שתף קטע נבחר

חצי מיליון תלמידים שבתו: "זכותנו לצאת לטיול"

מאות אלפי תלמידי תיכונים וחטיבות ביניים לא הגיעו לבתי הספר, או שהגיעו ומחו נגד ביטול הטיולים השנתיים: "לא נעבור על זה לסדר היום". לא מסתמן פתרון לדרישת המורים לחסינות מפני אחריות פלילית על פציעות בטיולים

מחאת תלמידי העל-יסודיים נגד ביטול הטיולים השנתיים החריפה היום (ד') ועל פי הערכות כחצי מיליון תלמידים מבתי ספר בכל רחבי הארץ לא הגיעו היום ללימודים, או לחלופין הגיעו אבל נשארו מחוץ לכיתות. אמש קראה מועצת התלמידים הארצית לשבות, והעיצומים מורגשים בשטח. "אם לא יתייחסו אלינו כשווים וימצאו פתרון נשבות גם מחר ומחרתיים", אמר ראש מועצת התלמידים בבאר שבע ותלמיד תיכון מקיף עומר, זיו ברבי (17). "זה דבר שלא יעבור על סדר היום". התלמידים הבהירו שהשביתה תימשך עד שבת, ואם לא יימצא פתרון תתקיים הערכת מצב במוצאי שבת. 

 

מחאת התלמידים באשקלון (צילום: יובל ברקוביץ') (צילום: יובל ברקוביץ')
מחאת התלמידים באשקלון(צילום: יובל ברקוביץ')

שובתים גם בבית הספר בערערה שבנגב (צילום: מדלין אלעטאונה) (צילום: מדלין אלעטאונה)
שובתים גם בבית הספר בערערה שבנגב(צילום: מדלין אלעטאונה)

 (צילום: מדלין אלעטאונה) (צילום: מדלין אלעטאונה)
(צילום: מדלין אלעטאונה)

מחאת התלמידים מגיעה על רקע החלטת ארגון המורים להימנע מליווי הטיולים, מפני שמשרד החינוך טרם הסדיר את סוגיית האחריות הפלילית שמוטלת על המורים בעת פציעת תלמידים בטיולים. בעקבות כך נעצרה היציאה לטיולים השנתיים בחודשיים האחרונים. יו"ר ארגון המורים ארז טוען כי פגיעה של תלמיד במהלך טיול מובילה לאחריות בלעדית של המורים. השבוע הוא החריף את העיצומים והודיע כי המורים יפסיקו ללוות תלמידים גם להצגות.

 

השלטון המקומי ועיריות חיפה, תל אביב וירושלים, הגישו עתירה לבית המשפט לענייני עבודה בבקשה להוציא צו מניעה זמני לעיצומי ארגון המורים. מחר אמורה להתקבל החלטה בנושא.

  

בבוקר התכנסה ועדת החינוך של הכנסת בראשות ח"כ עמרם מצנע ודנה בנושא. מצנע: "הנושא העקרוני הוא האחריות המשפטית. כל בעל תפקיד במערכת ציבורית נושא באחריות על ביטחונם ובטיחותם של הילדים. ניתן ליצור רשתות ביטחון בכל הנוגע לתביעות אזרחיות, אבל אי אפשר ליצור רשת ביטחון מקדמית מראש בנושא תביעות פליליות".

 

"תומך במורים, אבל לא על חשבוננו"

במקיף עומר הגיעו תלמידים עם אוהלים ושקי שינה והתמקמו בחצר. ברבי התייחס לאכזבה מביטול הטיולים אבל הדגיש כי האשם לא מוטל על המורים עצמם: "חשבנו שבית הספר הוא הבית שלנו ואנחנו הדיירים. אנחנו עם המורים, הם צודקים. הם צריכים לקבל את התנאים הראויים. מספיק שהשכר שלהם לא גבוה, אז לפחות שיקבלו את הזכויות שלהם".

 

עמית ביידא (16) סבור אחרת: "אני תומך במורים, אבל זה לא צריך להיות על חשבוננו. המלחמה שלהם היא מול משרד החינוך ולא מגיע לנו להיפגע. אנחנו לומדים הרבה מהטיולים האלה, מכירים את הארץ ומחזקים קשרים חברתיים. אנחנו מפסידים שיעור חברתי מאוד חשוב".

