שתף קטע נבחר

"אין דילים ואין חיסולים": העבודה בוחרת רשימה

"תהיה אחלה רשימה", אמר יצחק הרצוג בפתיחת הפריימריז לרשימה המשותפת של העבודה והתנועה. בקלפי המרכזית החלה ההצבעה באיחור עקב תקלה. ומי תהיה האישה הראשונה: יחימוביץ', מיכאלי או שפיר?

בוחרים רשימה: 48,904 מתפקדי העבודה יגיעו היום (ג') לקלפיות ברחבי הארץ במסגרת הפריימריז לקביעת הרשימה המשותפת של המפלגה עם התנועה לבחירות לכנסת ה-20. 36 מועמדים יתמודדו על מקום ריאלי, אחרי ששישה מקומות עד למקום ה-25 כבר נתפסו בעקבות האיחוד עם התנועה בראשות ציפי לבני

 

יו"ר העבודה הרצוג הגיע לאולפן ynet ואמר כי לדילים אין משמעות. "אין דילים ואין חיסולים. יש אווירה טובה בצמרת. אני ושלי יחימוביץ' בקשר מצוין. כולנו בהבנה עמוקה שלמפלגת העבודה, אחרי שנות דור, יש הזדמנות לכבוש את השלטון".

 

עוד אמר הרצוג כי הוא אינו עוסק כעת בהרכבת ממשלה. "יש לנו אנשים מעולמות תוכן שונים. זו מפלגה שהעם מתחבר אליה. תהיה לנו אחלה רשימה ואני מנסה לשנות את התכנות של אזרחי ישראל שאין חלופה לנתניהו, אני החלופה לנתניהו ואנחנו החלופה לליכוד".

400 הקלפיות נפתחו בשעה 10:00 בבוקר ב-76 אתרי הצבעה ברחבי הארץ. עם זאת, בשל תקלה בקלפי המרכזית בבית סוקולוב בתל אביב, עדיין לא החלה שם ההצבעה. המתפקדים יסמנו בטופס בין 8 ל-10 מועמדים, ובשעה 22:00 בערב ייסגרו הקלפיות ותחל ספירת הקולות במרכז הבקרה בבני ברק.

 

במשדר התארחה גם חברת הכנסת שלי יחימוביץ', שחושבת שהתוצאות יפתיעו אנשים רבים. "יכול להיות שבמקומות הראשונים תמצאו אנשים שלא חשבתם שתמצאו. זאת חוכמת ההמון ואני מקווה שכמה שיותר ייצאו מהבית וישפיעו", אמרה יחימוביץ'.

 

הרצוג מצביע עם רעייתו במודיעין (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
הרצוג מצביע עם רעייתו במודיעין(צילום: אבי מועלם)

איתן כבל מביא חיזוק (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
איתן כבל מביא חיזוק(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

שפיר והפעילים בבית סוקולוב בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שפיר והפעילים בבית סוקולוב בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

אראל מרגלית והמעטפה שלו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אראל מרגלית והמעטפה שלו

יחימוביץ' התייחסה לנושא השריונים ברשימה ואמרה כי היא לא חסידה גדולה של השיטה. על האיחוד עם התנועה של לבני אמרה: "היתרונות בחיבור הזה גדולים. אין ספק שהיתרונות של ההסכם עולים על כל מגרעת".

 

בין הח"כים המכהנים שרצים בפריימריז נמצא גם אראל מרגלית. במשדר אמר מרגלית כי חשוב לו להיות בקבוצה המובילה. "זה לא סוד שאיתן כבל ואני היינו שותפים ושאני שותף של דני עטר ומרב מיכאלי. לאחרונה גם חלה התקרבות עם יחימוביץ'. אין רשימות חיסול במפלגת העבודה ואני מאמין בשותפויות בעסקים וגם בשותפויות בפוליטיקה".

 

לדברי מרגלית, רשימה טובה תקפיץ את המפלגה מדרגה. "אם מפלגת העבודה תציב נבחרת שמשדרת גם אנשים של עשייה ולא רק אנשים ידועים, היא תעשה עוד קפיצה שאנחנו זקוקים לה כדי לקרוא תיגר על השלטון".

 

 

מוכנים למתפקדים בקלפי בבית סוקולוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מוכנים למתפקדים בקלפי בבית סוקולוב(צילום: מוטי קמחי)

תשמור על תואר האישה הראשונה במפלגה? מרב מיכאלי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תשמור על תואר האישה הראשונה במפלגה? מרב מיכאלי(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

באולפן התארחו גם חברי הכנסת איציק שמולי ומרב מיכאלי, שאמרה כי מפלגתה שהייתה באופוזיציה עשתה יותר לציבור מאשר נתניהו בקואליציה. "ייצרנו מקומות עבודה, ביטול מספר חייבות וחייבים בהוצאה לפועל, המלחמה שלנו בוועדת החוץ והביטחון, שבה שימשנו כגב של הצבא במלחמה בעזה שמצא את עצמו מול קבינט לא מתפקד", כך מיכאלי.

 

שמולי הוסיף כי "השנתיים האחרונות הראו שהליכוד הוביל למבוי סתום. הוא חלק מהבעיה והוא לא חלק מהפתרון. הסיפור הוא פערי שכר גדולים וחברה שהולכת ונחלשת". מרגלית הוסיף כי "המצב הוא החמור ביותר מאז 2008 והכלכלה הישראלית בדיכאון. היה לנו את שטייניץ ונתניהו שהביאו לגירעון. לפיד הביא את המשק לדיכאון".

 

 

המאבק בתוך מפלגתו של ח"כ יצחק הרצוג יתנהל בין חברי הכנסת המכהנים, שכל אחד מהם שואף למקום גבוה יותר, לבין מועמדים חיצוניים שינסו להתברג במקום שישלח אותם לכנסת הבאה.

 

בניגוד לליכוד, במפלגת העבודה החליטו לשריין הבטחת ייצוג לאישה בכל חמישייה, ובשל כך נותרו למועמדים הגברים שבעה מקומות בלבד עד למקום ה-20 בהתמודדות הארצית. חבר כנסת שלא יצליח להתברג עד למקום זה עלול למצוא את עצמו מחוץ למשכן אחרי הבחירות.

 

מהמקום ה-20 ועד למקום ה-25 מובטח ייצוג נוסף לנשים וכן לנציגי השכונות ולמפלגת התנועה. בשל הלחץ הגובר לקראת הבחירות המקדימות הועלו ביומיים האחרונים על ידי גורמים שונים טענות גורפות ל"רשימות חיסול".

 

מי תהיה האישה הראשונה ברשימה?

אחד הקרבות המעניינים בבחירות הפנימיות הוא הקרב על האישה הראשונה ברשימה. שלי יחימוביץ' מצאה את עצמה מנהלת קרבות פנימיים מול שתי נשים שכוחן במפלגה עולה: ח"כ סתיו שפיר וח"כ מרב מיכאלי. שפיר נחשבה לאחת הפרלמנטריות הבולטות במפלגה בקדנציה היוצאת בשל פעילותה בוועדת הכספים והעימותים שניהלה מול יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי. מיכאלי, שסיימה בפעם הקודמת כאישה הראשונה ברשימה, סומנה בכנסת היוצאת כאחת מהמחוקקים המצטיינים.

 

על כך אמרה מיכאלי בראיון לאולפן ynet כי היא מתנגדת לאופן שבו מעמידים את הקרב בין נשות המפלגה. "עם כל הכבוד לשמולי, אני בתחרות איתו ועם מרגלית לא פחות מאשר עם יחימוביץ' ושפיר. כולם רוצים להצליח, אך מה שחשוב זה שנחליף את הממשלה. אנו נביא נבחרת יוצאת מן הכלל".

 

ח"כ סתיו שפיר תנסה גם היא להשתלב במקום גבוה ברשימה. "ממשיכים לעבוד קשה כל הזמן, ואני מקווה שהדברים שעשיתי בשנתיים האחרונות יגרמו לבוחרים לתת לי את אמונם מחדש", אמרה שפיר.

 

על האפשרות שמתמודדים אחרים מנסים "לחסל" אותה בפריימריז אמרה שפיר כי "מופעלים לחצים כאלה ואחרים, אבל הציבור חופשי וערכי וזה הרוב המוחץ במפלגה שלנו".

 

בין המועמדים החדשים שינסו להיכנס לרשימה נמצאים ליאור כרמל, ממקימי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, איתן שוורץ ששימש כיועץ לראש העיר תל אביב רון חולדאי ופרופ' יוסי יונה, שהוצב במקום ה-20 בבחירות לכנסת ה-19, אך לא הצליח להיכנס.

 

"אני מעריך ששניים עד שלושה מתמודדים חדשים ייכנסו על חשבון הוותיקים", אמר כרמל במשדר. "יש מקום ריאלי גם לאדם חדש". שוורץ הוסיף כי "הרבה אנשים נותנים לי יד לעלות. המטרה היא להחזיר את סדר היום המדיני".

 

פרופסור יונה, שהיה גם מיועצי מחאת האוהלים, אמר באולפן כי צריך לעשות שינוי מהיסוד במסר החברתי. "הציבור רוצה תיקון, הציבור רוצה ממשלה שתיתן מענה למצוקות שהביאו אותו לרחוב. יש לנו סיכוי טוב לעשות את התיקון".

 

מתמודדת חדשה נוספת היא עו"ד רויטל סוויד שמקווה להחליף את בתי המשפט בכנסת. "בניגוד לליכוד, יש אצלנו מקום להרבה נשים. הסיכויים ריאליים וטובים. רק העבודה תחליף את השלטון ותשנה את סדרי העדיפויות בארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
העבודה בוחרת
צילום: מוטי קמחי
מומלצים