שתף קטע נבחר

כל העולם כולו - "שארלי": הזדהות עם צרפת

מאות אלפי בני אדם במדינות שונות בעולם השתתפו במפגן ענק של הזדהות עם 17 קורבנות הפיגועים בצרפת - נגד טרור ובעד חופש הביטוי. ההפגנות נערכו במקביל לעצרת הגדולה שנערכה בלב פריז שאליה הגיעו יותר ממיליון

ברחבי צרפת יצאו לרחובות מספר שיא של 3.3 מיליון בני אדם במפגן אחדות ענק נגד הטרור ובעד חופש הביטוי. מדובר בהפגנה הפוליטית הגדולה ביותר בתולדות צרפת ואולי בתולדות ההיסטוריה המודרנית. למיליונים בצרפת הצטרפו עוד מאות אלפים ברחבי העולם שביקשו להתייחד עם זכר 17 קורבנות הפיגועים בשלושת הימים האחרונים ברפובליקה הצרפתית ולתמוך בחופש הביטוי.

 

האירוע הגדול ביותר נערך בלב פריז, שם צעדו יותר ממיליון וחצי אזרחים ויחד עם יותר מ-40 מנהיגים מרחבי העולם בעצרת אחדות לאומית. בעשרות בירות בעולם נערכו הפגנות תמיכה נוספות:

 

ברלין

כ-18,000 בני אדם התאספו מול השגרירות הצרפתית הסמוכה לשער ברנדנבורג במפגן ענק של סולידריות עם קורבנות הטבח במשרדי "שארלי הבדו" ובמרכול היהודי. רבים מהם נשאו בידיהם פרחים ועפרונות והניפו שלטים שעליהם נכתב "אני שארלי" ו"אני יהודי".

ברלין בעד חופש (צילום: AP) (צילום: AP)
ברלין בעד חופש(צילום: AP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
כמה מהמפגינים החזיקו בידיהם גם קריקטורות שפורסמו על ידי המגזין הצרפתי הסאטרי ושרו שאנסונים צרפתיים שבקעו מנגני תקליטורים. רבים מהמפגינים היו אזרחים צרפתיים אך לצדם נשמעו תושבים מדברים אנגלית, גרמנית, רוסית ושפות נוספות.

 

סטודנטית הולנדית בת 24 שלומדת בברלין סיפרה כי הגיעה לעצרת "כדי להראות שאנחנו לא מפחדים ולא נרשה לטרוריסטים ליצור מחלוקות בחברה שלנו". חברתה, רוסייה בת 20, אמרה כי "זה חשוב שכולנו כאן. אנחנו שולחים מסר ברור שלא ניתן לטרוריסטים לנצח".

 

בריסל

בבירה הבלגית השתתפו 20,000 בני אדם בצעדה תחת הכותרת "יחד נגד השנאה". שלט אלקטרוני ענק שהציג את המילים "בריסל היא שארלי" הוצב על גג בניין מרכזי בעיר. הוא הציג את אותה הססמה בצרפתית, בפלמית ובאנגלית. מפגינים החזיקו שלטים עם כותרת ההפגנה וכן "חופש הביטוי". כמה צעירים עטו על עצמם את הדגל הצרפתי.

בריסל היא שארלי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בריסל היא שארלי(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רבים מהמפגינים שרו את ההמנון הצרפתי. בעצרת השתתפו נציגים מאגודות מוסלמיות ויהודיות. ברקע ההפגנה הגדולה התקבל דיווח על איום לפוצץ את משרדי העיתון הבלגי "לה סוואר" שפרסם מחדש קריקטורות של "שארלי הבדו". הבניין פונה מיושביו.

 

לונדון

גשר לונדון וגלגל "לונדון איי" הוארו בצבעי הרפובליקה הצרפתית: אדום, לבן וכחול. האורות האירו גם את הגלריה הלאומית בכיכר טרפלגר, שם התאספו יותר מ-1,000 בני אדם. רבים הניפו שלטי "Je suis Charlie" והחזיקו בידיהם עפרונות ועטים לזכר הקריקטוריסטים שנהרגו בטבח ב"שארלי הבדו".

גשר לונדון מואר בטריקולור הצרפתי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
גשר לונדון מואר בטריקולור הצרפתי(צילום: gettyimages)

האנגלים עם שארלי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האנגלים עם שארלי(צילום: EPA)
 

ראש העיר בוריס ג'ונסון אמר בעצרת כי "היא אורגנה כמחווה לפריז ומטרתה להפגין את תחושות האבל והזעם שלנו לנוכח האירועים בצרפת". הוא הוסיף כי "על שתי ערי חופש היסטוריות אלו לעמוד זו לצד זו".

 

מדריד

מאות בני אדם התאספו בבירה הספרדית כדי לבטא את סלידתם ממתקפת הטרור בפריז ואת תמיכתם בחופש הביטוי.

איסלאם=שלום. מדריד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איסלאם=שלום. מדריד(צילום: רויטרס)

הישארו רגועים. אני מוסלמי. לא טרוריסט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הישארו רגועים. אני מוסלמי. לא טרוריסט(צילום: רויטרס)
  

מוסלמים רבים נשאו שלטים שעליהם נכתב "לא בשמנו" בכיכר אטוצ'ה, הסמוכה לתחנת הרכבת שבה אירעו פיגועי 11 במרס 2004, שגבו את חייהם של 191 בני אדם. הפגנות נוספות בספרד נערכו בברצלונה ובוולנסיה.