 

בבית הספר דרור שבשרון (חטיבת ביניים ותיכון) לומדים יותר מ-2,000 תלמידים, אולם הבוקר הגיעו רק קומץ מהם. המורים, לעומת זאת, הגיעו כרגיל. קריית החינוך הייתה שקטה למדי בהשוואה לחצר ההומה בימים רגילים, ואחד התלמידים שכן הגיע אמר ל-ynet: "הגעתי כי יש לנו יום תגבורים למבחני הבגרות. אני יודע שמורים הגיעו במיוחד אז בחרתי להגיע. אבל אף אחד מהחברים שלי לא הגיע. הם צודקים במחאה שלהם אבל לי אין ברירה, אני חייב את שיעורי התגבור".

 

תיכון עירוני א' בתל אביב היה הבוקר ריק לחלוטין. המנהלת גלית והבה שאשו אמרה: "כמנהלת אני מעוניינת שהתלמידים יגיעו לבית הספר, אני אפילו דורשת זאת, אבל בשעה שאנו מחנכים למנהיגות וסולידריות, אנחנו צריכים להבין ללבם. אני מקווה שזה יהיה יום השביתה הראשון והאחרון". באשר לחומר הלימוד שיפסידו בימי השביתה אמרה המנהלת: "אנחנו אחראים להשלים להם את החומר וכך יהיה".

המחאה באשקלון (צילום: יובל ברקוביץ') (צילום: יובל ברקוביץ')
המחאה באשקלון(צילום: יובל ברקוביץ')

 (צילום: יובל ברקוביץ') (צילום: יובל ברקוביץ')
(צילום: יובל ברקוביץ')

אתמול היו אמורים לצאת תלמידי י"ב בבית הספר נווה הדסה שבשרון לטיול שנתי למשך יומיים לצפון הארץ. תחת זאת הם התכנסו במדשאה הגדולה בבית הספר והביעו את מחאתם בהשמעת מוסיקה, שלטים וקריאות "העם דורש טיול שנתי". המחאה של התלמידים הפכה להפנינג והתלמידים הניפו שלטים וקראו קריאות: "אין טיולים אין לימודים", "לטיול לא יצאנו לכיתה לא נכנסנו".

 

יו"ר מועצת התלמידים אליסה לייובסקי אמרה ל-ynet: "גם לנו יש כוח למחות נגד ביטול הטיולים. יש לנו זכות לצאת לטיולים ואנחנו עומדים על כך. המורים צודקים, אנחנו מבינים אותם, צריך לתת להם גיבוי. אבל לא צריך לפגוע בנו. בטיול שנתי לומדים יותר מאשר בעשרה שיעורים בכיתה". אחד התלמידים, עומרי מויאל, אמר: "טיול שנתי זה לא רק בילוי. טיול שנתי זה גם לימודים וגם גיבוש. תלמידי י"ב השקיעו 12 שנים בלימודים, פתאום לא מגיע להם טיול?"

 

"לא הגיוני שיתבעו את המורים"

גם בבית ספר הדסים רבים לא הגיעו ללימודים. תלמידה שדווקא כן הגיעה סיפרה כי יותר ממחצית התלמידים האקסטרנים לא הגיעו, "ההסעות היו ריקות. תלמידי הפנימיה כן הגיעו. בגלל שאין הרבה תלמידים איחדו כיתות ואנחנו לומדים יחד. פחדנו להחסיר כי אמרו לנו שזה יפגע בציונים".

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

מוחים בעומר (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מוחים בעומר(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

מפגינים בנווה הדסה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מפגינים בנווה הדסה(צילום: עידו ארז)
 

טל בן עטר, תלמיד כיתה ז' בליד"ה בירושלים השתתף בהפגנה ואמר כי "זו הרגשה מעצבנת שמבטלים את הטיולים השנתיים. אנחנו רוצים טיולים, זה לא בסדר שהעיצומים הם על גב התלמידים. מצד שני אנחנו עם המורים בעניין הזה, לא הגיוני שיתבעו אותם". נועה אברהמי, תלמידת כיתה ח' בבית הספר הצטרפה לדבריו והביעה תקווה "שאולי ההפגנה הזאת תעורר מישהו בכנסת ובממשלה".

