שתף קטע נבחר

האם אישה שהתפטרה בגיל 67 זכאית לפיצוי?

עובדת מסעדה הגיעה לגיל המחייב יציאה לגמלאות אך מעסיקיה סרבו לשלם לה פיצויים. על פסק דין שבו שני הצדדים טענו להגנה מפני אפליית נשים

עובדת במסעדה שהגיעה לגיל 67 החליטה לנצל את המועד ולצאת לפנסיה, אולם כשביקשה לקבל פיצויי פיטורים היא נתקלה בסירוב של מעסיקיה. הצדדים החלו מאבק משפטי שנסוב על גיל הפרישה ומועד תחילת העבודה של האישה, ובסופו קבע בית הדין לעבודה בירושלים כי על המסעדה לשלם לתובעת פיצויים בסך כ-14 אלף שקל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

בשונה מגברים, החוק מגדיר שני גילאי פרישה לנשים: גיל 62 – שבו הן רשאיות לפרוש מרצונן ולקבל גמלת פרישה, וגיל 67 – שבו הן מחויבות לפרוש. אז מתי זכאית אישה שפרשה לפיצויי פיטורים?

 

התובעת במקרה זה החלה לעבוד במסעדה וחנות תבלינים בבעלות "רז מטמון קשרי לקוחות" כשהייתה בת 63 (בשנת 2007). לאחר כארבע שנים היא הודיעה למעסיקה כי היא מתכוונת להפסיק את עבודתה משום שהגיעה לגיל פרישה וביקשה לקבל פיצויים.

 

המעסיקה סירבה לבקשתה בטענה כי אינה זכאית לפיצויים מכיוון שהחלה לעבוד אצלה לאחר הגיל הקבוע לנשים בחוק גיל פרישה – 62.

 

העובדת הגישה תביעה לבית הדין וטענה כי אף שהייתה זכאית לפרוש בגיל 62, גיל פרישת החובה לנשים וגברים הוא 67 - והוא המועד הקובע שאליו התכוון המחוקק בחוק פיצויי פיטורים. היא הוסיפה כי הפרשנות של המעסיקה מובילה לאפליית נשים, משום שאילו הייתה גבר – הפיצויים היו משולמים לה ללא ויכוח.

 

המסעדה טענה מנגד כי דווקא הפרשנות של העובדת תגרום לפגיעה בנשים, משום שמעסיקים יימנעו מהעסקתן לאחר גיל 62. היא הוסיפה כי פרשנות זו עלולה להיות מנוצלת לרעה על ידי נשים שיממשו את זכותן להתפטר בטווח גילאים זה אצל יותר ממעסיק אחד.

 

השופטת רחל בר"ג-הירשברג קבעה כי יש לפרש את גיל הפרישה המופיע בחוק פיצויי פיטורים כגיל 67. פרשנות זו, קבעה השופטת, תואמת את תכלית החוק ואת עקרון השיוויון בין המינים ואיסור אפליה, ומקדמת את זכותן של נשים להמשיך ולהשתלב בשוק העבודה כרצונן עד גיל פרישת החובה ואף לאחריה (בהסכמת המעסיק).

 

השופטת הוסיפה כי הטענה שקביעה זאת תמנע העסקת נשים לאחר גיל 62 לא הוכחה וציינה: "גם אם זה הוא מצב הדברים, הרי שחברה המכבדת את ערכי היסוד שלה דוגמת ערך השיוויון, הנגזר מזכויות היסוד של אדם באשר הוא אדם, צריכה להיות מוכנה לשלם מחיר סביר על מנת שערך ראשון במעלה זה לא יעמוד ככלי ריק מתוכן, אלא יקבל ביטוי ויישום הלכה ולמעשה".

 

לפיכך התקבלה התביעה והמסעדה חויבה לשלם לתובעת פיצויי פיטורים בסך 13,749 שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 2,500 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד מורן פרידמן
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד מוני עזורה
  • עו"ד יעל בועז עוסקת בדיני עבודה
  • הכותבת לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים