שתף קטע נבחר

יוון זה כאן: טיול חורפי מיוחד באתונה

השווקים השופעים, הכנסיות המרהיבות, המוזיאונים, הטברנות וההיסטוריה המטורפת. אמנון גופר לוקח אתכם אל המגרש הביתי שלו ומוציא אתכם לטיול שונה ומיוחד באתונה. כן, דווקא בחורף

מוכר המטריות העומד כדרך קבע ליד תחנת האוטובוס בכיכר סינטגמה, יודע היטב שהבא בחורף בשערי העיר אתונה, כדאי שיקנה את הטובה שבמטריות ומרגע שיאחז בה, הטיול כבר יראה אחרת: הרוח לא תהפוך אותה לחד פעמית, והגשם לא יבריח את המטייל אל מתחת לגגון דולף. בימי החורף האירופי הטיול באתונה נוח למשתמש וברוב הפעמים שהייתי בה בעשר השנים האחרונות, גם לא ירד גשם, אבל היה קר במידה הנכונה.

 (  )
 

החוויה המצפה למטייל באתונה מתחלקת בין שלושה עולמות: התרבותי-היסטורי, המוזיקלי והקולינרי. העיר שהיתה ערש התרבות המערבית מבטיחה חוויה רב חושית למשוטט במחוזותיה, והתמורות הכלכליות והגיאופוליטיות הקשות, החולפות כרוח סערה במפרשיה של יוון כולה בשנים האחרונות, מביאות את המטייל להכרות עם אומה מסבירת פנים למרות קשיי החיים.

 

הטיול במרכז אתונה קל וכמעט נטול עליות. לאן שלא תלכו תלווה אתכם מלמעלה העיר העליונה, מרכזה ההיסטורי של אתונה העתיקה, הלא הוא האקרופוליס. מתחת לרגליכם בכל פינת רחוב, אתר ארכיאולוגי שיזכיר לכם שאנחנו נמצאים באחת הערים העתיקות בעולם המערבי.

אתונה. אחת מהערים העתיקות בעולם המערבי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אתונה. אחת מהערים העתיקות בעולם המערבי(צילום: shutterstock)
 

שתי שכונות לטייל בהן

שכונת פלאקה: שכונה תוססת ותיירותית שבלבה ובשוליה רוב אתרי התיירות של מרכז אתונה. במדרחוב אדריאנוס והרחובות המתפצלים ממנו תוכלו למצוא שפע של חנויות למזכרות, בתי קפה וטברנות בעיקר תיירותיות. רחוב ארמו המחבר את כיכר סינטאגמה לכיכר מונסטראקי הוא רחוב החנויות והשופינג המרכזי בו ניתן לפגוש את כל המותגים הבינלאומים המוכרים.

חצר בשכונת פלאקה. טבע עירוני (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גופר)
חצר בשכונת פלאקה. טבע עירוני(צילום: אמנון גופר)
 

את הטיול בשכונת פלאקה וסביבתה מומלץ לעשות על פי הסדר הבא: כיכר סינטגמה, המוזיאון שבתוך תחנת המטרו הסמוכה, בניין הפרלמנט (מומלץ להגיע בשעה עגולה ולראות את חילופי המשמרות), גני זפיו, שער אדריאנוס, מקדש זאוס האולימפי, רחוב אדריאנוס, האגורה הרומית, מגדל הרוחות, ספריית אדריאנוס ולסיום כיכר מונסטראקי.

שער אדריאנוס (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גופר)
שער אדריאנוס(צילום: אמנון גופר)
 

שכונת פסירי: שכונה מתחדשת שהחלה את דרכה במאה ה-19 כשכונת פשע, הפכה במאה ה-20 לשכונת בתי מלאכה לייצור נעליים ומקום מפוקפק לעת לילה. לפני שנים מספר, החלו להתפתח במקום חיי לילה, לאט לאט נסגרו המפעלים, האיזור הפך לאתר בילוי ומסעדות, הבתים שופצו והשכונה היתה לאחד ממרכזי הבילוי של צעירי אתונה.

 

הכניסה אליה מרחוב ארמו, דרך רחוב Agias Theklas. אחרי שתחלפו על פני חנות הנעליים של הסנדלר סטאברוס המשיכו אל תוך השכונה, הציצו לסמטאות המתפצלות, לרחוב המנורות התלויות שמשמאל, עצרו בכיכר Iroon על בתי המאפה והקפה שלה ובכלל שוטטו קלות ברחוב קאראיוקאקי וסביבתו שהפכו לסוג של שכונת פלורנטין אתונאית. חלפו על פני הכיכר אל רחוב Agiou Dimitriou שסופו יביא אתכם אל השוק הגדול ואיזור המסחר שוקק החיים של אתונה.

 (צילום: אמנון גופר)
 

שכונת פסירי. פלורנטין באתונה (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גופר)
שכונת פסירי. פלורנטין באתונה(צילום: אמנון גופר)

שני שווקים לנפש

שוק הבשר וסביבתו הם האיזור המסחרי הרוחש סוחרים וקהל קונים אתונאי. הכניסה לשוק הבשר מחייבת אנשים בעלי לב חזק (בגלל המראות) אך כל האיזור שופע חנויות מזון, גבינות בשר ויין, מיני תבלינים, ירקות ושאר דברים שרק שוק יכול להציע. השוק סגור ביום ראשון.

 

שוק הפשפשים: יום ראשון זה היום הגדול כאן. סוחרים מכל רחבי אתונה מגיעים אליו וניתן למצוא בו כל מה שחפצה נפשכם משוק של פשפשים. לרוב החנויות יש קומות עליונות ומרתפים שבהם מאחסנים סחורה ומומלץ להכנס אליהם לביקור.

 (צילום: אמנון גופר)

שוק הפשפשים. שווה ביקור (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גופר)
שוק הפשפשים. שווה ביקור(צילום: אמנון גופר)
 

שלוש כנסיות לבקר בהן

קתדרלת מטרופולין של הבשורה: נבנתה במאה ה-12, והיא גם הכנסיה המרכזית של הארכיבישוף של אתונה ויוון כולה, היא מוקדשת לגיורגיוס החמישי הפטריארך של קונסטנטינופול שנרצח על ידי הסולטאן הטורקי וגווויתו הושלכה לבוספורוס ולקדושה פילוטי המסמלת את שחרור האשה היווניה המשועבדת בהרמונות העותמאנים (עצמותיהם של השניים נמצאים בארונות בלב הכנסיה). בחזית הכנסיה פסלו של הארכיבישוף דמשקיאוס, שהיה הארכיבישוף של אתונה במלחמת העולם השניה והציל רבים מהקהילה היהודית מציפורני הנאצים.

רחוב מיטרופוליאוס 105

 

כנסיית פאנאגיה - Kapnikarea: בלב רחוב הקניות ארמו נטועה אחת הכנסיות הביזנטיות העתיקות ביותר באתונה. הכנסיה נבנתה במאה ה-11 על שרידיו של מנזר וחורבותיו של מקדש עתיק יותר, שהוקדש לאלה נשית (אולי אתנה). היום, הכנסיה אומצה על ידי בית הספר לאמנות באוניברסיטת אתונה ועבודות השחזור נעשות על ידי סטודנטים.

רחוב ארמו פינת קפניקאראס

 

שימור, זה שם המשחק: בפינת רחוב מיטרופוליאוס ורחוב פנטליס עומד בניין קומות שבין עמודיו חבוקה וחנוקה, כנסיה קטנה הנקראת "כוחה הקדוש של הבתולה". הכנסיה הוקמה במאה ה-16 והעיר המודרנית אספה אותה אליה בשלמותה. שווה מבט!

 

שלושה מוזיאונים לרוח

מוזיאון האקרופוליס: לא לחינם הוכרז מוזיאון האקרופוליס כאחד מעשרת המוזיאונים הטובים בעולם על ידי פורטל המטיילים TripAdvisor ומהטובים באירופה על ידי הטלגרף הבריטי. המוזיאון האוצר את עתיקות האקרופוליס תוכנן על ידי האדריכל השוויצרי ברנרד טשומי ובנייתו נסתיימה ב-2009.

 

סיור במוזיאון הוא חוויה היסטורית ותרבותית. שפע המוצגים, גודלם, עוצמתם ומשמעות חותמם בפסיפס ההיסטוריה האנושית, לא משאיר אותך אדיש. לאורך כל הסיור במוזיאון משתקף האקרופוליס מבעד לחלונות הזכוכית ומאפשר למטייל לחבר בדמיונו את שהעבר ניפץ לרסיסים. מומלץ לעלות לקומה העליונה ולצפות בסרט המסביר את תהליך בניית אתרי האקרופוליס.

 

סוד קטן: ממרפסת הקומה העליונה ניתן להציץ החוצה ולמטה אל בתי השכונה הצמודים למוזיאון, החצרות וכרמי הזיתים. בימי ראשון איזור המוזיאון הומה אדם ודווקא זה היום הטוב לביקור. בגלל הטיילת שבחזיתו העמוסה אתונאים ובתי הקפה

מועדי פתיחה בחורף: כל השבוע, כל היום. מחיר: 5 יורו

 

מוזיאון המוזיקה וכלי הנגינה: חוויה, חוויה, חוויה. המקום בו המוזיקה היוונית מקבלת את הכבוד הראוי לה, במוזיאון כלי הנגינה שהביאו אותה עד הלום. שלוש קומות, בחלוקה למשפחות הכלים - נשיפה, הקשה וכלי מיתר עם תצוגות ייחודיות, כלים ייחודיים ואזניות המאפשרות האזנה אישית .

רחוב Diogenous . פלאקה. הכניסה חינם! פתוח כל יום בין 10:00 – 14:00 יום רביעי 12:00 – 18:00. יום שני סגור

 

מוזיאון בנאקי: בביתה הפרטי והמפואר של משפחת הסוחרים בנאקי שניתן במתנה לממשלת יוון, ניתן לראות תערוכות מתחלפות ואוסף של כ-40 אלף פריטים המייצגים את התרבות החומרית היוונית בתחומים רבים. תכשיטים, תלבושות, ריהוט, אמנות ועוד.

מפגש רחובות Koumbari 1 עם Vasilis sofias - בתשלום. סגור בימי שני

 

אקרופוליס אחד - כי אין יותר ממנו באתונה

מרכזה ההיסטורי של אתונה העתיקה הוא גם שיאה של האימפריה האתונאית על כל סממני האדריכלות שלה שהפכו להיות יצירות מופת אוניברסליות ומעמידים בעצמתם את המשוטט בין אבניה ומקדשיה בתחושה הנשגבת של קרבה אל האלים.

 

המבנים העיקריים שהוקמו באקרופוליס כללו שלשה מקדשים, ושני תיאטראות. את כולם ניתן לראות בסיור במקום. המרשימים מכל הם שער הכניסה אל האקרופוליס על עמודיו הנשגבים, מקדש הפרתנון שנבנה כהודיה לאתנה, האלה הפטרונית של העיר ונחשב לאחד הבניינים המפורסמים בעולם, האודיאון שעיקר הפעילות בו היתה מוזיקה, שירה וקריאת פואמות ותאטרון דיוניסוס בו הועלו הצגותיהם של גדולי המחזאים בעולם היווני כסופוקלס, אייסכילוס ואחרים.

 

המלצה: קחו מדריך מקומי שיוביל אתכם בנבכי ההסטוריה והאבנים. אחרת לא בטוח שתבינו (בתוספת תשלום). חשוב: הכל (כמעט) בכרטיס אחד - מומלץ לקנות כרטיס ב-12 יורו המאפשר כניסה כמעט לכל האתרים הארכיאולוגים בעיר.

מועדי פתיחה: כל השבוע. מחיר 6 יורו לאדם

 

הגגות הכי לוהטים

360 מעלות: המבט מכסה רק 180 מעלות אבל התחושה היא של 360. אם תשבו על הגג של הבר / קפה / מסעדה 360 מעלות ובאותו רגע ממש, קרני שמש יחדרו מבעד לעננים והקור, תקבלו שני מימדים של אתונה - תראו את האקרופוליס ותרגישו את הרוח הצעירה המנשבת באוויר.

 

ארבעה עצי זית נטועים בין שולחנות בר גבוהים ומסביב חבורות חבורות של צעירים שיחד עם הרוח הקלה ואדי האלכוהול הופכים את המקום לדבר הכי דינאמי בשעות היום והלילה בחלק זה של אתונה.

איפה: בכניסה לשוק הפשפשים.

אתונה. שילוב של היסטוריה, תרבות ואוכל (צילום: אמנון גופר) (צילום: אמנון גופר)
אתונה. שילוב של היסטוריה, תרבות ואוכל(צילום: אמנון גופר)
  

A for Athens: מעל כיכר מונסטראקי, עם הפנים לגבעת האקרופוליס עומד מלון A for Athens . עליכם להכנס לתוככי הלובי, לחלוף על פני פקיד הקבלה ולהתייצב בתור למעלית שתיקח אתכם לקומה 7. התור היה שם ויהיה שם תמיד, כי במעלית יש מקום לארבעה אנשים ועל הגג נמצאים ברגע זה ממש 150 איש לפחות.