 

בתחנת רכבת ארלוזרוב התכנסו עשרות תלמידים ועלו לאוטובוס לירושלים, שם יקיימו בשיתוף החברה להגנת הטבע טיול עד שעות הצהריים. נתנאל, דובר מועצת התלמידי תלמיד י"ב מעפולה אמר: "המטרה שלנו היא לא לשבות כדי לישון בבית, אלא להעלות את הנושא לסדר היום. באנו לפה למחות ולדרוש שיחזירו את הטיולים השנתיים". בטיולים שארגנה המועצה יקחו חלק כמאה תלמידים, אף שהשאיפה הייתה להגיע לאלף תלמידים. "היה קצת קושי כי הכול נעשה ברגע האחרון, ובכל זאת ישנם לא מעט תלמידים שיצאו מהבית ונענו לבקשה".

  

שי גרינברג הגיעה לשם משוהם: "הגענו כי נמאס לנו שפוגעים בנו. לטיולים יש צד מאוד ערכי ולכן בחרתי להגיע לכאן הבוקר ולא להישאר בבית. בוטלו לנו כבר לא מעט טיולים וסיורים, ניאבק עד שיימצא פתרון".

 

המנהלים חלוקים בדעותיהם

לתיכון מעיין שחר בעמק חפר הגיעו הבוקר שלושה תלמידים בחטיבת הביניים וחמישה תלמידים בתיכון. המנהל, מנשה לוי, אמר: "אני מבין את מחאת התלמידים ואפילו תומך בה, אבל חבל מאוד שהיא לא הוגבלה ליום אחד. מדובר בצעד חשוב, ואין לי ספק שהוא ידקם את כל הצדדים לחשוב על פתרון".

 

לתיכון חדרה לא הגיעו כלל תלמידים. אריה לוקר, לשעבר יו"ר התאגדות המנהלים ומנהל בית הספר כיום סבור ש"אסור לפגוע בדבר הקדוש הזה שנקרא לימודים. מה שקורה היום זה אנרכיה. אני רוצה לראות אותם מחזירים את שלושת הימים הללו בחופשת פסח. נראה אם התלמידים יגיעו".

 

לתיכון אלון ברמת השרון הגיעו פחות מ-50 תלמידים מתוך 800. גם לאחד התיכונים בחולון הגיעו תלמידים בודדים לשיעורי תגבור לקראת מתכונת שיש להם בשבוע הבא. מנהל עירוני ה' בתל אביב יורם לוי אמר כי לבית הספר הגיעו 75% מהתלמידים. שכבות י"א-י"ב מלאות, אך בשכבות ז'-ט' פחות.

 

משרד החינוך: תביעות ספורות בלבד נגד מורים

מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן מסרה הבוקר: "פניתי ליועץ המשפטי לממשלה לצורך קבלת חוות דעת משפטית שתתייחס לבקשת הארגון לקבל חסינות מפני תביעות פליליות.

בתשובה לפנייתי השיבה לשכתו כי לא ניתן להעניק חסינות פלילית גורפת".

 

לטענתה, פנייתה ליועץ נענתה כך על ידי עו"ד עינת גדעוני מלשכתו: "בקשת ארגוני המורים להעניק חסינות מפני העמדה לדין פלילי בגין אירועי רשלנות בטיולים נבחנה על ידינו ולא מצאנו כי יש להעניק חסינות גורפת מפני העמדה לדין באירועים אלה. הענקת חסינות כאמור אינה מקובלת ואנו סבורים שאין לההצדקה".

 

המנכ"לית כהן הוסיפה: "אני לא מקלה ראש בנשיאת אחריותם של המורים בטיולים. אך יחד עם זאת מנתוני משרד החינוך עולה שברבות השנים מספר כתבי האישום הפליליים שהוגשו בגין אירועים אלה מסתכם במקרים בודדים בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל ברקוביץ'
תיכוניסטי מתכוננים לשביתה, הבוקר באשקלון
צילום: יובל ברקוביץ'
מומלצים