שתף קטע נבחר

לראשונה: בנות שירות כ"סמי פרקליטות"

מהפכה בשירות הלאומי במשרד המשפטים: לראשונה, מסלול ייעודי יכשיר בנות שירות לאומי לעבודה משפטית שאיננה משרדית, כחלק מצוותי משפטנים בפרקליטות בכל התחומים: פלילי, אזרחי וחקיקתי. בנוסף, תיחשב ההתנדבות לצבירת ותק בשירות המדינה

הריטואל מוכר לאלפי בנות שירות לאומי: לאחר ראיונות ואינספור מיונים הן מתקבלות למוסדות יוקרתיים, אך בפועל מסתכמת העשייה שלהן בעבודת מזכירות במקרה הטוב. במשרד המשפטים החליטו לשנות את התמונה, לנתב אליהן את כוח האדם האיכותי, ולנצלו בהתאם לכישוריו.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

לאחרונה הוכשר המחזור הראשון של בנות שירות לאומי, שהוסבו ל"סמי-פרקליטות" לשם העסקתן בעבודה משפטית לכל דבר ועניין, כחלק מצוותי משפטנים בפרקליטות בכל התחומים: הפלילי, האזרחי והחקיקתי.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

את היוזמה מובילה מנכ"לית המשרד, אמי פלמור, והוא מעין "פיילוט בפרקליטות המדינה". ההכשרה השנה היא באופן חלקי, אך בשנת השירות הבאה (2016) תמומש במלואה, עם גיוסן של בנות שירות לשתי שנות שירות.

 

נלמד אותן איך לקרוא תיק, וכיצד להשתמש במאגרי מידע, ונלמד אותן את החוקים הרלוונטיים". המחזור הראשון (צילום: משרד המשפטים) (צילום: משרד המשפטים)
נלמד אותן איך לקרוא תיק, וכיצד להשתמש במאגרי מידע, ונלמד אותן את החוקים הרלוונטיים". המחזור הראשון(צילום: משרד המשפטים)

 

לאחר שיעברו מבחנים ויתקבלו, יעברו המתנדבות הכשרה שתארך מספר שבועות על ידי מרצים פנימיים: פרקליטי מחוז, אנשי הסנגוריה הציבורית, האפוטרופוס הכללי, אנשי יעוץ וחקיקה ועוד.

 

תרומה דו-כיוונית

התוכנית קיבלה את ברכת ראש רשות השירות הלאומי-אזרחי, שר-שלום ג'רבי, ומטרתה - להקנות לבנות השירות את

התמונה הרחבה של פעילות המשרד, תוך מתן כלים של ממש להשתלב בעשייה.

 

בהמשך יצטרפו בנות השירות לצוותי פרקליטים המנהלים תיקים משפטיים בבתי המשפט בישיבות מהותיות, ויהוו עזר למשפטנים בסיוע בקבלת העדים, ובבירורים הנדרשים מחוץ לאולם הדיונים. כמו כן, הן ישתתפו בתהליך ראיון עד, בסיוע לאיסוף חומר לצורך הכנת כתבי טענות, השתתפות בישיבות מהותיות ועוד.

 

המנכ"לית פלמור מסבירה כי המטרה היא שהבנות ייקחו חלק בעבודה "בבתי המשפט ומחוצה להם, כשהן חלק בלתי נפרד מהצוות –ארגונית, מקצועית וחברתית" כדבריה. פלמור מוסיפה כי "נלמד אותן איך לקרוא תיק, וכיצד להשתמש במאגרי מידע. נלמד אותן את החוקים הרלוונטיים - חוק נפגעי עבירה, ודיני ראיות במבט של טיפול בתיק. זה עולם ומלואו, ושני הצדדים יתנו, ויקבלו לא פחות".

 

"משימה חברתית ולאומית"

במחזור הראשון הוכשרו כ-20 בנות ובן אחד. אלה פגשו את צוות החקירה שפענח לכאורה את רצח הנערה נועה אייל, ולמדו כיצד עובדת המשטרה, וכיצד מתנהלים עם ראיות. הם ביקרו בבתי המשפט, והכירו מקרוב את דיוני המעצרים וההוכחות, ואת עבודת עורף הדין. כן פגשו תלמידי הקורס קשת רחבה של בעלי תפקידים בשירות המשרד, ובימים אלה הם נטמעים בתפקידים שונים, כשמידי חודש יזכו להכשרות נוספות.

 

"אנחנו פועלים מתוך הבנה שיש כאן בנות ברמה מאוד גבוהה", מסבירה פלמור, ומציינת כי חלק ניכר מהשילוב יהיה לצרכים חברתיים, באופן ההולם את השירות הלאומי. "בנות השירות יהוו סוג של עוזרות משפטיות, בעיקר במישור הלאומי, בין היתר בעבודה עם נפגעי עבירה, באגף לסיוע המשפטי, בסנגוריה הציבורית והאפוטרופוס הכללי, שלרוב עובדים עם אוכלוסיות מוחלשות. גם פה מדובר במשימה חברתית ולאומית".

 

כמאה בנות שירות לאומי מועסקות במשרד המשפטים על שלוחותיו ברחבי הארץ, וכך צפוי מסלול ההכשרה להתרחב בשנה הבאה משמעותית, ולהציע השתלבות במשרד המשפטים ומשרדי הפרקליטות הפרוסים בכל רחבי הארץ, ולאפשר לבנות שמעדיפות לשרת בקרבת ביתן את האפשרות לעשות זאת.

 

ייחשב לצבירת שנתיים ניסיון בשירות המדינה

במשרד המשפטים מדגישים כי מדובר בסביבת עבודה נוחה מאוד לבנות הדתיות, נוכח החופשות המרוכזות בפסח וסוכות,

ההקפדה על כשרות, בתי הכנסת בכל מבנה מרכזי, ובעיקר סביבת עבודה בטוחה ומכבדת, שבה מכהנות נשים רבות במשרות ניהוליות ואחרות.

 

לצד ההעשרה המקצועית שלה יזכו בנות השירות, מדגישים במשרד המשפטים את היתרון העתידי שיוענק למתנדבות: פרופיל העיסוק החדש יקנה להן ניסיון בן שנתיים בתחום המשפטי בשירות המדינה, מה שיאפשר להן השתלבות עתידית בשירות המדינה והתמודדות במכרזים פומביים למשרות הדורשות מינימום שנתיים ניסיון, ובעיקר במשרות במשרד המשפטים, שם לניסיון פנימי יש משמעות רבה במסגרת מכרזים.

 

במשרד אומרים כי הבנות תזכנה ביתרון גם בתפקידים משפטיים במגזר הפרטי, בדגש על בנות שמתעניינות בעולם המשפט, ושוקלות ללמוד משפטים בעתיד. כדוגמה, מצביעים במשרד על אחת המרצות בקורס הראשון - פרקליטה במחוז ירושלים שהתחילה את דרכה בשירות הלאומי במשרד, המשיכה ללימודי משפטים והתמחתה במשרד, עד למשרת קבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד המשפטים
"חלק בלתי נפרד מהצוות". פלמור ומתנדבות
צילום: משרד המשפטים
מומלצים