 

ההמתנה משתלמת. נוף תקבלו מלוא העין, אווירה תוססת מיין לא חסרה, בר מצויין, וקפה מעולה והישיבה היא כמו באקווריום (במקרה הזה אתם הדגים) אם אין רוח חזקה תעלו גרם מדרגות נוסף לגג הפתוח ויבוא לכם חשק לעוף.

איפה: כיכר מונסטראקי על רחוב ארמו

 

הגג של מלון פרש: המבדיל את הגג של מלון פרש משני הגגות האחרים, הוא שב'פרש' אתם יכולים לעשות גם מדיטציה על הגג ולא יפריעו לכם. אווירה שקטה, מוזיקה נעימה, אפשר לבחור בין לשקוע בספה נוחה, לקרוא ספר או לפתוח מחשב, לבין שולחן מול הנוף עם כוס בירה. סיבוב קטן על הגג יגלה לכם שרואים גם את נמל פיראוס וגם את גבעת הזאבים (Licavitous) מעבר לאקרופוליס שנראה גם אצל "המתחרים".

איפה: ליד השוק, בין כיכר מונסטראקי לאומוניה - סופוקלאוס 26 - קומה 9

 

שלושה מועדונים לפזז בהם

המוזיקה ביוון היא לבו הפועם של העם. זהו האמצעי שבצליליו בטאו האנשים את רגשותיהם ובמילותיו את כאבם או שמחתם. היא מושפעת מהתרבות האירופית והאסיאתית (בעיקר אסיה הקטנה) סגנונות המוזיקה רבים, הרבטיקו שהתפתח בשלהי המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 וצמח בעיקר בשכונות עוני ורבבות מהגרים הציפו את ערי הנמל סלוניקי ופיראוס.

 

קיימים גם ריקודים קצביים כמו החספיקו היווני המסורתי הבא בעיקר מהכפרים ההרריים או ה'לאיקו' הסגנון החדש שצמח בשנות החמישים בעיקר במרחב העירוני והפך להיות סגנון המאפיין את העם היווני (לאיקו = עממי). המועדונים באתונה פועלים בעיקר בחורף, בגדלים ובסגנונות מוזיקליים שונים ובאים אליהם בכדי להקשיב למוזיקה, להעביר זמן בחברותא, לשתות, לשיר ולרקוד.

 

היוונים "מתחממים לאט", הם אינם משתכרים מהר ואינם ממהרים לרקוד על הבמה ובטח לא על השולחן. שם המשחק הוא "תן לי למצוא את הזמן המתאים לי לרקוד ואז אעשה זאת לבד או עם חברים ועם כל הלב" ולכן המועדונים מתחילים "להתחמם" רק אחרי חצות.

 

סטואה אתניטון: שדרת בני האלמוות הוא מהמועדונים היותר וותיקים בסצנה המוזיקלית הישנה של אתונה. בלב שוק הבשר, עם תפאורה תואמת והרכב מוזיקלי שכמעט ואיננו מתחלף מזה שנים, ניתן לשמוע את מיטב מוזיקת הרבטיקו והלייקה. מומלץ להגיע קרוב לחצות, להצטייד בהרבה סבלנות עד שיעלה ראשון המחוללים על הבמה ולהתפלל בשקט שלא "יפול" על המועדון באותו ערב אוטובוס של תיירים.

מקום: שוק הבשר. טלפון לתיאום: 2103214362 פתוח רק בסופי שבוע

 

פליה מרקיזה: מועדון פעיל מאד בתחום מוזיקת הרבטיקה והלייקה. ההרכבים המוזיקליים שלו מביאים אל תוך החלל החשוך ואפוף העשן, את הצלילים הטובים של המוזיקה היוונית הישנה ובליווי משקה טוב, לא צריך יותר מזה.

מקום: Proklou 41 טלפון: 2107511888 פתוח שישי-שבת בלילה ויום ראשון בצהרים

 

דיאדרומס: "שבילים" הוא אחד המועדונים האהובים עלי. ההרכבים משתנים אחת לשנה. המוזיקה לעילא ולעילא. האורחים כמעט תמיד מקומיים הבאים להעביר את לילם בחברותא, עם ארוחה קלה, שירה ישנה וריקוד טוב. אקוסטיקה מצויינת. בשנתיים האחרונות מוביל את הערב הבוזוקאי ואן גליס קורקאקיס המיטיב לפרוט על מיתר ומלווה לעיתים בבנו, בזמרת איכותית ובהרכב מרשים של נגנים.

