שתף קטע נבחר

אמו של דניאל שנהרג מפצמ"ר העידה בפני ועדת האו"ם: "אנחנו הפליטים"

נציגים מעוטף עזה, בהם גילה טרגרמן ששכלה את בנה בן ה-4, העידו בפני ועדת שאבאס שחוקרת את אירועי "צוק איתן". "אנחנו לא פוגעים באזרחים חפים מפשע", הטיחה בהם האם. ראש מועצת אשכול חיים ילין: "במקום להשקיע אנרגיה בשנאת ישראל - שיתרכזו בשיקום עזה"

מדינת ישראל אמנם לא משתפת פעולה באופן רשמי עם ועדת שאבאס שמינה האו"ם כדי לבדוק חשדות לפשעי מלחמה במהלך מבצע "צוק איתן", אולם זה לא מנע משורת תושבי עוטף עזה להציג בפני הוועדה את נקודת המבט שלהם. בימים האחרונים גוללו כמה מהתושבים - ובראשם אמו של דניאל טרגרמן בן ה-4 שנהרג מפגיעת פצמ"ר - את אשר חוו במבצע, בפני השופט ויליאם שאבאס ועמיתיו. 

 

גילה טרגרמן מקיבוץ נחל עוז מסרה את עדותה לפני כמה ימים דרך סקייפ וענתה במשך חצי שעה על השאלות של יו"ר הוועדה שאבאס. היא סיפרה לו על תחושת האובדן הנורא שפקד אותה, ומנגד סיפרה על הניסיון של צה"ל למנוע פגיעה באזרחים בצד השני. "סיפרתי שחמאס ירה מריכוזי אוכלוסייה מתוך ידיעה ברורה שצה"ל לא יפגיז, והם לא טעו. צה"ל באמת לא הפגיז. למה? כי אנחנו לא פוגעים באזרחים חפים מפשע".

 

דניאל טרגרמן ז"ל בן ה-4 שנהרג מפגיעת פצמ"ר ()
דניאל טרגרמן ז"ל בן ה-4 שנהרג מפגיעת פצמ"ר
 

טרגרמן ציינה כי בין היתר, היא הזכירה לשופט כי צה"ל ידע על משגרי רקטות שהיו מכוונים לעבר יישובים ישראליים ונמצאים בתוך אזורים מאוכלסים, "ובכל זאת הוא לא הפגיז כי בישראל ראו כיצד חמאס מחזיק אזרחים כמגן אנושי, ילדים ומבוגרים. בנוסף סיפרתי לו על כך שגם אנחנו היינו פליטים לאורך כל ימי המלחמה ועל כל הקשיים שכרוכים בכך".

 

ועדת שאבאס מונתה על ידי מועצת האו"ם לזכויות אדם בז'נבה כדי לחקור את החשדות לפשעי מלחמה שבוצעו לכאורה על ידי ישראל וחמאס במהלך ימי הלחימה בקיץ האחרון. לאחר מינוי הוועדה קרא ראש הוועדה שאבאס לישראל לשתף פעולה עם חבריה, ודחה את ההאשמות שלפיהן הוא אנטי-ישראלי. "אני לא שונא את ישראל", אמר באוגוסט בראיון לאולפן ynet. "אני חבר של ישראל, הייתי בישראל פעמים רבות".

 

האם השכולה לא הייתה היחידה. לז'נבה הגיעה משלחת נציגים מיישובי עוטף עזה, במשך ימים נכנסו אנשיה בזה אחר זה לחדר שבו ישבו חברי הוועדה ומסרו עדות במשך חצי שעה עד 45 דקות. כל אחד מהם סיפר על החוויה שלו: חיים ילין העיד בתור ראש מועצה אזורית בעוטף עזה; גדי ירקוני ואשתו שוהם מקיבוץ נירים סיפרו כיצד נפצע גדי באורח קשה מפצצת מרגמה שעה בלבד לפני כניסת הפסקת האש לתוקפה. יציאתו של ירקוני לעדות נחשפה אתמול ב"ידיעות אחרונות".

 

 

רוני קיסין, חברת קיבוץ כרם שלום, הסבירה על איום המנהרות וחדירת המחבלים; תמר אבני-אורבך, מנהלת האגף לשירותים חברתיים במועצה האזורית אשכול, שוחחה עם שאבאס על המצב הרגשי והטראומה שחוו האזרחים. אסתר בוכשטב, שהייתה רכזת חירום בתחום הרווחה של קיבוץ נירים, חלקה את רשמיה מהטיפול באוכלוסייה תחת אש; ונדב גולדשטיין, חבר קיבוץ כפר עזה ומנכ"ל מפעל "כפרי", העיד על הפגיעה בכלכלה כתוצאה מהמצב הביטחוני.

 

ילין, למשל, הדגיש בעדותו כי חמאס בחר בדרך הטרור אף שהיו לו "15 שנים שלמות כדי לעשות הכול למען רצועת עזה", וקרא לחברי הוועדה לעמוד אל מול המפגעים. "הם שאלו אותי גם לגבי צה"ל", המשיך ראש מועצת אשכול, "ועניתי שאנחנו מחנכים את בנינו להגן על מדינת ישראל, עד כדי כך שהם מוכנים להקריב את חייהם, אבל הם גם יודעים שהרג אינו מטרה".

 

הוא סיפר כי חברי הוועדה התעניינו גם בשאלה איך הישראלים שנמצאים תחת איום

ממשיכים להתפתח ולצמוח, "ואמרתי להם שגם כשיש פיראטים ושודדים את הספינה - היא מעולם לא מפסיקה לשוט. אנחנו לא מפסיקים לצמוח בגלל הטרור. העם שלנו יודע יותר מכולם מה זה מלחמות. אנחנו מוכנים ללכת עם העדות שלנו עד סוף העולם".

 

"אנחנו לא אשמים בכל תחלואות העולם ולא תומכים בטרור. ביקשתי מהשופט שיבהיר לאירופה ולשאר מדינות העולם שעדיין לא הבינו, שבמקום להשקיע את האנרגיות בשנאה כלפי ישראל - שישקיעו בשיקום רצועת עזה, בלתת לפלסטינים אופק, שלא ניפגש כאן שוב בעוד שנה", הדגיש ילין. "כולם נושאים באחריות הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דניאל טרגרמן ז"ל
צילום:עידו ארז
חיים ילין
צילום:עידו ארז
מומלצים