שתף קטע נבחר

30 חברות מתמודדות: 144 דונם יטוהרו בעברונה

סגן השר להגנת הסביבה, אופיר אקוניס, ערך סיור במוקד שבו דלפו מיליוני ליטרים של נפט. בכירים בקצא"א צפויים להיחקר. סגן השר הבטיח: " בקרוב הטרקטורים יוחלפו במשפחות ובמטיילים שישובו ליהנות מאחת השמורות"

כ-30 חברות מתמודדות על טיהור הקרקע בשמורת עברונה מזיהום הנפט שפגע בה בחודש שעבר. מינהלת שיקום שמורת עברונה התחילה הבוקר (יום ב') את עבודתה בישיבה ראשונה בראשות סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ אופיר אקוניס.

 

מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, עדכן את סגן השר כי כל חברה שמתמודדת תבצע ניסוי, על חשבונה, בטכנולוגיה שהיא מציעה לטיהור הקרקע ולאחר מכן יוחלט כיצד לטפל בנפט מבלי לגרום נזק לשמורה. במהלך הסיור ביקרו בסכרים, שהוקמו במטרה למנוע את התפשטות הזיהום במקרה של שיטפון. כל 700 השלוליות שהיו פזורות לאורך מספר קילומטרים של תוואי הזיהום, נשאבו על-ידי עובדי רשות הטבע והגנים וקצא"א וכיום השמורה נקייה מכל נפט נוזלי. הסכנה בנפט נוזלי היא, בין היתר, פיזורו והרחבת הזיהום במקרה של שיטפון.

 

השר אקוניס בסיור בערבה (צילום: המשרד להגנת הסביבה) (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
השר אקוניס בסיור בערבה(צילום: המשרד להגנת הסביבה)
 

 

לפי הקול הקורא שפרסמה חברת קצא"א, לחברות יהיה אסור להשתמש בחומרים שעלולים לראותם בשטח מעבר לכמה ימים. סך כל השטח שהזדהם ונדרש לטיפול הוא כ- 144 דונם. סך הכול גודל השטח המזוהם בשמורה הוא כ-1,000 דונם ברוטו. הזיהום חדר סנטימטרים ספורים, ובשטחים אחרים מגיע עומק החדירה לעשרות ס"מ. הקול הקורא מצטרף להליך הפומבי לטיפול בקרקע מזוהמת של קצא"א, עבור שירותי קליטה וטיפול באדמה המזוהמת ובדלק. כמות האדמה המזוהמת המוערכת שאמורה להיות מפונה עומדת על אלפי טונות.

 

בבדיקות איכות אוויר שבוצעו בשמורה בימים האחרונים נמדדה ירידה משמעותית של יותר מ-90% בזיהום האוויר במקום. בדיקות נוספות יערכו בימים ובשבועות הקרובים ובעקבותיהם יוחלט על פתיחת השמורה מחדש לציבור, אם הדבר יהיה בטוח.

 

אסון דליפת הנפט התרחש לפני כחודש ובמהלכו זרמו כ-5 מיליון ליטרים של נפט גולמי מצומת באר אורה לעבר שמורת עברונה. בסך הכל נפרש תוואי הזיהום על פני 7 קילומטרים. המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה פתחה בחקירה פלילית לבדיקת נסיבות האירוע והיא נמצאת בעיצומה. במהלך החקירה נחקרו וצפויים להיחקר בכירים בקצא"א ונלקחו ראיות מהמקום.

 

סגן השר אקוניס אמר במהלך הביקור: "אנו עושים הכל כדי להחזיר את החיים לשמורה. בקרוב הטרקטורים יוחלפו במשפחות ובמטיילים שישובו ליהנות מאחת השמורות

 היפות ביותר בערבה. במקביל אני פועל לשחרור החוף של קצא"א באילת לטובת כלל הציבור, ולשימור שונית האלמוגים שבו".

 

לפני כשבועיים אישרה הממשלה את תוכניתו של סגן השר להגנת הסביבה לסיוע לשיקום האזור שזוהם בעלות של כ-17 מיליון שקלים. התוכנית, שספגה ביקורת רבה מהארגונים הירוקים עקב העובדה כי משרד האוצר יתקצב אותה, כוללת הקמת מעבר לבעלי חיים מעל כביש 90 ושיקום בתי הגידול של חיות הבר. במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי סכום זה הינו תוספת למימון השיקום שיגיע מחברת קצא"א, עליה יופעל עיקרון "המזהם-משלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המשרד להגנת הסביבה
זיהום הנפט בעברונה, בחודש שעבר
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים