שתף קטע נבחר

זווית אחרת: המנהיגים הובילו או רק הצטלמו?

המנהיגים שהשתתפו בעצרת בפריז השבוע גרפו שבחים על שהובילו את מפגן האחדות ההמוני, אבל תמונות חדשות מראות: הם צעדו בנפרד, בקבוצה קטנה ומבודדת. "הם רק ניצלו את ההזדמנות להצטלם", מחו בטוויטר

כלי תקשורת בעולם שיבחו מתחילת השבוע את מנהיגי העולם שהובילו את מפגן האחדות בפריז וצעדו שלובי ידיים בראש קהל של מיליון וחצי בני אדם. אולם תמונות חדשות שצפות ברשתות החברתיות מציגות עתה את הצעדה מזווית קצת שונה. מסתבר כי בניגוד לרושם שנוצר, 50 המנהיגים שהתכנסו בכיכר הרפובליקה לא באמת התערו בהמון אלא צעדו בנפרד, כשמאחוריהם בדיוק מספיק אנשים כדי למלא את הפריים.

 

את מקבץ המנהיגים ניתן היה לראות בשידור חי בטלוויזיה הצרפתית, עומדים בשורה ארוכה כשמאחוריהם לכל היותר עוד כ-12 שורות, בעוד כלי תקשורת אחרים העדיפו לפרסם תמונות תקריב של הנכבדים. פרשנים שיערו כי הסיבה לכך הייתה אילוצי אבטחה, אולם זה לא הפריע לאזרחים להעלות את צילומי המסך לרשתות החברתיות ולמחות על מה שכינו "מצג שווא". "כל אותם המנהיגים לא בדיוק היו חלק מהעצרת בפריז", צייץ אחד מהם.

אחת התמונות שנפוצות ברשתות החברתיות ()
אחת התמונות שנפוצות ברשתות החברתיות

וזו התמונה ששיבחו ברחבי העולם (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
וזו התמונה ששיבחו ברחבי העולם(צילום: חיים צח, לע"מ)

 

נתניהו בשורה הראשונה. השתחל וספג ביקורת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו בשורה הראשונה. השתחל וספג ביקורת(צילום: רויטרס)
 

"נדמה שמנהיגי העולם לא הובילו את הצעדה בפריז אלא פשוט הצטלמו ברחוב ריק ומאובטח", התלונן גולש אחר בטוויטר, שגם צירף תמונה. הוא לא היה היחיד שהאשים את המנהיגים בניצול הזדמנות לצורך רווח פוליטי: "ככה נראית פסודו-אחדות", נכתב בעוד ציוץ. אחד המצייצים אף הציע "עצה" למנהיגים: "כדי להראות את מחויבותם לחופש הביטוי, היה עליהם לאסור על התקשורת לפרסם את התמונה המלאה".

 

הצעדה בפריז כבר סיפקה עילה למבוכה ולביקורת על כמה מנהיגים זרים. ראש הממשלה בנימין נתניהו, למשל, תועד חומק לשורה הראשונה בצעדה אף שבתחילה הוא השתרך מאחור. הוא גם צולם עוקף בתור לאוטובוס. בנוסף, בעיתון "בילד" פורסמו תמונות שבהן נראה הנשיא אבו מאזן משתמש באותו התרגיל כדי להשתלב בשורה הראשונה ליד הקנצלרית אנגלה מרקל.

 

העיתונים בגרמניה גם מתחו ביקורת קשה על הניסיון של כלי תקשורת חרדים בישראל "להעלים" את מרקל משורת המנהיגים. בצרפת לעגו גם לנשיא הקודם ניקולא סרקוזי שגם הוא הצליח להשתחל לשורה הראשונה, אף שאינו נושא כיום תפקיד רשמי בממשל. בארה"ב, מנגד, מתחו ביקורת עניינית יותר על הנשיא

ברק אובמה על שבחר לא להגיע לאירוע, ושלח במקומו את שגרירו בפריז. דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט ייחס את ההחלטה לשיקולי אבטחה, אך הודה: "זו הייתה טעות מצדנו לא לשלוח נציג בכיר יותר".

 

מעיני התקשורת גם לא חמקה העובדה כי לא כל המנהיגים שהפגינו למען חופש הביטוי מקפידים על יישום זכות זו בארצם: העיתון "אינדיפנדנט" דיווח כי כמעט רבע מהארצות שיוצגו בצעדה בפריז נמצאות בשליש התחתון של מדד חופש העיתונות העולמי, שמפרסם מדי שנה ארגון "עיתונאים ללא גבולות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצא את ההבדלים. העצרת בפריז
מומלצים