• הכניסה למועדונים בדרך כלל מחייבת להזמין בקבוק שתיה חריפה לשולחן (יין, או וויסקי)

• עלות: בין 25-80 יורו לזוג הכל בהתאם למועדון ולהרכב המוזיקלי

 

שלוש טברנות לאכול ולהאזין

טברנה היא מסעדה המגישה מאכלים מהמטבח היווני, מלווים במשקאות חריפים, ובראשם אוזו או צ'יפורו. ניתן להזמין מאזט (מיני מתאבנים) ושתיה או ארוחה שלמה על שלל מנותיה. המוזיקה היא רק תפאורה המנעימה את הסעודה בניגון.

אוזו, מוזיקה ואוכל טוב, מה צריך יותר מזה? (צילום: אמנון גופר)
אוזו, מוזיקה ואוכל טוב, מה צריך יותר מזה?(צילום: אמנון גופר)
 

Klimatria (קלימטריה): ידיה של בעלת הבית מאריה, מבורכות בברכת האלים. זו הטברנה הכי עכשווית ואיכותית שאני מכיר. בכניסה משמאל מתחת לפעמוני חימום מתכתיים מסתתרים מנות הבשר והתבשילים שיגיעו לצלחתכם מרופדים ברוטב ותפוחי אדמה של אחרי בילוי לילי בחשכת הסיר. הסלטים חלומיים, הבירה והאוזו נשפכים כמים ותפאורת החביות שמסביב לשולחנות נותנת את האווירה. שלש פעמים בשבוע מלווה את הסועדים להקה מקומית המנגנת מוזיקה יוונית בסגנון עכשווי והמקומיים מוחאים כפיים, שרים ואפילו יוצאים בריקוד ברחבה הקטנה.

איפה: כיכר תיאטרו. לא רחוק מהשוק טלפון: 21 0321 6629

 

Oinopoulion Taverna: בשנת 1928 ספירוס מרקו פותח פונדק לילי לעוברי אורח ומוכר שעועית, מרק ויין שהוא מייצר. עשר שנים לאחר מכן הוא מקים במקום את ביתו ומסעדה שהתבססה על המטבח הביתי ובמקביל מתחיל לקנות אדמות מחוץ לעיר, לגדל ענבי יין ולספק משקה כמעט לכל בתי המרזח באתונה.

אבל, הם אין זונחים את "המטבח הישן של אבי המשפחה" ובשנים האחרונות מאריה בת המשפחה מנהלת את עסקי הקולינריה.

 

מדי סוף שבוע מלווה לעת לילה את הסועדים להקה מקומית. לאוהבי מוזיקה באוריינטציה מזרחית, (אסיה הקטנה) מומלץ להגיע בימי חמישי בלילה. בימי שישי מוזיקת רבטיקו ובשבת ,לייקה. למהדרים, ניתן לרדת למרתף המסעדה ולבחור בקבוק של יין טוב לרפד את הארוחה.

איפה: שכונת פסירי Eschylou 12, מומלץ להגיע החל מ 22:00

 

Stou Meidani: מטבח יווני, ביתי, ופשוט טעים. פתוח כל השבוע אך בימי חמישי, שישי ושבת חבורת נגנים מנעימה בצליליה בין 15:00-19:00.

איפה: רחוב סוקראטס 3 (על יד השוק)

 

שלוש פעמים סופלאקי (ביוונית סובלאקי)

  • בישיבה והכי "לחוצה" – Tanasis - חוץ מהסופלאקי מומלץ קבב ביוגורט ובצהרים נאבקים על מקומות ישיבה. מיטרופוליאוס 69 כיכר מונסטראקי
  • בעמידה - קוסטאס (costas). פנתיאון הסופלאקי האתונאי. בצהרים משתרך התור לרחבה שבחזית. כיכר Agia Irinis Square מונסטראקי
  • סופלאקי צעיר - Neoklasoco - מקום חדש מנוהל ברוח צעירה, מהיר וזול karagiorgi servias 20 - לא רחוק מכיכר סינטגמה.

אמנון גופר הוא מדריך טיולי חורף מוזיקליים וקולינריים באתונה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתונה. מסבירת פנים למרות קשיי החיים
צילום: shutterstock
מומלצים