 

ביירות

כ-200 מפגינים התאספו בבירה הלבנונית כדי לגנות את המתקפות בצרפת. הם החזיקו שלטים שעליהם נכתב: "אנחנו לא מפחדים" ו"Je Suis Ahmad". אחמד הוא השוטר המוסלמי שנהרג על ידי האחים קואשי ליד משרדי המגזין "שארלי הבדו".

לא לחיזבאללה, לא לדאעש, לא לטרור, כן לחירות. ביירות (צילום: AP) (צילום: AP)
לא לחיזבאללה, לא לדאעש, לא לטרור, כן לחירות. ביירות(צילום: AP)
"אנחנו לא מפחדים". לבנון (צילום: AP) (צילום: AP)
"אנחנו לא מפחדים". לבנון(צילום: AP)

ההפגנה נערכה במיקום מיוחד - בריכה שקופה שנבנתה לזכר הסופר סאמיר קאסיר, שנרצח לפני עשור בשל דעותיו הפוליטיות נגד סוריה.

 

רמאללה

כ-200 פלסטינים ואזרחים זרים השתתפו בעצרת הזדהות במרכז כיכר מנרה שבגדה המערבית. המפגינים הניפו דגלי פלסטין וצרפת. יאסר עבד ראבו, בכיר פלסטיני, אמר כי צרפת והפלסטינים חולקים את אותם הערכים: שוויון, חירות ו"הצלת הציביליזציה המודרנית נגד הפושעים שמתפשטים בכל רחבי העולם הערבי ותקפו את לב צרפת". 
"אנא שארלי". ברמאללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אנא שארלי". ברמאללה(צילום: AFP)
 

סידני

מאות בני אדם הפגינו בכיכר מרטין שבסידני, שם שבה תומך דאעש 18 בני ערובה בבית קפה לפני חודש. שני בני ערובה נהרגו בתום 16 שעות של משבר. יותר מ-500 אוסטרלים ואזרחים צרפתים עמדו אלה לצד אלה והחזיקו שלטי "Je suis Charlie"

 

"עלינו להיות מאוחדים", אמר שגריר צרפת לאוסטרליה, כריסטוף לקורטייה, לקהל המפגינים. "אנחנו צריכים להעביר מסר שכולנו יחד", אמר מפגין בן 27. "אנחנו רוצים לשמור על חופש הביטוי. אנחנו בעיקר דואגים מגל נקמה נגד הקהילה המוסלמית. הם לא אחראים יותר ממני למה שקרה שם".

 

טוקיו

כמה מאות בני אדם, רבים מהם אזרחים צרפתים המתגוררים ביפן, התאספו בחצר המכון הצרפתי בטוקיו, ערכו דקת דומיה ושרו את ההמנון הצרפתי. הם החזיקו בידיהם ניירות שעליהם נכתבה הססמה "Je suis Charlie" בצרפתית וביפנית.

גם ביפן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם ביפן(צילום: AFP)

במכון המשמש ללימודי השפה הצרפתית הונף מהמרפסת דגל צרפת שנקשר עם סרט שחור. "באתי לכאן כדי להפגין תמיכה בחבריי האמנים. אני מאמין שעלינו לעמוד יחד כדי שדברים כאלה לא יקרו שוב", אמר אזרח צרפתי שעובד בצרפת כמקעקע.

 

ניו יורק

אתמול נערכה הפגנת סולידריות בניו יורק, שבה השתתפו כמה מאות אזרחים, רובם דוברי צרפתית. בעצרת, שנערכה בפארק כיכר וושינגטון, ערכה רקדנית ריקוד פרובוקטיבי על עמוד כדי להמחיש את הקריקטורות הפרועות של מגזין "שארלי הבדו".  

כולנו שארלי במגוון שפות בניו יורק (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כולנו שארלי במגוון שפות בניו יורק(צילום: MCT)

הפגנת סולידריות בווינה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת סולידריות בווינה(צילום: AP)

גם בשטוקהולם צועדים עם דגל הטריקולור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם בשטוקהולם צועדים עם דגל הטריקולור(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מוסקבה

כ-100 בני אדם, רובם אזרחים צרפתים, השתתפו בצעדה שקטה בפארק גורקי לזכר 17 קורבנות הטרור בצרפת. "אני אזרח צרפתי שרוצה לומר לטרוריסטים שנילחם נגד הטרור ובעד החופש", אמר שגריר צרפת ברוסיה",

ז'אן מאריס ריפר, שהיה בין הצועדים. בשעות הערב הגיעו תושבים רבים בבירה והניחו פרחים מול שער השגרירות הצרפתית.

 

הפגנות נוספות נערכו גם במונטריאול, בשטוקהולם ובווינה ובבירת בורונדי, בוג'ומבורה. בנוסף נערכו הפגנות סולידריות בנתניה, בירושלים, באשדוד, באילת ובתל אביב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים