר, מנהל פרויקט העלייה מצרפת בנתניה מטעם משרד הקליטה והעירייה, סיפר כי מאז הפיגוע "היהודים מסתגרים בבתים מפחד. כיום כל יהודי שאתה מדבר איתו שם חושב על עלייה. יש בהחלט תחושת דחיפות והיסטריה". פשטר, עולה ותיק מצרפת שעוסק בתחום העלייה כבר שנים רבות, טען כי "פעם היו מגיעים רק ציונים, היום עולים אנשים שאומרים שאין להם ברירה. בחלק מהמקרים זו יותר בריחה מהחלטה ציונית".

 

אמש נערכו עצרות זיכרון בפריז ובתל אביב במקביל לזכר ארבעת היהודים שנרצחו בפיגוע במרכול הכשר במרכז פריז שלשום - יוהן כהן (20), פיליפ ברהם (45), יואב חטב (21) ופרנסואה מישל סעדה (64). ארונותיהם יוטסו לישראל ביום שני והם יובאו למנוחות למחרת בהר הזיתים בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"אני יהודי", זוכרים את ההרוגים בצרפת
צילום: EPA
מומלצים